Debat

Børnefonden: Intet barn må sulte

DEBAT: 12 hjælpeorganisationer og DR afholder Danmarks Indsamling 2017 under overskriften "Intet barn må sulte," og de håber på hjælp fra virksomhederne, skriver Bolette Christensen, CEO i Børnefonden. 

Foto: Pressefoto
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bolette Christensen
CEO i Børnefonden

Vidste du, at hver 10. sekund er der et barn under fem år, som dør af sult?

Vidste du, at FN kalder sult for den største globale sundhedstrussel? Større end HIV/AIDS, malaria og tuberkulose til sammen?

Og vidste du, at det de sidste 25 år er lykkedes næsten at halvere andelen af mennesker, der sulter i verden?

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

En gang om året går 12 humanitære organisationer og DR sammen og samler ind for at hjælpe mennesker i nogle af verdens fattigste lande med at nå FN’s Verdensmål. Der er 17 mål, som alle bidrager til en bæredygtig udvikling af verden. Mål nummer to er at stoppe sult, opnå fødevaresikkerhed og forbedret ernæring samt fremme bæredygtigt landbrug.

I år er temaet for Danmarks Indsamling: Intet barn må sulte.

Samarbejdet med erhvervsliv og erhvervslivets opfindsomhed, rækkevidde og magt, åbner op for en verden af muligheder i udviklingslandene.

Bolette Christensen
CEO i BØRNEfonden

En ond cirkel
I Mali og Burkina Faso lider hvert fjerde barn under fem år af underernæring. Det er et af de højeste tal i hele Afrika. Sult hos børn medfører en stor risiko for dødsfald, og de, der overlever, kan komme til at lide af alvorlige følgevirkninger.

De børn, som overlever trods manglen på mad, starter livet med dårlige forudsætninger. Underernæring kan medføre, at børnene taber vægt, stopper med at vokse og får nedsat immunitet.

Det betyder, at børnene får større risiko for at blive ramt af sygdomme, hvilket igen kan føre til manglende appetit og vægttab. På denne måde sættes der gang i en ond cirkel, som kan være svær at komme ud af igen.

Udover de alvorlige konsekvenser, som underernæring kan have for børns helbred, kan manglen på den rigtige kost også skabe problemer for deres udvikling.

Deres sproglige og motoriske udvikling kan blive alvorligt svækket, hvis de ikke får mad nok, ligesom de kan få store problemer med deres hukommelse og indlæringsevne.

For at forebygge sult og fejlernæring i Mali og Burkina Faso vil Børnefonden i årets projekt til Danmarks Indsamling arbejde med de bagvedliggende årsager til problemet. Det kan være årsager som manglende viden om ernæringsrigtig mad.

Det kan også skyldes mangel på fødevarer med det rette indhold eller manglende muligheder for sundhedsbehandling, der kan føre til underernæring.

Virksomheder spiller en rolle
Når danskerne hvert år samles om Danmarks Indsamling, er det altid med stor opbakning fra dansk erhvervsliv. Netop partnerskaber med virksomheder kan føre til nye innovative løsninger, og det gælder også for bekæmpelsen af sult og sygdom.

Samarbejdet med erhvervsliv og erhvervslivets opfindsomhed, rækkevidde og magt åbner op for en verden af muligheder i udviklingslandene.

En udviklingsorganisation som Børnefonden ved, hvilke behov lokalbefolkningen i udviklingslande har, og hvilke produkter der kan være behov for, og kan eksempelvis opspore sygdomstilfælde og udrydde de myter, der kan være omkring sundhed i lokalbefolkningen.

For eksempel i Vestafrika, hvor Børnefonden og den danske redningskoncern Falck har arbejdet sammen om at uddanne sundhedspersonale og opgradere sundhedsklinikker.

Hvert år er det da netop også de danske virksomheder, der bidrager med en væsentlig del af de indsamlede midler til Danmarks Indsamling. Vi håber, at det kommer til at gøre sig gældende hos dansk erhvervsliv igen år, fordi INTET BARN MÅ SULTE.

De 12 deltagende organisationer i Danmarks Indsamling 2017 er: Adra Danmark, Børnefonden, Care Danmark, Dansk Flygtningehjælp, Folkekirkens Nødhjælp, Oxfam Ibis, Læger uden Grænser, Mellemfolkeligt Samvirke, Red Barnet, Røde Kors.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bolette Christensen

Direktør, Business Vordingborg, formand for Kunstmuseum Brandts, Odense
cand.psych. (Kbh. Uni. 1991), EMBA

0:000:00