Indhug i udviklingsbistand kan nå at skrumpe

ASYLUDGIFTER: Hvis skønnet af antallet af asylansøgere falder som konsekvens af det lavere antal asylansøgere, der kom til Danmark i oktober, kan udviklingsbistanden stadig nå at slippe billigere. Bedre, men stadig uacceptabelt, lyder det fra Enhedslisten.

I oktober ser tilstrømningen af asylansøgere ud til at være bremset, da kun 744 syrere den 28. oktober foreløbigt havde søgt mod Danmark mod 1932 i september – svarende til et fald på ca. 60 procent.
I oktober ser tilstrømningen af asylansøgere ud til at være bremset, da kun 744 syrere den 28. oktober foreløbigt havde søgt mod Danmark mod 1932 i september – svarende til et fald på ca. 60 procent.Foto: Freedom House
Kasper Frandsen

Hvis besparelserne bliver mindre som følge af et lavere forventet antal asylansøgere i 2015, så bliver det lettere at acceptere en finanslov med regeringen på det her punkt.

Christian Juhl (EL)
Udviklingsordfører

Først den ene vej, og så den anden vej.

Enhedslisten og SF får måske ikke vredet armen om på finansminister Bjarne Corydon (S) for at finde finansiering til de 2,5 mia. kr., der skal tages ekstra fra udviklingsbistanden på grund af et stærkt stigende antal asylansøgere.

Alligevel kan ekstraudgifterne til asyludgifter via udviklingsbistanden stadig nå at falde. Skønnet på de famøse 20.000 for antallet af asylansøgere, der afgør størrelsen af besparelserne, er nemlig ikke mejslet i granit.

Dokumentation

Sådan bliver en finanslov til:

Januar
Udarbejdelse af budgetoplæg i Finansministeriet, herunder fastlæggelse af udgiftsrammer og fordeling af rammerne på ministerområder
Primo februar
Finansministeriets indkaldelse af bidrag til finanslovforslaget fra ministerierne
Ultimo april
Ministerierne afleverer bidrag til finanslovforslaget
Maj - juni
Gennemgang af ministeriernes bidrag til finanslovforslaget i Finansministeriet samt diskussion med ministerier om forslagets udformning, nye initiativer mv.
August
Færdigbudgettering af finanslovforslagets indtægtsside på grundlag af en ny konjunkturvurdering
Ultimo august
Finanslovforslaget fremsættes
Primo september
1. behandling i Folketinget
Primo november
Politiske aftaler om finansloven
Medio november
Regeringen fremsætter sine ændringsforslag, der indeholder følgerne af de politiske aftaler om finansloven
Ultimo november
Regeringen fremsætter sine konjunkturafhængige ændringsforslag, der indeholder en opdateret konjunkturvurderings betydning for finanslovforslagets indtægts- og udgiftsside
Medio december
3. behandling og vedtagelse af finansloven i Folketinget


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00