Debat

NGO: Sæt kryds ved verdens fattigste den 25. maj

DEBAT: Vi har brug for danske europaparlamentarikere, der forpligter sig til at sætte en globalt ansvarlig dagsorden i EU - til gavn for verdens fattigste mennesker, for klimaet og for os selv. Det skriver Kirsten Auken, politisk rådgiver i Folkekirkens Nødhjælp og bestyrelsesmedlem i Concord Danmark.
Foto: Europa-Parlamentet
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kirsten Auken
Politisk rådgiver i Folkekirkens Nødhjælp og bestyrelsesmedlem i Concord Danmark

Forrige uge bød på en god og en dårlig nyhed.

Først den gode: Den 14. april bekræftede EU's udenrigsministre, at 2015 skal være "Europæisk år for Udvikling". Det synes Europa-Parlamentet også, og dermed skulle det være ganske vist.

Det er der mange gode grunde til: EU og medlemslandene er samlet set verdens største bistandsdonor. Og 2015 er et vigtigt år i kampen mod den globale fattigdom: Det er udløbsåret for FNs Udviklingsmål - de otte mål, som verdens lande opstillede ved starten af dette årtusinde for at bekæmpe sult og fattigdom globalt.

I 2015 skal der gøres status. Og hvis alt går vel, skal der opstilles en række nye globale mål for bæredygtig udvikling, der også indeholder forpligtelser for os i den rige del af verden. De nuværende udviklingsmål har skabt fælles fokus på at reducere fattigdom og sult, og hvis vi skruer op for indsatsen i de kommende år, er det ikke urealistisk, at den globale fattigdom kan udryddes helt.

Men så var der jo også den knap så gode nyhed: FNs klimapanel præsenterede i sidste uge den sidste af tre delrapporter til den samlede rapport, som skal præsenteres i København til efteråret.

Budskabet er dramatisk: Hvis vi skal have bare en lille chance for at bremse de globale temperaturstigninger inden smertegrænsen på to grader, skal vi lade det meste af vores kul og olie blive i jorden og tage fat på en gigantisk omstilling. Nu.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Til gavn for verdens fattigste og os selv
Tilsammen tegner disse to historier omridset af de udfordringer, verden skal finde ud af at håndtere i de nærmeste år: På samme tid at skabe udvikling for verdens fattigste - og nedsætte det globale forbrug af fossile brændsler til noget, der ligner nul!

Hvis det skal lykkes, må EU påtage sig en global lederrolle og tage modige beslutninger til gavn for både klimaet og verdens fattigste befolkning.

Europa-Parlamentet har mulighed for at trække EU i den rigtige retning. Hvis de altså vil.

Kirsten Auken
Politisk Rådgiver i Folkekirkens Nødhjælp og bestyrelsesmedlem i Concord Danmark

Og det er skam også af hensyn til os selv. Alt tilsiger at flygtningepresset på Europas grænser vil vokse i de kommende år. Har vi virkelig ikke andet svar på dette end flere grænsevagter og højere mure? Klimaforandringerne kan vi lige så godt opgive at barrikadere os ud af. Vi kommer til at mærke virkningerne hos os selv - også selvom de rammer de fattigste først og hårdest.

Europa-Parlamentet skal sætte global dagsorden
Europa-Parlamentet har mulighed for at trække EU i den rigtige retning. Hvis de altså vil. For de kan også bidrage til en strudsestrategi, hvor vi stikker hovedet i busken og håber, at alt det svære går væk lige om lidt. Det gør det ikke.

Vi kan ikke melde os ud af verden, men vi kan gøre noget for at trække verden i en mere bæredygtig og retfærdig retning.

Vi har brug for danske Europaparlamentarikere, der forpligter sig til at sætte en globalt ansvarlig dagsorden i EU - til gavn for verdens fattigste mennesker, for klimaet og for os selv. Husk det, når du sætter krydset d. 25. maj.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00