Samler alliance: Regeringen går imod Trumps abort-lov

ALLIANCE: Udviklingsminister Ulla Tørnæs står i spidsen for en alliance for kvinders rettigheder, der sætter sig imod Donald Trumps abortlov.

Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Cecilie Gormsen

En europæisk alliance går nu imod den nye amerikanske præsident Donald Trumps abortlov.

Det er den danske udviklingsminister Ulla Tørnæs, der har samlet alliancen, der består af ligesindede europæiske lande, som arbejder for kvinders rettigheder og sundhed.

"Jeg er bekymret for de konsekvenser, som den amerikanske beslutning om at genindføre Global Gag Rule kan få for verdens fattigste og mest sårbare kvinder og piger. Derfor har jeg samlet en alliance af europæiske lande inklusiv Danmark, der som os har dette emne højt på deres dagsorden,” siger Ulla Tørnæs i en pressemeddelelse.

Global Gag Rule betyder, at al støtte til organisationer, der støtter eller oplyser om familieplanlægning, prævention og abort, bliver stoppet.

Klar med 75 mio. kr.
Den nye europæiske alliance opfordrer i et fælles brev til EU til at sætte problemstillingen på dagsordenen og finde ekstra finansiering til de organisationer, der bliver ramt.

Ulla Tørnæs håber at få så mange lande som muligt til at skrive under, og den danske regering er klar med en bevilling på 75 millioner kroner.

Udviklingsministeren peger på, at det er vigtigt, at organisationer, der arbejder med familieplanlægning og seksuelle og reproduktive rettigheder, ikke er nødt til at lukke indsatser ned.

”Danmark kan ikke løfte hele opgaven alene. Men jeg har fundet 75 millioner kroner, og jeg har sammen med de øvrige ligesindede europæiske lande opfordret EU-kommissionen til at gøre det samme,” siger Ulla Tørnæs og fortsætter:

”På den måde kan vi forhåbentlig reducere antallet af uønskede graviditeter, usikre aborter og dødsfald på grund af graviditet og fødsel."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Tørnæs

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00