Pape: Kvoteflygtninge er ikke problemet

LANDSRÅD: Regeringens beslutning om at sætte modtagelsen af kvoteflygtninge i bero rammer skævt, mener Konservatives formand, Søren Pape Poulsen. Han vil dog ikke gå imod regeringen.

Foto: Tony Brøchner/Scanpix
Kim Rosenkilde

Alle flygtninge bør være kvoteflygtninge. Det mener Konservatives formand, Søren Pape Poulsen.

I sin tale på lørdagens Konservative Landsråd i Herning gjorde han det klart, at regeringens beslutning om at stoppe modtagelsen af godt 500 kvoteflygtninge fra FN-lejre rundt omkring i verden efter hans mening rammer de forkerte.

Det samme gør Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti i deres omfavnelse af beslutningen.

Problemet er ifølge Søren Pape, at Danmark på den måde udelukker nogle af verdens allersvageste flygtninge fra asyl, mens mere ressourcestærke flygtninge, der selv kan komme til landet, til gengæld får behandlet deres asylsag her.  

I stedet for de her få 500, synes vi sådan set bare, at alle flygtninge skulle være kvoteflygtninge.

Søren Pape Poulsen (K)
Formand for Konservative.

"Det er den omvendte verden," siger Søren Pape Poulsen.

Ifølge ham har de flygtninge, som får behandlet deres sag her, ofte "visiteret sig selv til Danmark" ved at betale mange penge til menneskesmuglere.  

Asylansøgere skal sendes tilbage til lejre i nærområdet, mener Konservative. Her er det Zaatari-lejren i Jordan, som iføgle FN huser over 80.000 syriske flygtninge.
Asylansøgere skal sendes tilbage til lejre i nærområdet, mener Konservative. Her er det Zaatari-lejren i Jordan, som iføgle FN huser over 80.000 syriske flygtninge. Foto: Mads Nissen/Scanpix

"Dem vil man ikke afvise. Mens de mest udsatte, hvor vi kun tager 500 om året, så skulle være det største problem. Kære venner, systemet må laves fuldstændigt om,” lød det fra Pape, da han lørdag talte til de omkring 700 gæster til partiets landsråd.

Alle bør være kvoteflygtninge
I den konservative formands øjne vil et nyt og bedre system bygge på, at Danmark højst kan modtage 5.000 flygtninge om året inklusive familiesammenførte.

Det er, hvad landet i konservativ optik kan håndtere.

Samtidig bør alle asylansøgere, der kommer til landet, ”fragtes” tilbage til lejre i nærheden af de områder, de kommer fra.

Fremfor at Danmark skal behandle mange tusinde asylansøgere hvert år, skal vi i stedet tage imod flygtninge fra disse lejre.

”Det skulle Støjberg hellere koncentrere sig om. I stedet for de her få 500, synes vi sådan set bare, at alle flygtninge skulle være kvoteflygtninge,” siger Søren Pape Poulsen til Altinget.

Inden for konventionerne
Dermed også sagt, at han ikke har tænkt sig at sætte sig imod regeringens beslutning om at suspendere modtagelsen af kvoteflygtninge på ubestemt tid.

”Vi skal ikke tage dem, fordi vi er kommet over det antal, vi mener, Danmark skal tage,” siger Søren Pape Poulsen.

Den konservative asylmodel bevæger sig i grænsefeltet for Danmarks forpligtigelser i forhold til internationale konventioner.

Men ifølge Søren Pape holder den sig på den rigtige side af grænsen.

”Som jeg har forstået eksperterne. er det inden for skiven. Men de vil ikke anbefale det, medmindre EU gør det mere bredt,” siger Søren Pape Poulsen til Altinget.

Menneskeretsinstitut ser problemer
Hos Institut for Menneskerettigheder giver man Søren Pape Poulsen ret i, at flygtningenkonventionen ikke nødvendigvis vil stille sig i vejen for den konservative model.

Konventionen forudsætter, at man ikke sender folk tilbage til forfølgelse. Kan man sikre, at det ikke sker, kan det være muligt at sende asylansøgere tilbage til nærområderne.

”Det afhænger lidt af, hvordan det er tænkt. Men som udgangspunkt er det muligt, at det kan rammes inden for flygtningekonventionen,” siger Louise Holck, vicedirektør ved Institut for Menneskerettigheder.

Men hun minder om, at konventionerne ikke er det eneste hensyn, der skal tages i betragtning. Ud over rent juridiske udfordringer er der en række andre politiske, praktiske og økonomiske problemer knyttet til forslaget.

Det var også baggrunden for, at en embedsmandsgruppe med repræsentanter fra blandt andet Justits- og Udenrigsministeriet i 2009 afviste en lignende model.

”Rent praktisk er det jo ikke ret sandsynligt, at lande som Jordan og Libanon vil synes, at det er en særlig god ide, at de skal modtage asylansøgere fra vores del af verden, som er langt mindre belastet end dem,” siger Louise Holck.

Dokumentation

Kvoteflygtninge

En flygtning, der befinder sig uden for Danmark, kan blive genbosat i Danmark efter aftale med De Forenede Nationers Højkommissær for Flygtninge (UNHCR) eller lignende international organisation. Det sker på baggrund af Udlændingelovens § 8.

Siden 1978 har regeringen og Folketinget hvert år afsat et beløb på finansloven til en flygtningekvote, der angiver, hvor mange flygtninge der kan genbosættes i Danmark.

Denne type flygtninge betegnes derfor ofte som kvoteflygtninge eller FN-flygtninge. Siden 1989 har kvoten været på 500 pladser om året. 

Regeringen besluttede tidligere på måneden at suspendere modtagelsen af kvoteflygtninge på ubestemt tid. Den beslutning kan regeringen tage uafhængigt af Folketinget.

Kilde: Udlændingestyrelsen


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Louise Holck

Direktør, Institut for Menneskerettigheder, formand, Ennhri, bestyrelsesmedlem, Dignity, medlem, 2030-Panelet
cand.jur. (Københavns Uni. 1990), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1992), MPA (CBS 1999)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00