Dansk hjælp til nærområder faldt markant i 2015

NØDHJÆLP: Selvom regeringen lovede at hæve nødhjælpen, sendte Danmark ca. 400 millioner mindre afsted til verdens humanitære brændpunkter i 2015 end året før, viser nye tal. Meget ærgerligt, lyder det fra Røde Kors.  

I 2015 tog rekordmange flygtninge og migranter turen til Europa. I Danmark kom der ca. 21.000 asylansøgere, som er det største antal nogensinde.
I 2015 tog rekordmange flygtninge og migranter turen til Europa. I Danmark kom der ca. 21.000 asylansøgere, som er det største antal nogensinde.Foto: Leonhard Foeger/Scanpix
Kasper Frandsen

Faldet i 2015 er meget ærgerligt, fordi året bød på et rekordstort behov for humanitærhjælp.

Anders Ladekarl
Generalsekretær for Røde Kors

Den danske indsats i nærområderne skulle styrkes med øgede humanitære midler. Pengene skulle bruges til at hjælpe det rekordhøje antal flygtninge især i og omkring Syrien.

Det har V-regeringen i flere omgange lovet. Pengene er bedre brugt i nærområder end til f.eks. flygtningemodtagelse i Danmark, lyder det.

Men det mål står i kontrast til udviklingen fra 2014 til 2015, hvor V-regeringen overtog magten i juni.

Dokumentation

Det skriver regeringen selv om hjælpen i nærområderne i regeringsgrundlaget:

"Samtidig vil regeringen styrke indsatsen i flygtningenes nærområde. Her kan vi hjælpe flere, end når vi bruger bistanden på indkvartering af asylansøgere i Danmark."

---

Danmark har den seneste årrække været blandt de 10-15 største humanitære donorer i verden. I 2015 var Danmark eksempelvis blandt de fem største statslige humanitære donorer i relation til Syrien, målt i forhold til indbyggertal.

Antallet af mennesker, der er på flugt fra krig og konflikt er nu vokset til over 65 mio., det højeste siden 2. Verdenskrig. Tallet omfatter ca. 24,5 mio. flygtninge og 40,8 mio. internt fordrevne.

Konkret planlægges den nye nærområdeindsats som det væsentligste at inkludere følgende indsatser i 2016:

Omkring 435 mio. til krise- og nærområder i Mellemøsten og Nordafrika. Det gælder først og fremmest Syriens nærområder, men også Irak og Libyen. Danmarks bidrag til ofrene for krisen i Syrien vil dermed være det største nogensinde.

Omkring 90 mio. kr. til indsatser i andre nærområder, der bidrager til at øge flygtningepresset på Danmark og Europa, bl.a. fra Afrikas Horn og Afghanistan.


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00