Debat

DF: Drop støtten til Uganda

DEBAT: Danmark har fjernet et årligt millionbeløb til Iran, der udfører dødsstraf. Hvorfor gør vi så ikke det samme med støtten til Uganda, der heller ikke overholder basale frihedsrettigheder, spørger DF's udviklingsordfører.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Udviklingsministeren har netop fjernet et årligt millionbeløb, som Iran er blevet støttet med, fordi Iran årligt eksekverer hundredvis af dødsstraffe mod blandt andet mindreårige. Her råder fornuften, hvorfor gør den det så ikke, når det gælder trecifrede millionbeløb til Uganda?

Hans Kristian Skibby (DF)
Udviklingsordfører
Fakta
Bland dig i debatten - send en mail til [email protected]

Af Hans Kristian Skibby
Udviklingsordfører for Dansk Folkeparti 

Ugandas gentagne overgreb på basale frihedsrettigheder og bistandssvindel bør have konsekvenser. Udviklingsministeren bør straks indstille den danske ulandsbistand til landet, som i 2011 udgjorde 365 millioner danske kroner.
 
Først ønskede man at indføre dødsstraf for homoseksualitet i Uganda, og nu vil landet så i en såkaldt antipornolov blandt andet forlange, at det skal være strafbart for kvinder at bære kjoler og nederdele, som ikke når til under knæet, ligesom man indfører vidtstrakt censur af tv, film og internet i landet. Ugandas etikminister Lokodo (Simon Lokodo, red.) forsvarer de tåbelige lovtiltag med, at "korte kjoler virker provokerende på mænd, og at de kan føre til overfald på kvinder".

Ligeledes hævder regeringen i Uganda, at "korte kjoler fremmer prostitution og fører til trafikuheld, da mandlige bilister mister koncentrationsevnen, når de ser kvinder i lårkorte kjoler". Ikke alene er det latterligt og komisk, men det skriger da til himlen, at danske skatteydere skal sponsere så mange millioner til en sådan stat, tilmed i en tid, hvor vi sparer massivt i den danske kernevelfærd.
 
Loven kommer ovenpå, at 10 millioner danske bistandskroner er havnet i forkerte lommer. Der er al mulig grund til at standse bistanden til Uganda nu. Hvorfor vælger udviklingsministeren så at returnere de 10 millioner kroner, som Uganda havde betalt tilbage til Danmark, til netop Uganda, hvor pengene nu blot skal gå til andre projekter? Det er et vældigt dårligt signal at sende til et modtagerland, at hvis bare de betaler pengene tilbage til Danmark, så får de pengene igen til nye bistandsprojekter. Svindel og svig bør naturligvis have konsekvenser - ikke være gratis.
 
Samtidig har udviklingsministeren netop fjernet et årligt millionbeløb, som Iran er blevet støttet med, fordi Iran årligt eksekverer hundredvis af dødsstraffe mod blandt andet mindreårige. Her råder fornuften, hvorfor gør den det så ikke, når det gælder trecifrede millionbeløb til Uganda?

De lande, der skal have bistand fra Danmark, skal respektere frihedsrettighederne. Det gør hverken Uganda eller Iran, og derfor bør ingen af de lande have del i danske støttekroner. Det er på tide, at vi tager et politisk opgør med, om Danmark fortsat har råd til at donere næsten 17 milliarder kroner om året i udviklingsstøtte!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Kristian Skibby

MF (DD)
shippingmand (DFDS Transport 1992)

0:000:00