Nye standarder for nødhjælp på plads

KORT NYT: Verdens nødhjælpsorganisationer får nu fælles retningslinjer for udførslen af nødhjælp. Initiativet hedder Den Fælles Humanitære Standard.  

Camilla Qvirinius Wraae
Fakta

Se nødhjælpsstandarderne her:
1. Samfund og befolkninger, som bliver påvirket af kriser, skal modtage hensigtsmæssig og relevant hjælp i forhold til deres behov.
2. Samfund og befolkninger, der er påvirket af kriser, skal have adgang til den humanitære assistance, de har brug for, til den rette tid.
3. Samfundet og befolkningen er ikke nødvendigvis negativt påvirket af kriser og er mere forberedte, modstandsdygtige og i en mindre risiko, som et resultat af den humanitære hjælp
4. Samfund og befolkninger skal kende deres rettigheder og skal have adgang til information og deltagelse i de beslutninger, som påvirker dem.
5. Samfund og befolkninger påvirket af kriser skal have adgang til sikre og lydhøre mekanismer til at håndtere klager.
6. Samfund og befolkninger påvirket af kriser skal have koordineret og sammenhængende hjælp.
7. Samfund og befolkninger påvirket af kriser kan forvente forbedret nødhjælp, i takt med at nødhjælpsorganisationerne lærer af erfaring og refleksion.
8. Samfund og befolkninger påvirket af kriser vil modtage den assistance, de behøver, fra et kompetent og en kordineret arbejdsstyrke af personale og frivillige.
9. Samfund og befolkninger påvirket af kriser kan forvente, at de organisationer, som hjælper dem, bruger deres ressourcer effektivt og etisk forsvarligt. 

For første gang kommer der et sæt af fælles standarder for nødhjælpsarbejde i hele verden. Det skal blandt andet sikre en mere koordineret og bedre indsats, når katastrofen indtræffer.

”Vi har under naturkatastrofer i eksempelvis Haiti set, hvordan for mange organisationers ukoordinerede indsatser kan virke mod hensigten, vi har set ebola-indsatsen komme for sent i gang, og vi oplever lige nu et utal af kriser rundt omkring i verden med stort behov for at styrke koordineringen og den livreddende indsats. At redde liv må og skal altid stå i første række,” skriver handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) i en pressemeddelelse.

I dag samles 150 nødhjælpsorganisationer i Danmark for at vedtage et sæt fælles retningslinjer for arbejdet med den humanitære bistand. Tiltaget hedder Den Fælles Humanitære Standard og indeholder 9 konkrete målsætninger for levering af humanitær bistand.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00