Samuelsen: Det her kan blive Trumps 9/11

MISSILANGREB: Den danske regering støtter USA's angreb, siger udenrigsminister Anders Samuelsen, efter amerikanerne har affyret 59 Tomahawk-missiler mod en syrisk luftbase.

Foto: Emil Hougaard/Scanpix
Cecilie GormsenRikke Albrechtsen

LISSABON: Det er ikke overraskende, at USA i nat har angrebet en syrisk militærbase.

Sådan lyder det fra udenrigsminister Anders Samuelsen, efter USA har affyret 59 Tomahawk-missiler mod en luftbase i Syrien. Det er sket som gengæld for det angreb med giftgasser, som USA mener, at Assad-regimet gennemførte mod den syriske by Khan Sheikhoun tidligere på ugen.

”Min umiddelbare kommentar er, at det virker, som om at amerikanerne har valgt et svar, som er rimeligt og fair i forhold til det angreb, vi så tidligere på ugen,” siger Anders Samuelsen til Altinget.

Han uddyber, at regeringen støtter, at USA nu har reageret på Assad-regimets grusomme overgreb på den syriske civilbefolkning.

Mindst 70 mennesker – herunder 20 børn – blev dræbt under giftgasangrebet i tirsdags på den syriske by Khan Sheikhoun. Siden har frygtelige billeder af ofrene gået verden rundt, og spørger man den danske udenrigsminister, kan det meget vel være det angreb, der får Donald Trump til at skifte holdning til Syrien.

”Jeg sagde også forleden, at det her godt kunne komme til at betyde et stort skifte i amerikansk udenrigspolitik,” siger Anders Samuelsen og fortsætter:

”Trump har tidligere sagt, at man skulle glemme Assad og Syrien og bare koncentere sig om at gøre USA stort igen. Det kemiske angreb kan blive Trumps 9/11. Han er nødt til at lægge en anden strategi, og det har han så taget første skridt til i nat.”

Står bag vores allierede
Danmark deltager også i koalitionen mod Islamisk Stat, og Anders Samuelsen fortæller, at Danmark netop nu er i gang med at indsamle informationer om, hvad der præcist er sket i nat.

”Jeg har hele tiden haft som udgangspunkt, at vi selvfølgelig er en del af koalitionen i bekæmpelsen af ISIL, og vi står bag vores allierede, her amerikanerne. Så grundlæggende og umiddelbart synes jeg, at det virker som et klogt svar på det kemiske angreb, vi så,” siger Anders Samuelsen.

Han er netop nu i Portugal på en europæisk mini-turné, hvor han skal forsøge at bygge alliancer efter Brexit. Og herfra følger udenrigsministeren nattens missilangreb i Syrien.

”Foreløbigt har vi ikke fået nogle henvendelser fra amerikanerne i forhold til, om der er brug for yderligere støtte fra dansk side,” siger Anders Samuelsen til Altinget.

Trump: Regimet stod bag kemisk angreb
På et pressemøde kort efter angrebet understregede den amerikanske præsident, Donald Trump, at det er i USA's interesse at forebygge og afskrække brugen af dødbringende, kemiske våben. Han sagde samtidig, at der ikke kan uenighed om, at Syrien brugte forbudte kemiske våben og dermed overtrådte landets forpligtelser.

"Flere års forsøg på at ændre Assads opførsel er alle slået fejl og er mislykkedes meget dramatisk. Som et resultat fortsætter flygtningekrisen, og regionen fortsætter med at være destabiliseret og dermed true USA og dets allierede," sagde Trump på pressemødet.

"Derfor opfordrer jeg i aften alle civiliserede nationer til at søge mod et ophør af blodbadet i Syrien og også til at stoppe terror i alle dens afskygninger," tilføjede Trump.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00