Debat

CARE: Vi skal turde en aktivistisk og værdibaseret udenrigspolitik

DEBAT: Det vil klæde regeringens nye udenrigspolitiske vision til tider at skifte ja-hatten og de positive briller ud med en naturlig skepsis og en kritisk indstilling til, hvordan Danmark bidrager til at løse verdens dybe problemer. Det skriver Maria Ploug Petersen fra CARE Danmark. 

Maria Ploug Petersen CARE Danmark M&E Koordinator
Maria Ploug Petersen CARE Danmark M&E KoordinatorFoto: pressefoto
Camilla Qvirinius Wraae
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Maria Ploug Petersen
M&E Koordinator i CARE Danmark 

Analysen af de globale udfordringer og løsninger fejlslutter, når vi stirrer os blinde på, at løsninger skal skabe muligheder for dansk erhvervsliv

Maria Ploug Petersen
M&E Koordinator i CARE Danmark

Problemerne i verden tårner sig op. Kloden er på klima deroute, vi er i krig med uhåndgribelige netværk, og uligheden er ved at knække kloden midt over.

Fakta
Bland dig i debatten - skriv til [email protected]

Det fornemmer man slet ikke i det nye udenrigspolitiske visionspapir fra Martin Lidegaard (R) og Mogens Jensen(S), for udfordringerne er erstattet af muligheder.

Den positive ledelsesstil slår fuldt igennem i papiret. Der er ikke den udfordring, vi ikke kan vende til en mulighed for dansk økonomi. Problemet med den overdrevne positive tænkning er, at skoven af muligheder skygger for en klar og fokuseret dansk udenrigspolitisk profil.

Paradigmeskift
Det er blevet legitimt at bruge udenrigs- og udviklingspolitik til at fremme indenrigspolitiske dagsordener og særinteresser. Da Fogh-regeringen kom på banen med en ny udviklingspolitik i 00’erne, var det udtryk for et paradigmeskift, hvor solidaritet og bæredygtighed røg ud og blev erstattet af trusler mod danske interesser.

Fattigdomsbekæmpelse blev italesat som et instrument til at holde terrorister fra døren herhjemme. I det nye udenrigspolitiske visionspapir har en udbredt vækstoptimisme fået grebet om udenrigs- og udviklingspolitikken. Ordet mulighed optræder 31 gange, og ulighed kun en enkelt gang. Det på trods af, at uligheden i verden er stigende og er dårligt nyt for væksten. Ord associeret med handel og vækst optræder 133 gange i visionspapiret, mens fattigdom nævnes 21 gange. Alt sammen understreger endnu et diskursskifte.

Verdens onder vendt til muligheder
Analysen af de globale udfordringer og løsninger fejlslutter, når vi stirrer os blinde på, at løsninger skal skabe muligheder for dansk erhvervsliv. Klimaforandringerne bliver italesat som en mulighed for eksport af grøn dansk teknologi, og de katastrofale konsekvenser af det mere ekstreme vejr for især verdens fattigste fylder næsten ingenting.

Analysen af fattigdom og stigende ulighed er fraværende. Den voksende globale middelklasse hører til de nye globale muligheder. Danske virksomheder får adgang til markant flere forbrugere. Fattigdom og ulighed er det også langt sværere at se de positive muligheder i.

Tilbyder de forkerte løsninger
Konsekvensen af at se på verdens problemer gennem de optimistiske briller er, at læseren sidder med en følelse af, at nye forretningseventyrer lurer lige rundt om hjørnet. Ud fra samme logik gør visionen udviklingsbistanden til et instrument til eksportfremme på nye markeder, selvom evalueringer har vist, at den strategi hverken gavner fattigdomsbekæmpelse eller øger eksporten markant til fattige lande.

Når verdens onder skal skabe muligheder for Danmark, er det med fare for, at vi tilbyder de forkerte løsninger. Eksport af grøn dansk teknologi er godt for noget, men uden politiske løsninger får vi ikke bugt med problemer relateret til klima og forurening, overtrædelse af menneskerettigheder, stigende ulighed eller konflikter.

Vil det hele
Strategien giver udtryk for at ville det hele. Der er ikke noget klart fokus. Vi skal øge dansk eksport, men også eksportere værdier og tale for menneskerettigheder. Det er svært at se for sig, at menneskerettigheder og politisk dialog vil blive prioriteret, hvis det står i vejen for nye handelsaftaler med lande som Kina, der ikke ønsker at blande handel og politik.

Visionen fremhæver selv, at der er konflikter mellem forskellige politiske hensyn i udenrigspolitikken, men præsenterer ikke en overbevisende løsning på konflikten. Med det store fokus på dansk eksport, kan man frygte, at menneskerettighederne bliver taberen. Selvom vi gerne vil det hele, er det langt fra sikkert, at vi kan få hensynene til at gå op i praksis.

Behov for et skarpt og aktivistisk Danmark i verden
Visionspapiret fremstår som en menu af muligheder. Det er godt for dansk erhvervsliv, at verden rummer mange forretningsmuligheder, og dem skal de gribe. Den danske stats rolle er imidlertid en anden, for markedet rummer indbyggede fejl, som resulterer i fattigdom, klimaproblemer og diverse kriser. Det skal staterne hjælpe med at håndtere. Derfor skal Danmarks rolle i verden ses gennem bredere briller end kun de økonomiske.

De politiske redskaber skal vi bruge flittigt i kritisk dialog med lande rundt om i verden. Det vil give Danmark en klar profil som den lille nation med de klare holdninger. Massive krænkelser af menneskerettigheder er der ikke meget positivt at sige om. Det vil klæde visionen til tider at skifte ja-hatten og de positive briller ud med en naturlig skepsis og en kritisk indstilling til, hvordan Danmark bidrager til at løse verdens dybe problemer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00