Debat

Ny debat: Fra bistand til business

PRÆSENTATION: Nye partnerskaber med det private erhvervsliv skal styrke udviklingssamarbejdets effekt. Vi tager debatten med nye og gamle aktører.

Private virksomheder samt pensions- og kapitalfonde får nu en mere central rolle i udviklingssamarbejdet.<br>
Private virksomheder samt pensions- og kapitalfonde får nu en mere central rolle i udviklingssamarbejdet.
Foto: Scanpix
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Med den nye udviklingspolitiske og humanitære strategi og FN's verdensmål er der lagt op til, at private virksomheder samt pensions- og kapitalfonde får en mere central rolle i udviklingssamarbejdet.

Det betyder, at private virksomheder får tilført bistandsmidler og at ngo’er nu skal dele bistandsmidler og i langt højere grad samarbejde med private aktører.

Udviklingsministeren kalder det for ”win-win-win” for både virksomheder, ngo’er og verdens fattige.

Men hvordan gør man det bedst i praksis? Og hvem vinder i sidste ende?

Udviklingsministeren kalder partnerskaber for ”win-win-win” for både virksomheder, ngo’er og verdens fattige. Men hvordan gør man det bedst i praksis? Og hvem vinder i sidste ende?

Vi inviterer private virksomheder, ngo’er, forskere og politikere til at kvalificere debatten og give deres bud på, hvorvidt partnerskaber på tværs af traditionelle skel kan og skal bidrage til udvikling i verdens fattige lande.

Mød panelet:

Torben Möger Pedersen, adm. direktør for PensionDanmark
Torben Möger Pedersen har været adm. direktør i PensionDanmark siden selskabets start i 1992. Før var han adm. direktør i PKS Pension, sekretariatschef i SiD (nuværende 3F) og økonom i Det økonomiske Råds sekretariat. Han er bl.a. medlem af FN’s Green Climate Fund’s Private Sector Advisory Group og World Economic Forums Council on Investment’s Steering Committee.

Jan Ole Haagensen Jan Ole Haagensen, sekretariatschef for Verdens Skove
Ph.d. i udviklingsstudier fra RUC. Inden han kom til Verdens Skove har Jan Ole Haagensen været leder af den internationale afdeling i DIGNITY og forsker på Center for Udviklingsforskning. Her forskede han i skovforvaltning og oprindelige folk i Jhabua, Indien.

Henrik Garver Henrik Garver, adm. direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører
Uddannet i statskundskab fra Københavns Universitet. Som direktør for Foreningen af Rådgivende Ingeniører har Henrik Garver markeret sig i debatten om en mere professionel udenrigstjeneste og efterlyst bedre samtænkning mellem handel og udvikling.

Morten Dyrholm, Group Senior Vice President, Global Marketing, Communications and Public Affairs, Vestas
I 2016 blev Morten Dyrholm udnævnt til direktør for kommunikation og marketing for vindmølleproducenten Vestas efter 9 år i vekslende stillinger i Vestas. Fungerer desuden som formand for vindkraftens internationale lobbyorganisation Global Wind Energy Council (GWEC).

Maria Bak, chef for donorrelationer, International Media Support
Maria Bak er bachelor i international udvikling fra RUC og kandidat fra CBS i politisk kommunikation og ledelse med specialisering i tværsektorielt samarbejde i udviklingssamarbejde. Hun leder i dag arbejdet med donorrelationer og strategisk samarbejde i International Media Support.

John Rand, professor ved Økonomisk Institut, Københavns Universitet
Professor (MSO) i anvendt udviklingsøkonomi og tilknyttet Development Economics Research Group. John Rand har primært udført empirisk forskning i samarbejde med nationale ministerier og forskningsinstitutioner (f.eks. i Ghana, Mozambique, Tanzania og Vietnam) samt internationale organisationer som FN, ILO og Verdenbanken.

Ulla Sandbæk Ulla Sandbæk, udviklingsordfører for Alternativet
Ulla Sandbæk har været præst i Birkerød Pastorat Kirke fra 1974 til 2004 og medlem af Europa-Parlamentet 1989-2004, i første periode for Folkebevægelsen mod EU, de sidste to perioder for JuniBevægelsen. I 2014 stillede hun op som folketingskandidat i Københavns Omegn for Alternativet og blev valgt ind i Folketinget i 2015.

Michael Aastrup Jensen Michael Aastrup Jensen, udviklingsordfører for Venstre
Michael Aastrup Jensen er uddannet akademiøkonom fra Det Danske Erhvervsakademi i Randers. Han har siddet i Folketinget for Venstre siden 2005 og er desuden formand for Europarådet. Han er partiets udenrigs- og udviklingsordfører. Tidligere borgmester i Randers Kommune 2002-2006.

 Morten Fauerby Thomsen, partnerskabskoordinator i Care Danmark
Efter endt uddannelse i udvikling og internationale forhold på Aalborg i 2005, har Morten Fauerby Thomsen arbejdet for Care. Først com programmedarbejder i Care Danmark, i Vietnam for Care International og senest som koordinator for partnerskaber og Care Danmarks programmer i Østafrika.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00