Debat

DF: Ligestilling er et våben mod overbefolkning

DEBAT: Ligestilling mellem kønnene er et essentielt våben i kampen mod overbefolkning. Jo bedre uddannede kvinder er, jo færre børn får de også, skriver Claus Kvist Hansen (DF).

Foto: Colourbox.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Claus Kvist Hansen (DF)
Udviklingsordfører 

Over det meste af verden har kvinder mindre magt, mindre indflydelse, færre penge og mindre uddannelse end mænd.

Det gælder ikke mindst for kvinder, der lever i Mellemøsten og Afrika. Udviklingspolitikkens fornemmeste opgave er at arbejde for rettigheder til mennesker på bunden af det globale samfund. Kun sådan kan vi komme verdens fattigdom til livs. Et helt centralt element er derfor også at sikre kvinders rettigheder og ligestilling.

Den del af udviklingspolitikken, som vedrører kønsligestilling, fik for alvor en vitaminindsprøjtning med FN’s Millenium Development Goals 2000. Her bestod mål nummer tre nemlig af kønsligestilling og kvinders empowerment. Også Verdensbanken har set nødvendigheden af kønsligestilling, hvorfor området er blevet en central del af bankens strategiudvikling.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Ligestilling mod overbefolkning
Overordnet set handler kønsligestilling om kvinders ret til frihed, lighed og selvbestemmelse. Kønsdiskrimination er ikke bare uretfærdigt, men står også i vejen for økonomisk og samfundsmæssig fremgang i ulandene. Ligestilling gavner nemlig ikke bare den enkelte kvinde, men hele familiens velfærd.

Kvinder, der har fået en uddannelse, er bedre til at sørge for deres egne børns skolegang, ligesom de også er bedre oplyst om sundhed, sygdomme og prævention. Jo bedre uddannede kvinder er, jo færre børn får de også, og jo ældre er de, når de får børn.

En sikring af kvinders mulighed for at kontrollere deres egen fertilitet er således en hjørnesten i befolknings- og udviklingsrelaterede programmer.

Claus Kvist Hansen (DF)
Udviklingsordfører

Overbefolkningen spiller en central rolle i årsagen til hungersnød, borgerkrige og flygtninge. Særligt Afrika lider under overbefolkning. I 1970 boede der under 300 millioner mennesker i hele Afrika Syd for Sahara. Det tal er eksploderet, så der nu bor omtrent en milliard mennesker. I 2050 vil verden rumme ni milliarder mennesker, og tæt ved hver fjerde vil være afrikaner.

Arbejdsløshed er allerede et stort problem, og der er derfor et stigende pres for at skabe nye arbejdspladser. Det fører så igen til udvandring, hvor særligt presset på Europa kun bliver større.

En sikring af kvinders mulighed for at kontrollere deres egen fertilitet er således en hjørnesten i befolknings- og udviklingsrelaterede programmer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Kvist Hansen

Formand, Horsens Erhvervshavn, specialkonsulent, Region Syddanmark
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

0:000:00