Debat

Danmark bør retsforfølge CIA

DEBAT: Martin Lidegaard bør følge op på sine flotte initiativer imod tortur og retsforfølge CIA. Realpolitiske hensyn virker desværre til at være årsagen til, det ikke er sket endnu. Det skriver Tue Magnussen, Konsulent for ATSF , Anti Torture Support Foundation.

Tue Magnussen, freelancejournalist, konsulent for ATSF, Anti Torture Support Foundation. 
Tue Magnussen, freelancejournalist, konsulent for ATSF, Anti Torture Support Foundation. Foto: pressefoto
Camilla Qvirinius Wraae
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Cand.mag Tue Magnussen 
Konsulent for ATSF, Anti Torture Support Foundation

Netop Danmarks traditionelle rolle som foregangsland i arbejdet mod tortur og udenrigsminister Martin Lidegaards flotte initiativ til fremme af FN’s konvention bør få regeringen og Folketinget til at opfordre til retsforfølgning af de ansvarlige for CIA's tortur.

Tue Magnussen
Konsulent for ATSF, Anti Torture Support Foundation, freelancejournalist

Den danske regering ”forventer”, at USA’s myndigheder retsforfølger de torturforbrydelser, der er begået. Det fastslog udenrigsminister Martin Lidegaard (R) fredag 12. december i Berlingske Tidende i kølvandet på den amerikanske senatsrapport om CIA’s uhyggelige afhøringsmetoder.

Fakta
Bland dig i debatten - skriv til [email protected]

”Alle stater, der har tiltrådt FN’s torturkonvention, har en pligt til at retsforfølge torturforbrydelser. Det forventer vi også, at USA gør, hvis der er grundlag for det,” skrev Martin Lidegaard.

Det er en holdning i tråd med både FN og flere menneskerettigheds-organisationer, såsom Human Rights Watch, Amnesty International, og den danske Anti-Torturstøttefond, stiftet af Inge Genefke og Bent Sørensen, der flere gange har opfordret USA til straffe de ansvarlige bag torturen.

Tid til handling
”Nu er det tid til handling. De personer, der stod bag de kriminelle handlinger, som afsløres i rapporten, skal for retten og tildeles straffe, der står mål med alvoren af deres forbrydelser,” understregede Ben Emmerson, der er særlig rapportør for FN’s højkommissær for menneskerettigheder. FN’s særlige rapportør om tortur, Juan E. Méndez, tilføjede, at CIA’s brug af torturmetoder giver regeringer i andre lande, hvor tortur nærmest bruges systematisk, en undskyldning for at fortsætte.

Obamas beslutning om, at CIA-agenter ikke bør straffes ”for hårdt”, underminerer FN’s konvention mod tortur og er reelt en fortsættelse af forhenværende præsident Bushs forsøg på at udhule FN-konventionen.

Der hviler et særligt ansvar på Danmark, dels fordi Danmark er tæt allieret med USA, dels fordi udenrigsminister Martin Lidegaard for nyligt lancerede et globalt initiativ kaldet »En verden uden tortur« for at fremme FN’s konvention mod tortur.

FN’s konvention mod tortur, der blev vedtaget for 30 år siden, har sin styrke i, at ikke mindre end 5 af de 16 operative artikler handler om at straffe torturbødlerne. Konventionen åbner – i artikel 21 - mulighed for, at en stat kan anklage en anden stat for overtrædelse af konventionen. Artikel 21 har dog endnu ikke været brugt. Realpolitiske hensyn er antageligt grunden til, at konventionen ikke endnu har været anvendt over for USA.

Men netop Danmarks traditionelle rolle, som foregangsland i arbejdet mod tortur og udenrigsminister Martin Lidegaards flotte initiativ til fremme af FN’s konvention bør få regeringen og Folketinget til opfordre til retsforfølgning af de ansvarlige for CIAs tortur.

Obama synes fortsat ikke at tage skridtet til, at USA vil retsforfølge de ansvarlige for torturen. Derfor bør Danmark netop bruge FN’s anti-torturkonvention og dens artikel 21 til at få indbragt USA og CIA's tortur for FN's komite mod tortur.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00