Debat

Christian Juhl: Statsstøttet udviklingsmedie skal kigge Udviklingsministeriet i sømmene

Der har længe været brug for en afløser til det relativt tandløse og ministerstyrede magasin 360°. Der er brug for et medie med journalistisk frihed til at se kritisk på Udviklingsministeriet, Folketinget og de organisationer, der formilder udviklingsmidlerne, skriver Christian Juhl (EL).

Der har længe været brug for en afløser til det relativt tandløse og ministerstyrede medie 360° med journalistisk frihed til at kunne se kritisk på Udviklingsministeriet, Folketinget og organisationerne, der formilder udviklingsmidlerne, skriver Christian Juhl (EL).
Der har længe været brug for en afløser til det relativt tandløse og ministerstyrede medie 360° med journalistisk frihed til at kunne se kritisk på Udviklingsministeriet, Folketinget og organisationerne, der formilder udviklingsmidlerne, skriver Christian Juhl (EL).Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Christian Juhl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er godt, at udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) vil styrke oplysningsaktiviteterne omkring dansk udviklingssamarbejde. Der skal laves et nyt bevillingsudvalg med armslængde.

Det er godt, at udviklingsministeren vil lave et nyt medie om udviklingssamarbejde og FN's verdensmål. Det er rigtig godt, at tidsskriftet skal sikres fuld redaktionel frihed. Forgængeren 360° blev lavet direkte under udviklingsministeren.

Men det er ikke godt, at den gamle oplysningsfond over natten blev stoppet og det daværende oplysningsudvalg nedlagt. Det er heller ikke godt, at det gamle tidsskrift fra den ene dag til den anden blev lukket.

Begge dele skete uden debat med de partier i Folketinget, som står bag strategien. End ikke de partier, der holder hånden under regeringen. Begge dele skete også uden debat om, hvad der kunne blive alternativet.

Ny aktivitet
Først nu mellem første og anden behandling om den lovændring, der angiveligt er nødvendig for at lave ændringerne, har vi fået en grundigere orientering om ændringerne.

Ministeren har sagt, at den nye indsats først og fremmest skal bruges til at komme ud til de mange, der i dag ikke interesserer sig for udviklingsindsatsen

Christian Juhl (EL)
Udviklingsordfører

Oplysnings- og Engagementspuljen skal sikre midler til at oplyse og engagere danskere i udviklingsarbejdet, FN's verdensmål og Danmarks rolle i verden.

Desuden skal det stadig være muligt for journalister og andre at søge rejsestipendier. Så her er alt tilsyneladende ved det gamle. Der er dog ikke aftalt en økonomisk ramme for arbejdet.

Oveni kommer en ny aktivitet, som ser spændende ud. Den nye aktivitet har til formål at engagere danskere under uddannelse i bæredygtig udvikling sammen med partnere i syd. Den er især målrettet uddannelsessektoren. Også her bliver der armslængde til bevillingshaverne.

Denne pulje skal dog samtidig dække den gamle renovations- og forsendelsesordning "Genbrug til Syd". Heller ikke her er der sat en økonomisk ramme for arbejdet.

Det kan blive en forfriskende ny aktivitet, hvis det lykkes at bringe flere unge ind i udviklingsarbejdet – og måske endda udvikle nye arbejdsformer.

Afløser til magasinet 360º
Der har længe været brug for en afløser for det relativt tandløse og ministerstyrede medie 360° – der dog har en vis udbredelse. Der har også længe været hårdt brug for, at dette arbejde kom over på de digitale medier i stedet for et trykt magasin.

Ikke mindst et medie med journalistisk frihed til at kunne se kritisk på både Udviklingsministeriet, Folketinget og de organisationer, der formilder udviklingsmidlerne. Derfor er det nødvendigt, at der indføres en armslængde. Så jeg græder tørre tårer over dette skift.

Det er godt, at udviklingsministeren vil lave et nyt medie om udviklingssamarbejde og FN's verdensmål. Det er rigtig godt, at tidsskriftet skal sikres fuld redaktionel frihed

Christian Juhl (EL)
Udviklingsordfører
 

Før blev der ifølge ministeriet årligt brugt 2,7 millioner kroner på magasinet. Det er planen, at det nye medie skal have 2,0 millioner kroner til rådighed. Det forekommer mig noget uambitiøst, hvis det nye medie skal være mere engagerende og komme længere end det forrige?

Hvis man ser til vores naboland Norge, der har et godt nyhedsmedie på området, Bistandsaktuelt, bruges der ti til 12 millioner kroner årligt til at sikre et fagligt højt niveau. Jeg mener, at vi bør sætte et lige så højt fagligt ambitionsniveau som Bistandsaktuelt, også selvom det vil koste lidt mere.  

Og heldigvis har vi et godt supplement i de tre medier Verdens Bedste Nyheder, Globalnyt og Danwatch, som hver med deres vinkel bidrager til den vigtige oplysning. Fire konsortier venter i disse dage på, om de bliver ansvarlige for det nye medie.

Faglighed og bredde 
Ministeren har sagt, at den nye indsats først og fremmest skal bruges til at komme ud til de mange, der i dag ikke interesserer sig for udviklingsindsatsen.

Der er dog ikke en modsætning til at sikre gode vilkår og et godt fagligt medie til de mange hundrede danskere, der som professionelle, men ikke mindst som frivillige, arbejder med udvikling i tredjeverdenslande – og samtidig komme ud til mange nye.

Det bedste er, at vi nu har fået planerne for ændringerne på bordet, så vi kan deltage i diskussionen om at gøre det bedre. 

Danskerne skal vide, hvad der sker, og hvorfor hjælp til verdens fattigste er vigtig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

0:000:00