EU-udenrigschef: Vi skal tage flere flygtninge fra Syriens nabolande

FLYGTNINGEKONFERENCE: Der skal mere støtte til Syriens nærområder og til landene på Balkan fra EU. De skal til gengæld gøre mere for at forbedre forholdene for flygtninge og skærpe grænsekontrollen, lyder beskeden fra stort ministermøde om flygtningeruten mod EU.

Ministre fra 40 lande mødtes i Luxembourg for at diskutere problemer langs den såkaldte balkanrute. Det er integrationsminister Inger Støjberg (V) helt til venstre.
Ministre fra 40 lande mødtes i Luxembourg for at diskutere problemer langs den såkaldte balkanrute. Det er integrationsminister Inger Støjberg (V) helt til venstre.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

Der skal mere hjælp til Libanon, Jordan og Tyrkiet, der bærer de største byrder ved flygtningekrisen og huser over 4 millioner syriske flygtninge.

Det er budskabet fra en stor konference, der torsdag aften samlede 40 ministre fra Syriens nærområder, det vestlige Balkan og EU for at diskutere håndteringen af den flygtningerute, der går mellem landene.

De tre lande skal derfor støttes mere.

”Det er ikke nok at rose dem. Vi har besluttet at øge den humanitære bistand til disse lande, at støtte regeringerne og værtssamfundene og at øge genbosættelsesmulighederne for flygtninge fra disse lande,” sagde EU's udenrigschef, Federica Mogherini.

Konfliktens rod
Ministrene er også enige om at optrappe forsøget på at finde en diplomatisk løsning på konflikten i Syrien.

”Sammen med vores partnere rundt om bordet har vi besluttet at arbejde sammen for at få startet en politisk proces, som endelig kan sætte en stopper for krigen i Syrien,” siger Mogherini.

Hendes kommissærkollega for humanitær bistand, Christos Stylianides, peger på, at en politisk løsning i Syrien er nødvendig, hvis ikke flygtningekrisen skal eskalere betydeligt.

”Hvis konflikten bliver værre, vil de 7,6 millioner internt fordrevne i dag blive til morgendagens flygtninge,” siger Christos Stylianides.

Første møde af sin slags
Den luxembourgske asyl- og migrationsminister Jean Asselborn kaldte mødet ”historisk”, fordi det for første gang samler alle de lande langs den såkaldte balkanrute, som flygtningestrømmene fra primært Syrien følger for at nå til det nordlige Europa.

Landene blev også enige om at sætte flere midler af til at hjælpe landene på Balkan, der lige nu fungerer som transitzone mellem et Grækenland med et nedbrudt asylsystem og resten af det nordlige EU.

Alene torsdag krydsede 10.000 flygtninge og migranter grænsen mellem Grækenland til Makedonien med kurs nordpå.

Dokumentation

Det er de 40 lande enige om:

Støtte til Jordan, Libanon og Tyrkiet
Der skal mobiliseres mere økonomisk støtte til Jordan, Libanon og Tyrkiet til at afhjælpe presset på statskasserne og den offentlige infrastruktur. Til gengæld skal der gøres mere for, at flygtninge får adgang til uddannelse og beskæftigelse.

Hjælp til transitlandene på Balkan
Der skal være adgang til helt basale fornødenheder som vand og sanitet, tag over hovedet, adgang til lægehjælp for de flygtninge, som kommer igennem landet. Samtidig skal landenes modtagelseskapacitet forøges, og de skal gøre mere for at styrke grænsekontrollen, registrere flygtninge og tilbagesende migranter uden krav på international beskyttelse. Der skal også sættes ind med kampagner mod fremmedhad, ligesom landene skal øge den regionale koordinering for at mindske risikoen for spændinger.

Bekæmpelse af organiseret kriminalitet og menneskesmugling
Landene lover at styrke kontrollen med grænserne og det regionale samarbejde på området. De vil styrke politi- og retssamarbejde og udveksle efterretninger for at optrevle netværk.

Stop de underliggende konflikter
Der skal sættes ind med diplomatiske kræfter over for alle relevante internationale partnere for at løse konflikten i Syrien og for at genbosætte flygtninge fra krigen. Der skal også gøres mere for at opbygge myndighederne i Afghanistan og Irak og bekæmpe terrorisme, særligt ISIS. Ligesom der skal ydes mere nødhjælp til konfliktramte områder inden for Syrien og Irak.

Læs hele erklæringen her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00