Boguddrag: Diplomater mellem politik og forvaltning

BOGUDDRAG: Altinget har fået lov til at bringe et uddrag af kapitlet "Diplomatiet i en ny guldalder" fra Martin Marcussens bog "Diplomati - Et portræt af den moderne udenrigstjeneste", der netop er udkommet. Forestillingen om forvaltningen og politikken som to separate sfærer er en idealtype, ligeså vel som forestillingen om den defensive diplomat, skriver Marcussen.

Der lader til at eksistere en kløft mellem de almene forestillinger om diplomater og diplomatiets væsen og den virkelighed, som diplomater befinder sig i.

Martin Marcussen
"Diplomati – Et portræt af den moderne udenrigstjeneste"

Af Martin Marcussen

De indre såvel som ydre rammebetingelser for det danske diplomati har ændret sig radikalt over de seneste 30 år. Det er blevet en betydeligt mere kompleks udfordring at være diplomat, men forandringerne giver også muligheder for nytænkning af den diplomatiske metier, og de bør give anledning til at formulere en samlet udenrigspolitisk strategi, som diplomatiet kan manøvrere i forhold til.

Diplomater mellem politik og forvaltning
I medierne, i forskningslitteraturen såvel som i danske politikeres selvforståelse har der været en tendens til at betragte det danske diplomati som en defensiv metier. Det har været den almindelige opfattelse, at diplomater fungerer som lytteposter i udlandet, der hjemsender vital og strategisk information, som kan indgå i formuleringen af dansk politik. Diplomater varetager ligeledes det arbejde, der er forbundet med at være medlem af en lang række mellemstatslige organisationer. Dermed udgør diplomaterne det mest håndgribelige bevis på, at Danmark har en “plads ved bordet”, hvor der forhandles om international regulering. Denne forhandling foregår på grundlag af forhandlingsmandater og instrukser, der er givet hjemmefra. Endelig er det en separat opgave for danske diplomater at forberede de besøg, som landets ministre foretager i udlandet af mere eller mindre formel karakter.

Dokumentation

"Diplomati - Et portræt af den moderne udenrigstjeneste" af Martin Marcussen udkom 8. august på Hans Reitzels Forlag. Bogen er på 500 sider og vejl. pris er 400 kroner.


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00