Debat

Ny debat om krigen i Syrien

PANEL: Den største humanitære katastrofe i nyere tid, en propagandakrig og et internationalt svigt. Sådan bliver krigen i Syrien omtalt. Mød debattørerne, der i ny debat går tæt på Danmarks rolle i forhold til Syrien.

Foto: Mads Nissen/Scanpix
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da krigen i Syrien brød ud i 2011, havde ingen set det komme: At det nu fem år efter har udviklet sig til den største humanitære katastrofe i nyere tid.

Danmark har bidraget til kampen mod terrororganisationen Islamisk Stat (IS) i den koalition, som Danmark indgår i med 65 lande med Frankrig og USA i fremtrædende roller.

Samtidig har Danmark støttet nødhjælp og humanitære indsatser i og omkring Syrien med over en milliard kroner.

Men hvordan har Danmarks bidrag gjort en forskel? Hvordan kan Danmark bidrage? Og hvordan er krigen i Syrien kommet hertil? Og hvorfor har ingen grebet ind?

Altinget: udvikling spørger politikere, militærfolk, eksperter og humanitære organisationer for at komme svarene nærmere. 

Mød panelet:

Anders Samuelsen Anders Samuelsen, udenrigsminister (LA):
Uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet, medlem af Folketinget 1998-2004 og Europa-Parlamentet 2004-2007 for Det Radikale Venstre. Anders Samuelsen var i 2007 medstifter af partiet Ny Alliance, som i 2008 blev til Liberal Alliance med Samuelsen som formand. Blev 28. november 2016 udnævnt til udenrigsminister i Lars Løkke Rasmussens trekløver-regering.


Thomas Elkjer, militæranalytiker, Forsvarsakademiet:
Seniorsergent og uddannet i strategisk kommunikation. Har siden 2001 arbejdet som militæranalytiker på Forsvarsakademiet i København med blandt andet strategisk kommunikation og sociale mediers rolle i forsvars-, udenrigs- og sikkerhedspolitik.


Nikolaj Villumsen Nikolaj Villumsen, udenrigsordfører, Enhedslisten:
Uddannet i historie fra Københavns Universitet, startede sin politiske karriere som praktikant for Enhedslistens Søren Søndergaard, i 2001 medstifter af Socialistisk Ungdoms Front (SUF). Blev valgt til Folketinget i 2011, hvor han især beskæftiger sig med forsvar, udenrigspolitik og menneskerettigheder.


Per Lorenz Hinrichsen, oberstløjtnant, Forsvaret:
Tidligere stabsofficer gennem otte måneder ved Planlægningsdivisionen ved det amerikansk ledede Hovedkvarter for bekæmpelse af ISIL. Blev kaldt hjem efter kritiske udtalelser til pressen om den irakiske hær. Tidligere chef for Forsvarets nu nedlagte enhed DANILOG (Danmarks Internationale Logistikcenter).


Mikhail Valentinovitch Vanin, Ruslands ambassadør i Danmark:
Uddannet i jura og ph.d. i økonomi. Startede sin diplomatiske karriere i 2004, hvor han var ambassadør i Slovenien. Efter et ophold i det russiske udenrigsministerium blev han i 2012 Ruslands ambassadør i Danmark. Har tidligere kritiseret Danmark for at føre antirussiske kampagner.


Birgitte Qvist-Sørensen Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp:
Uddannet teolog, videreuddannet i internationale studier ved Aalborg Universitet og ledelse ved CBS Handelshøjskolen i København. I 1990’erne ansat i FN-organisationer i udlandet og i 1999 med til at etablere Center for Konfliktløsning. Siden i Københavns Kommune og fra 2006 direktør i Helsingør. Overtog i 2010 posten som international chef i Folkekirkens Nødhjælp efter Christian Friis-Bach og blev generalsekretær for organisationen i 2014.


Jan Pêt Khorto, næstformand for Det Syriske Kulturinstitut i Danmark:
Kurdisk eksilforfatter og digter fra Aleppo i Syrien, der ankom til Danmark som politisk flygtning i 2009. I Syrien blev han fængslet på grund af sine politiske digte. Efter flugten til Danmark har han genoptaget sit forfatterskab og studerer samtidig statskundskab på Aarhus Universitet. Debattør og kritiker af det syriske regime og Bashar Al-Assad.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00