Debat

Demokrati fylder for meget i dansk bistand

DEBAT: Regeringen bør opprioritere indsatsen mod livstruende sygdomme og høj befolkningstilvækst, der kan skabe fattigdom. Det mener Hans Kristian Skibby, udviklingsordfører for DF.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi synes, at regeringen bør opprioritere indsatsen på basale udfordringer som bekæmpelse af HIV og AIDS, malaria, kolera og fødevarer og drikkevand.

Hans Kristian Skibby (DF)
Udviklingsordfører
Fakta

Fra 21. januar og en måned frem handler Udviklingsdebatten om de største udfordringer og opgaver i dansk udviklingspolitik og udviklingsarbejde generelt lige nu.

Mød denne måneds debatpanel her.

Udviklingsdebatten på Altinget | Udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til kafr@altinget.

Af Hans Kristian Skibby
Udviklingsordfører for Dansk Folkeparti

Siden Danmark i 1962 fik vedtaget sin første lov om udviklingsstøtte, har de danske skatteydere årligt bidraget med rigtig mange midler til understøttelse af en bæredygtig udvikling i en lang række afrikanske og asiatiske lande.

Selv efter den seneste sænkning af udviklingsstøtten er Danmark fortsat i eliten af donorlande, og vi donerer i størrelsesordenen 16 milliarder om året. Igennem alle årene har der været diskussioner, dels om hvorvidt vi bidrager med for meget eller for lidt, dels om på hvilke præmisser de mange penge skal fordeles.

For meget fokus på demokratiudvikling
Den bilaterale bistand er typisk langt større end den multilaterale, og der har været utallige diskussioner om, hvorvidt denne fordeling er fornuftig, eller om man med fordel kunne øge den multilaterale andel. Ligeledes har skiftende ministre på området haft divergerende prioriteringer.

Siden regeringsskiftet har vi haft en regering, som desværre har alt for meget fokus på demokratiudvikling og sågar har foreslået at bruge penge på at finansiere afrikanske forfattere, skuespillere, komponister og lokale sangere, som så alle kunne bekæmpe regimer og korrupte tyraner med sang, skuespil og lyrik. Samtidig arbejder den nuværende regering for at øge den direkte budgetstøtte og dermed mindre dansk styring med de mange danske donationer.

Som kontrast kunne vi i juni 2013 opleve, at pengekassen nærmest var gabende tom, når det gjaldt akut krisehjælp til borgerkrigsofre i Syrien og hjemløse efter de massive ødelæggelser efter tyfonen på Filippinerne. Der kom dog bevillinger senere, da 2014 og dermed et nyt budgetår stod for døren.

Opprioritér indsats mod folkesygdomme
Men den nuværende regering har, også efter DF's opfattelse, prioriteret forkert ved at nedprioritere indsatsen i forhold til AIDS-bekæmpelse. Vi synes, at regeringen bør opprioritere indsatsen på basale udfordringer som bekæmpelse af HIV og AIDS, malaria, kolera og fødevarer og drikkevand.

Ligeledes bør der være øget fokus på diabetes 1, og så bør der virkelig sættes ind med rådgivning og tilbud om prævention, kombineret med indsatsen for at formindske børnedødeligheden. Det er jo dybt problematisk, at befolkningstilvæksten er langt højere end det antal borgere, som bringes ud af livstruende fattigdom!
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Kristian Skibby

MF (DD)
shippingmand (DFDS Transport 1992)

0:000:00