Overblik: Sådan strammes reglerne for tålt ophold

DOKUMENTATION: En ny aftale strammer reglerne og skærper straffene for de udlændinge, som ikke kan udvises af Danmark. Pengene findes blandt andet ved at reducere taksten til 17-årige uledsagede mindreårige på børnecentre.

Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Cecilie Gormsen

Kontrollen med folk på tålt ophold og udviste kriminelle skærpes, ligesom straffene skærpes for dem, der bryder reglerne.

Sådan lyder grundpillerne i en ny aftale, som regeringen onsdag har indgået med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative. SF sad med til det sidste ved forhandlingsbordet, men er ikke med i aftalen, fordi en del af pengene findes ved at nedsætte taksten til 17-årige uledsagede mindreårige på børnecentre. 

Se punkterne i den nye aftale herunder:

Underretningspligt
Aftalepartierne vil indføre en ny forpligtelse i form af en underretningspligt for mennekser på tålt ophold og udviste kriminelle i form af en underretningspligt.

Den indebærer, at udlændinge på tålt ophold og kriminelle udviste på forhånd skal give underretning til indkvarteringsoperatøren, hvis de ikke agter at opholde sig på indkvarteringsstedet i tidsrummet mellem klokken 23.00 og 06.00.

Overtrædelse af den foreslåede underretningspligt straffes med fængsel op til et år og seks måneder.

Højere strafferamme
Partierne vil hæve strafferammen for overtrædelse af den eksisterende opholds- og meldepligt for udlændinge på tålt ophold og kriminelle udviste til et år og seks måneder. 

I dag kan kriminelle udviste, som ikke overholder deres opholds- og meldepligt, straffes med op til fire måneders fængsel, mens udlændinge på tålt ophold kan straffes med fængsel op til et år.

Højere strafniveau
Det foreslås, at straffen skærpes for overtrædelser af opholds- og meldepligten, således at der fremover vil blive idømt længere fængselsstraffe. Se mere her.

Fastmontering af fodlænke
Der skal indføres en helt ny ordning for afsoning af straf for overtrædelse af opholds- og meldepligten og den aftalte underretningspligt. Straffen vil – udover en afsoningsperiode i et fængsel – som udgangspunkt komme til at omfatte en periode, hvor straffen udstås i udrejsecenteret ved brug af fodlænke.

Se fordeling mellem fængelsstraf og fodlænke-afsoning her.

Hurtig strafforfølgning
Aftaleparterne er enige om, at der fremadrettet skal ske hurtigere strafforfølgning for overtrædelse af opholds-, melde- og underretningspligt. Anklagemyndigheden skal i den forbindelse have et særligt fokus på disse sager, så det hurtigt kan få konsekvenser, hvis en udlænding ikke overholder sine forpligtelser.

Hurtig strafafsoning
Fuldbyrdelsen af en idømt straf for overtrædelse af opholds-, melde- og underretningspligt skal fremover iværksættes senest 30 dage efter datoen for fuldbyrdelsesordre. I dag indkaldes udlændinge, der overtræder opholds- og meldepligt efter straffuldbyrdelseslovens almindelige bestemmelser.

Særlig adgang til varetægtsfængsling
Der kan i dag ikke ske varetægtsfængsling for overtrædelse af opholds- og meldepligten efter reglerne i retsplejeloven. Men med den aftalte forhøjelse af strafferammen vil det fremover være muligt at varetægtsfængsle udlændinge på tålt ophold og kriminelle udviste efter retsplejelovens almindelige regler om varetægtsfængsling.

Skærpede økonomiske konsekvenser
Aftaleparterne er enige om, at den gældende ordning om økonomiske konsekvenser ved overtrædelse af opholds- eller meldepligt skærpes, således at Udlændingestyrelsen fremover skal træffe afgørelse om, at ydelsen (den såkaldte tillægsydelse på 28,78 kr. pr. dag) ikke udbetales. I dag kan Udlændingestyrelsen træffe en sådan beslutning.

Løbende revurdering af påbud
Aftaleparterne er enige om, at Udlændingestyrelsen og Rigspolitiet fremover i de første fem år efter en afgørelse om opholds- eller meldepligt skal foretage én årlig revurdering af, om påbuddene kan opretholdes, medmindre forholdene tilsiger noget andet. Aftaleparterne er endvidere enige om, at der efter de første fem år vil skulle foretages en halvårlig revurdering.

For udlændinge idømt fængselsstraffe under halvandet år fastholdes den gældende ordning, således at der sker en halvårlig revurdering.

Afvikling af meldepligt i dagtimer
Aftaleparterne er enige om, at meldepligten fremover afvikles i et tidsrum mellem klokken 9.00 og 15.00 i stedet for på ét bestemt tidspunkt - nemlig klokken 10 - som det er i dag. Politiet kan dog fortsat pålægge udlændinge at møde på et bestemt tidspunkt, hvis man finder behov for det.

Styrket indsats for udsendelse
Udsendelse af udlændinge uden lovligt ophold er højt prioriteret, og aftaleparterne har noteret sig følgende:

  • At regeringen vil se på, hvordan indsatsen på udsendelsesområdet kan styrkes i efteråret 2016.
  • At regeringen vil undersøge mulighederne for brug af diplomatiske forsikringer med henblik på udsendelse af udlændinge på tålt ophold.
  • At regeringen vil se nærmere på, hvordan dansk udviklings- og handelspolitik kan anvendes som et aktivt redskab til at få sendt flere afviste asylansøgere med videre ud af Danmark.
  • At regeringen fortsat vil arbejde for at styrke samarbejdet med andre lande, herunder andre nordiske lande, om udsendelse.

Forholdet til internationale konventioner
Aftaleparterne har noteret sig, at det er regeringens opfattelse, at Danmark skal leve op til de internationale forpligtelser, som Danmark har påtaget sig. Aftaleparterne har desuden noteret sig, at det samtidig er regeringens holdning, at spillerummet inden for de forskellige internationale konventioner skal udforskes og om nødvendigt udfordres.

Finansieringen
Initiativerne i aftalen vil indebære merudgifter. Dette gælder navnlig tiltagene om strafskærpelse, herunder montering af elektronisk fodlænke, varetægtsfængsling samt underretningspligt.

Merudgifterne forventes samlet set at udgøre cirka ni millioner kroner i 2017 stigende til cirka 41 millioner kroner årligt fra 2021. Initiativerne skal finansieres ved en tilsvarende reduktion af taksten til 17-årige uledsagede mindreårige på børnecentre og en reduktion af den statslige bevilling til byfornyelse.

Læs hele aftaleteksten her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00