Debat

Fokus på fremtidens danske udenrigstjeneste

PRÆSENTATION: Hvordan kan den danske udenrigstjeneste bidrage og støtte den danske udviklingspolitik i fremtiden? Det tager Altinget | Udvikling op til debat. Læs mere og mød panelet.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Udenrigsministeriet har netop nedsat en såkaldt refleksionsgruppe med repræsentanter fra Ngo'er, erhvervslivet og forskningsmiljøet. De skal i løbet af efteråret udarbejde forslag til, hvordan Danmark kan forbedre udenrigstjenesten.

Regeringen har ikke planer om at tilføre området flere penge, og de danske ambassader i udviklingslandene skal i højere grad selv holde øje med, hvordan den danske udviklingsbistand bliver udmøntet i de enkelte lande.

Skal Danmark droppe egne ambassader og satse mere på EU's udenrigstjeneste? Hvilke lande og områder bør Danmark især satse på? Har ambassaderne i udviklingslandene de nødvendige ressourcer til at overvåge og implementere den danske bistand i udviklingslandene? Hvordan skal balancen være mellem at være til stede i kommende vækstlande og skrøbelige stater?

Der er masser af udfordringer og løsninger, som det nye debatpanel kan tage fat på, når Altinget | Udvikling den kommende måned sætter fokus på, hvordan den danske udenrigstjeneste skal bidrage og støtte den danske udviklingspolitik i fremtiden.

Fakta
Udviklingsdebatten på Altinget | Udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner.

Emnet for den første udgave af Udviklingsdebatten, der startede i januar måned, var rammeorganisationernes fremtid.

Fra 5. november og en måned frem handler ottende udgave af Udviklingsdebatten om, hvordan den danske udenrigstjeneste skal bidrage og støtte den danske udviklingspolitik i fremtiden.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

Alle er velkomne til at blande sig i debatten. Send en mail til [email protected].

Det nye debatpanel består af seks personer, som har særlig viden om, erfaring med eller engagement inden for udviklings- og udenrigsområdet. Læs mere om panelet her:

<img align="left" src="@navn=per stig møller@" />Per Stig Møller, udenrigs- og udviklingsordfører for Konservative.
Per Stig Møller er uddannet dr. phil. Hans politiske karriere tog fat, da han stillede op som kandidat for Konservative i Gentoftekredsen i 1983 og blev for første gang valgt ind i Folketinget for samme parti i 1984. Per Stig Møller har i sin tid som politiker fungeret som miljøminister, udenrigsminister og seneste som kultur- og kirkeminister. Ud over at være udenrigs- og udviklingsordfører er Per Stig Møller EU-ordfører, ordfører vedr. Færøerne og Grønland samt kirkeordfører.

<img align="left" src="@navn=mette gjerskov@" />Mette Gjerskov, udviklingsordfører for Socialdemokraterne og formand for Udenrigspolitisk nævn.
Mette Gjerskov er uddannet cand.angro. ved Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole. Hendes politiske karriere begyndte for alvor, da hun i 2002 stillede op som kandidat for Socialdemokratiet i Roskildekredsen. Mette Gjerskov blev for første gang valgt ind i Folketinget i 2005 og har fungeret som minister for fødevarer, landbrug og fiskeri 2011 til 2013. Mette Gjerskov har tidligere været formand for Dansk Røde Kors, Gundsø lokalafdeling 1994-2005, og vicepræsident for Dansk Røde Kors 1999-2004.

<img align="left" src="@navn=niels tofte@" />Niels Tofte, generalsekretær for CARE Danmark.
Niels Tofte er uddannet cand.scient.adm. fra RUC. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig i Mellemfolkeligt Samvirke. I 1989 kom Niels Tofte til CARE Danmark, hvor han først blev ansat som administrationschef. I 1992 blev han generalsekretær og er således den længst siddende generalsekretær i hele CARE Internationals historie.

<img align="left" src="/images/person/6080/rsz_lep_stor.jpg" />Lars Engberg-Pedersen, Seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).
Lars Engberg-Pedersen har en kandidatgrad i international udvikling og offentlig forvaltning fra RUC og en ph.d. fra CBS. Ud over forskningen har han været international direktør i MS og udsendt som rådgiver i decentralisering til Indenrigsministeriet i Burkina Faso. Han har lavet feltarbejde eller opholdt sig i længere tid i Burkina Faso, Indien, Indonesien og Nicaragua. Hans forskning koncentrerer sig nu om det internationale udviklingssamarbejde.

<img align="left" src="@navn=laust leth gregersen@" />Laust Leth Gregersen, sekretariatsleder, Concord Damark.
Concord Damark er den danske platform for Concord Europe, som samler 2000 europæiske NGO'er. Laust Leth Gregersen er formand for Concords europæiske arbejde med politik-kohærens for udvikling og er medlem af den europæiske styregruppe Beyond 2015, den globale civilsamfundskampagne for post-2015-dagsordenen. Han er uddannet cand.soc. i politisk kommunikation og ledelse og har bidraget til en række publikationer og rapporter om EU og udvikling, bl.a. Delivering Results - How Denmark can lead the way; Spotlight on Policy Coherence for Development.

<img align="left" src="@navn=henrik nielsen@" />Henrik Nielsen, akademisk medarbejder for NGO forum.
Henrik Nielsen er uddannet cand.scient.soc og her en ph.d i internationale udviklingsstudier. Han arbejder på NGO forums sekretariat som akademisk medarbejder, hvor han især arbejder med det danske civilsamfunds position i forhold til regeringens nye udviklingspolitiske udspil. Han har i en årrække arbejdet med effekter af forskellige former for udviklingsbistand, særligt med baggrund i Afrika. Han har tidligere arbejdet på DIIS, på Institut for Menneskerettigheder og på Center for Udviklingsforskning. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Stig Møller

Fhv. udenrigsminister, kultur- og kirkeminister, miljøminister, MF (1984-2015) og partiformand (K)
mag.art. (Københavns Uni. 1967), dr.phil. i litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1973)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

Niels Tofte

Fhv. generalsekretær, CARE Danmark, frivillig i Flygtningehjælpen og Ældre Sagen
Cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1979)

0:000:00