Overblik: Det siger partierne om ny udviklingsstrategi

UDVIKLING: Alle partierne undtagen Enhedslisten står bag den nye udviklingspolitiske strategi. Se, hvad partierne siger om aftalen her.

Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix
Cecilie Gormsen

Onsdag indgik otte af Folketingets ni partier det første forlig om dansk udviklingspolitik nogensinde.

Alle partier undtagen Enhedslisten er med i aftalen om Danmarks udviklingspolitiske og humanitære strategi, hvor FN’s 17 verdensmål danner afsættet.

Se, hvad partierne mener om den udviklingspolitiske strategi herunder: 

S: Forebygger migration
Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, glæder sig over, at udviklingspolitikken i fremtiden vil have fokus på at bidrage til at løse globale problemer frem for at handle snævert om overførsler fra rige til fattige lande. Det gælder blandt andet fattigdom, ulighed, manglende ligestilling og problemer med sundhed.

”Det er til glæde for verdenssamfundet som helhed og samtidig i Danmarks egen interesse, når vi på den måde for eksempel forebygger migration. Vejen vil være øget samarbejde på tværs af myndigheder, erhvervsliv og ngo’er,” siger Nick Hækkerup.

DF: Befolkningstilvækst på dagsordenen
Dansk Folkeparti er meget tilfredse med, at ukontrolleret befolkningstilvækst er kommet på dagsordenen, fortæller partiets udviklingsordfører, Claus Kvist Hansen.

”Udvikling af de svageste lande kan umuligt ske, uden at der samtidig tales om overbefolkning. Det er desuden rigtig godt, at det knæsættes, at der er nul-tolerance i forhold til al udviklingsarbejdes måske største fjende – nemlig korruption,” siger Claus Kvist Hansen, der også er glad for, at udviklingsarbejdet også skal forebygge uønsket migration.

V: Noget for noget
Venstres udviklingsordfører, Michael Aastrup Jensen, er glad for, at det fremover bør være udgangspunktet, at dansk udviklingsbistand er betinget af hjemsendelsesaftaler.

”Det bør være sådan, at det er noget for noget. Hvis man modtager dansk udviklingsstøtte, så skal man naturligvis tage imod sine egne afviste statsborgere,” siger Venstres Michael Aastrup Jensen

LA: Lokal jobskabelse
En større rolle til private aktører og civilsamfundsorganisationer har været vigtigt for Liberal Alliance, fortæller partiets udviklingsordfører, Carsen Bach.

”Økonomisk frihed og frihandel er afgørende faktorer i opbygningen af nye lokale demokratier – det indebærer i praksis lokal jobskabelse og understøttelse af lokale iværksættere,” siger han.

ALT: Ngo'ers store betydning
Hos Alternativet glæder udviklingsordfører Ulla Sandbæk sig over, at uligheds- og fattigdomsbekæmpelse, bæredygtighedsmålene, sundhed og bekæmpelse af klimaforandringer er kommet har fået plads i den endelige strategi.

”Vi er ligeledes glade for, at ngo’ernes store betydning for en succesfuld udviklingspolitik igen er blevet slået fast med strategien. Nu ser vi frem til arbejdet med at udmønte strategien,” siger Ulla Sandbæk.

R: Havde gerne set højere bistand
For Radikale har det været afgørende at få lagt en bund under dansk udviklingsbistand på minimum 0,7 procent af BNI – også selvom partiet gerne havde set det højere.

”Netop fordi der er skåret historisk hårdt i bistanden, havde vi også gerne set et lidt skarpere fokus, men vi glæder os til gengæld over, at det har været muligt at få så mange partier med,” siger Radikales udviklingsordfører, Martin Lidegaard.

SF: FN's verdensmål
Hos SF hæfter udviklingsordfører Holger K. Nielsen sig ved, at den nye strategi tager udgangspunkt i FN’s verdensmål.

”Vi lægger ikke mindst vægt på, at det i forhandlingerne er lykkedes at give målet om større global lighed en mere fremtrædende plads,” siger Holger K. Nielsen og fortsætter:

”Det har for SF været vigtig at have medindflydelse på den fremtidige udviklingspolitik. Vi er uenige i regeringens nedskæringer på udviklingspolitikken og er tilfredse med, at aftalen ikke forhindrer en fremtidig regering i at forøge bistanden.”

K: Sund konkurrenceudsættelse 
Det har for Konservative og udviklingsordfører Naser Khader været vigtigt, at der fremover skabes en åben og gennemsigtig proces for civilsamfundsstøtten gennem konkurrenceudsættelse.

”Det er en sundt princip, som sikrer, at vi bruger pengene så effektivt som muligt. Det er til glæde for Danmark så vel som for verdens fattigste mennesker,” siger Naser Khader.

EL: Helt forkerte værktøjer
Kun ét af Folketingets partier, nemlig Enhedslisten, står uden for aftalen om den nye udviklingspolitiske strategi. Partiets udviklingsordfører, Christian Juhl, mener, at fundamentet med den nye aftale fortsat er dansk egeninteresse, vækst og frihandel.

”Det er ikke blot egoistisk og bagudskuende, det er helt forkerte værktøjer i en verden, der har akut brug for bekæmpelse af ulighed og fattigdom,” siger Christian Juhl og fortsætter: 

”Finanskrisen og den efterfølgende nedskæringspolitik har vist os, at frihandel, vækst og privatisering hverken skaber mindre ulighed, flere jobs, mere fred, demokrati eller retfærdighed. Det burde derfor være logik for burhøns, at dansk udviklingspolitik ikke skal give verden mere af denne forkerte medicin.”

Dokumentation

Fire pejlemærker for den danske udviklingspolitik:

1. Sikkerhed, fred og beskyttelse
Danmark vil investere i fred, stabilitet, beskyttelse og øget modstandsdygtighed i udviklingslandene. I nærområder til krise og konflikt vil Danmark styrke indsatsen for internt fordrevne, flygtninge og berørte lokalsamfund. 

Blandt andet vil vi styrke beskyttelse af flygtninge og forbedre deres levevilkår, uddannelse og beskæftigelse. På den måde vil vi også bidrage til at forebygge flygtningepresset mod Europas grænser.

2. Forebyggelse af irregulær migration
Danmark vil arbejde for at forebygge irregulær økonomisk migration og bidrage til at gøre noget ved de grundlæggende årsager til migration – som fattigdom og manglende muligheder for uddannelse og arbejde.

Vi vil også intensivere samarbejdet om tilbagetagelse af afviste asylansøgere og andre uden lovligt ophold i Danmark. Målet er, at alle skal have mulighed for at skabe en fremtid der, hvor de har hjemme.

3. Bæredygtig vækst som kommer alle til gode
Danmark vil investere i økonomisk vækst i udviklingslandene, som er bæredygtig og kommer alle til gode. Vi vil have fokus på energi, vand, landbrug, fødevarer og andre områder, hvor Danmark har særlig viden, ressourcer og interesser.

Det skal bidrage til at skabe bæredygtige samfund med økonomisk frihed, muligheder og jobs – særligt for de unge. Det er også til fordel for dansk økonomi og handel.

4. Frihed - demokrati, menneskerettigheder og ligestilling
Danmark vil investere i indsatser for menneskerettigheder, demokrati, retsstatsprincipper og ligestilling. Alle har ret til et liv i sikkerhed, uden frygt og med inddragelse og lige muligheder.

Vi sætter kvinder og pigers rettigheder i centrum – herunder retten til at bestemme over egen krop. Og vi vil arbejde for samfund, der ikke diskriminerer – heller ikke på baggrund af kønsidentitet eller seksuel orientering – og som følger internationale regler. Det giver også mulighed for bæredygtig vækst og velstand.

Læs hele strategien her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Naser Khader

Ejerleder, rejseselskabet Palmyra Rejser, senioranalytiker ved Middle East Forum
cand.polit. (Københavns Uni. 1993), master i teologi (Københavns Uni. 2015)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00