Regeringen vil opruste samarbejde med det private om ulandsbistand

ULANDSBISTAND: Private virksomheder spiller en central rolle i regeringens bud på en ny strategi for, hvordan den danske udviklingsbistand skal bruges i fremtiden.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Cecilie Gormsen

ALLINGE: Hjælpen til verdens fattigste skal nytænkes, og derfor skal Danmark have en ny udviklingspolitisk strategi.

Lørdag på Folkemødet præsenterede udenrigsminister Kristian Jensen (V) regeringens bud på en sådan, og her bliver der lagt op til et øget samarbejde med den private sektor.

”Vi trækker den private sektor helt ind i kernen af udviklingsarbejdet. Ikke fordi vi skal lave erhvervspolitik med udviklingsbistanden, men fordi erhvervsvirksomheder nogle gange er den bedste udviklingspolitik, vi kan skabe,” siger Kristian Jensen.

LÆS OGSÅ: Her er regeringens nye udviklingsstrategi

Han peger på, at private virksomheder kan skabe de arbejdspladser, som de mange arbejdsløse fattige har brug for.

”Det er helt afgørende. Og det bliver bærende i strategien, fordi private virksomheder kan skabe den kapitalistiske vækst, som der er behov for,” siger Kristian Jensen.

17 nye verdensmål
Når Danmark skal have en ny strategi for udviklingsbistanden, skyldes det i høj grad vedtagelsen af 17 nye verdensmål i 2015.

”Vi skal hele tiden tænke på, hvordan vi kan leve op til de 17 verdensmål. Men vi skal også erkende, at hvis man tror, at man har 17 førsteprioriteter, så har man slet ikke nogen. Man er nødt til at vælge, udpege og fokusere, og vi prioriterer der, hvor vi kan gøre en forskel for at skabe den verden, som vi gerne vil,” siger Kristian Jensen.

Regeringen lægger blandt andet op til at nedbryde det skel, som der traditionelt har været mellem den humanitære bistand, altså nødhjælpen, og udviklingsbistanden.

Samtidig kommer regeringen til at prioritere migrationsudfordringen. Ifølge Kristian Jensen er der to typer af migration – den, vi gerne vil have, og den, vi ikke vil have.

”Vi vil gerne have migration, når folk kommer og arbejder og studerer og er med til at berige et samfund,” siger han og fortsætter:

”Den migration, vi er bekymrede over, er den illegale migration, som kommer til at påvirke både de lande, man rejser fra, de lande, man rejser igennem, og de lande, man rejser til.”

Unge skal prioriteres
Han henviser til de bådflygtninge, som rejser over Middelhavet, hvor der har været adskillige drukneulykker. Også i Afrika er der store problemer med migranter, som skal igennem Sahara og bliver udnyttet af menneskesmuglere. Og i den forbindelse mener Kristian Jensen også, at man er nødt til at overveje, hvad der skal til for at skrue en lille smule ned for fødselsraten nogle steder i verden.

Også unge skal prioriteres i den nye udviklingspolitiske strategi, hvis det står til Kristian Jensen. ”Fremtiden tilhører ungdommen, og derfor skal vi skabe plads til, at unge får mulighed for at komme til orde og få medindflydelse. Der skal skabes plads til, at de kan tage deres uddannelse, skabe deres virksomheder, leve deres liv. Det bliver noget af det, som Danmark også kommer til at tage fat i,” siger han.

Regeringens udviklingspolitiske strategi skal nu i høring hen over sommeren. Til efteråret inviterer Kristian Jensen Folketingets partier til forhandling, og ambitionen er at lande en bred fælles vedtagelse af en ny udviklingsstrategi.

Læs hele strategien her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00