Debat

S: Regeringen har halveret indsatsen for kvinder og piger

DEBAT: Mens udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) fremstiller sig selv som kvindernes beskytter, er udviklingsbistanden målrettet kvinder og retten til egen krop skåret med 48 procent fra 2014 til 2016. Det er en skandale, skriver Mette Gjerskov (S).

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (billedet) pynter sig med lånte fjer, når hun fremstiller sig som kvindernes beskytter, skriver Mette Gjerskov (S). 
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (billedet) pynter sig med lånte fjer, når hun fremstiller sig som kvindernes beskytter, skriver Mette Gjerskov (S). Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Gjerskov (S)
Udviklingsordfører

Tomme tønder buldrer mest. Og regeringens tommeste tønde er arbejdet for verdens kvinder.

På to år med en blå regering kan vi gøre status: Det er lykkedes dem at slagte vores indsats for verdens mest udsatte kvinder og piger. Udviklingsbistanden målrettet kvinder og retten til egen krop er helt præcist faldet med 48 procent fra 2014 til 2016.

Det er jo en skandale! Kampen for kvinders rettigheder. Kampen mod barnebrude og omskæring. Kampen for at få flere piger og kvinder uddannet. Kampen for, at hvert eneste barn, der bliver født, er ønsket. Kampen mod voldtægter og seksuelle overgreb. Kampen mod, at børn bliver mødre. Alle de kampe er halveret. Alle de kvinder har mistet muligheden for en forbedring af deres liv. På bare to år.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Ulla Tørnæs som kvindernes beskytter?
Jeg håber saftsuseme, at Ulla Tørnæs (V) giver sin spindoktor en guldrandet hyre. For vedkommende har fortjent det. Utallige er de overskrifter i medierne, hvor ministeren understreger sit enorme og varme engagement for kvinder ude i verden. Overskrifter som ’Ulla Tørnæs: Tro mig. Kampen for kvinderne fortsætter’ kunne man bl.a. læse i Globalnyt i januar i år. Og ’Ulla Tørnæs vil tørre op efter Trumps sparekniv i FN. Danmark vil samle opbakning i EU, så FNs Befolkningsfond får de penge, som USAs præsident Trump har taget fra organisationen, fordi den er fortaler for abort’ kunne man læse i Berlingske i februar i år. ’Mary og Tørnæs sætter fokus på kvinders rettigheder i Bangladesh. Danske penge bliver brugt på at forbedre kvindernes økonomiske muligheder’ berettede DR i april i år. Og jeg kunne blive ved.

Det er immervæk godt klaret at få så mange positive overskrifter, når virkeligheden er det stik modsatte. Men det er også rystende. Sådan at se det sort på hvidt. Og den er god nok. Jeg har fået en dugfrisk oversigt over nedskæringerne fra ministerens egen hånd 14. juni 2017.

Tørnæs pynter sig med lånte fjer, når hun på den ene overskrift efter den anden fremstiller sig som kvindernes beskytter, mens hun med slagtekniven i den anden hånd rask væk fjerner halvdelen af vores investeringer rettet mod selvsamme kvinder.

Mette Gjerskov (S)
Udviklingsordfører

Grotesk manipulation
Det lyder ellers ægte, når Ulla Tørnæs taler om kvinder med stor patos. Hun gjorde det senest under et samråd forleden. Men Tørnæs pynter sig med lånte fjer, når hun på den ene overskrift efter den anden fremstiller sig som kvindernes beskytter, mens hun med slagtekniven i den anden hånd rask væk fjerner halvdelen af vores investeringer rettet mod selvsamme kvinder, hun foregiver at støtte.

Hvis ikke det skal tolkes som en grotesk manipulering af offentligheden, må man jo spørge sig selv, om hun mon overhovedet selv ved, hvad der foregår i hendes ministerium? Har hun selv læst de tal, hun har sendt ud? Ved hun selv, hvilken betydning det har? Ja, jeg ved det ikke. Men jeg ved med sikkerhed, at det netop på dette tidspunkt i verdenshistorien er helt afgørende, at vi holder fast i kvinder og pigers rettigheder, hvis vi skal have bare skyggen af en chance for at nå de verdensmål, vi i fællesskab har besluttet.

Lige nu er Trump gået til kamp mod abort – og FN bløder. Den katolske kirke fortsætter kampen imod kondomer og prævention. Lige nu buldrer nykonservatismen derudaf, med gammeldags dyder om kvindens plads to skridt bag manden. Eller som man sagde i de gode knapt så gamle dage: ’Keep them barefoot and pregnant’. Lige nu hvor antallet af flygtninge og fordrevne er nået til 65,6 millioner på verdensplan. Halvdelen børn. Lige nu. Lige nu har vi brug for ekstra ressourcer til at sikre piger og kvinders fremtid. Lige nu burde indsatsen fordobles – ikke halveres.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00