Debat

"Køn" findes ikke på arabisk

DEBAT: Der er ikke noget dækkende begreb for køn på arabisk, og ofte forveksles køn med kvinder. Dansk støtte til Yemen kan derfor få svært ved konsekvent at integrere køn, mener Connie Carøe Christiansen, der forsker i køn og udvikling i Yemen.
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Connie Carøe Christiansen
Ph.d., lektor, internationale udviklingsstudier, Roskilde Universitet

Der er ofte uforudsete komplikationer, når man som regering i et europæisk land ønsker at forbedre kvinders rettigheder i et land som Yemen, der er berygtet for at tilbyde sin kvindelige del af befolkningen markant ringere vilkår end den mandlige del.

Komplikationerne har mange forklaringer, men skyldes også at forståelsen af hvad 'køn' egentlig betyder, i bedste fald varierer, og i nogle tilfælde anses for at være et begreb, der kun giver mening i den vestlige verden. Selv med de bedste intentioner om at forbedre oplagt uretfærdige forhold er det ofte svært at gøre 'det gode'.

Kan man for eksempel vide, om den regering, der med glæde tager imod donormidler, der skal bruges til at rette op på uligheder mellem de to køn, faktisk prioriterer dette formål? Eller er den pågældende regering måske bare interesseret i at tilfredsstille en donor, der groft sagt dermed 'smøres' til at levere flere midler?

Fakta
Det Arabiske Initiativ fylder ti år til sommer, og en ny treårig strategi for initiativet er på vej. Derfor inviterer Altinget | Udvikling politikere, ngo'er, forskere og fagfolk til at debattere Det Arabiske Initiativ - dets forhold til Det Arabiske Forår samt danske bidrag til demokratiseringsprocesser og interkulturel dialog i regionen.

Mød vores debatpanel her.

Du er velkommen til at blande dig i debatten. Skriv til [email protected].

Med andre ord er kombinationen mellem 'bistand' og 'køn' en vanskelig cocktail, og det gælder ikke kun i Yemen.

"Køn" findes ikke på arabisk
Begrebet 'køn' blev introduceret af forskere som en indgang til at studere, hvordan det mandlige og det kvindelige skabes i magthierarkiske modsætninger - dét, der anses for at være kvindeligt, kan ikke samtidigt være mandligt.

Begrebet 'køn' har ikke nogen parallel i det arabiske sprog, og det har vist sig at være notorisk svært at oversætte begrebet, så andre kan være enige med kønsforskere om, hvad begrebet egentlig betyder.

Connie Carøe Christiansen
Lektor, RUC

Begrebet om køn lægger derfor op til, at man for at ændre kvinders situation og vilkår også må tage fat på mænds situation eller på opfattelser af både, hvad der er mandligt og kvindeligt. Det kan være som prioriteringer, talenter, arbejde eller seksualitet.

Men begrebet 'køn' har ikke nogen parallel i det arabiske sprog, og det har vist sig at være notorisk svært at oversætte begrebet, så andre kan være enige med kønsforskere om, hvad begrebet egentlig betyder. 'Køn' er derfor som begreb åben for fortolkning, ikke mindst i de arabisk-talende lande.

Køn er ikke lig med kvinder
Det er problematisk, når mange projekter støttet med donormidler er rettet mod ligestilling mellem kønnene i Yemen og i andre lande under Det Arabiske Initiativ. Derfor er det ekstremt vigtigt ikke at henvise til 'køn' og så tilbyde aktiviteter eller initiativer udelukkende rettet mod kvinder - dermed beder man nærmest om, at 'køn' sættes lig med 'kvinder', hvilket er stik imod intentionen.

På initiativ af Gulf-landene har Yemens regering siden december 2011 været en overgangsregering ledet af den tidligere vice-præsident. Denne regering har ligesom den forrige brug for at sende et signal om, at den er interesseret i at fremme lighed og bedre balance mellem de to køn i landet. Helt konkret foregår det i den nuværende situation, hvor en national dialogproces frem mod skabelsen af en ny grundlov og en demokratisk valgt præsident i februar 2014, forudsættes at inkludere hele det yemenitiske samfund, herunder kvinder.

Vanskeligt at integrere køn i udviklingsbistand
Men tilsvarende i lyset af, at en gruppe af donorlande, "Yemens venner", flere gange har mødtes under denne proces og erklæret sig villige til at bidrage til at udvikle Yemens økonomi og naturligvis stabilisere landet gennem bistandsmidler.

Også Danmark har erklæret sig villig til at forøge støtten til landet. Problemet kan vise sig at være, at også mainstream-udviklingspolitik har svært ved at finde en form, hvor 'køn' er et konsekvent integreret og et magtbevidst perspektiv på udviklingsinitiativer.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00