Hver anden dansker vil sænke udviklingsbistand

MÅLING: Regeringen mangler opbakning til at sætte udviklingsbistanden op. Men minister fastholder at hæve bistanden på sigt. EL kræver flere penge og styr på administrationen, mens V vil skære ned.

"Når der er lavkonjunktur og sparedagsorden, bliver folk mere karrige med pengene," siger professor Jørgen Goul Andersen, i forbindelse med at hver anden dansker vil spare på bistanden.
"Når der er lavkonjunktur og sparedagsorden, bliver folk mere karrige med pengene," siger professor Jørgen Goul Andersen, i forbindelse med at hver anden dansker vil spare på bistanden.Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Trods store problemer i Europa er der endnu større problemer andre steder i verden.

Christian Friis Bach (R)
Udviklingsminister
Fakta

Sådan har vi spurgt:

Regeringen ønsker på sigt at hæve udviklingsbistanden til verdens fattigste lande fra 0,84 til 1 procent af bruttonationalindkomsten (BNI). I 2012 betalte Danmark ca. 16 mia. kr., og hvis bistanden var sat til en procent, skulle regeringen have fundet godt 3 mia. kr. ekstra i statskassen.

Er det en god idé at hæve udviklingsbistanden?


- Ja, bistanden skal hæves: 15,5 procent

- Bistandens størrelse er fin, som den er nu: 33,2 procent

- Nej, bistanden skal sænkes: 48 procent

- Ved ikke: 3,3 procent

A&B Analyse har foretaget meningsmålingen for Altinget.dk i perioden fra den 11. til den 16. april 2013. I alt har 1044 danskere svaret.

Regeringen vil på sigt gerne hæve den økonomiske støtte til verdens fattigste lande til en procent af bruttonationalindkomsten (BNI).

Men de helt store overtalelsesevner skal hives frem, hvis regeringen skal overbevise danskerne om, at en højere udviklingsbistand er en god idé - ét budskab, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) gentog så sent som på sin tur til Tanzania i marts 2013.

Således viser en ny måling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.dk, at kun 15,5 procent af danskerne vil hæve udviklingsbistanden, mens 48 procent vil sænke den. Derimod mener 33,2 procent af danskerne, at den nuværende udviklingsbistand på 0,82 procent eller godt 16 mia. kr. er lige tilpas.

Dokumentation


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00