Ny måling: Her er danskernes foretrukne ulandsorganisation

POWER-RANKING: Læger uden Grænser har en stor plads i danskernes hjerte, viser ny meningsmåling. Til gengæld skraber traditionelle Danida-darlings bunden.

I 2015 spurgte Altinget også danskerne, hvilken ulandsorganisation de helst vil støtte. her blev Læger uden Grænser også nummer et.
I 2015 spurgte Altinget også danskerne, hvilken ulandsorganisation de helst vil støtte. her blev Læger uden Grænser også nummer et.
Rasmus Dahl Løppenthin

Der er Læger uden Grænser. Og så er der alle de andre ulandsorganisationer. 

I hvert fald scorer Læger uden Grænser en klar førsteplads, når man spørger danskerne, hvilken hjælpeorganisation de helst vil støtte med penge. Det viser en meningsmåling, Norstat har foretaget for Altinget.

“Jeg tror, det handler om, at danskerne gerne vil støtte arbejdet ude i felten, som er helt tæt på patienten. Hvor de virkelig kan se, at de er med til at gøre en reel forskel,” siger Jesper Brix, som er administrerende direktør i Læger uden Grænser.

Hele 41 procent angiver, at organisationen er på deres top tre over ulandsorganisationer, de helst vil støtte. Det placerer dem hele 15 procentpoint foran nummer to, og det er ikke så overraskende, mener Peter Goll, der er selvstændig kommunikationsrådgiver.

Lige så snart danskerne bliver i tvivl om, hvorvidt en del af deres støtte går til at få flygtninge til Danmark, bliver det et meget ømtåleligt spørgsmål.

Peter Goll
Selvstændig kommunikationsrådgiver

“Deres sag er ikke noget med at give penge til andre lande. De sender læger ud til katastroferamte områder, hvor der ellers ikke er læger til stede. Det er simpelthen så rent, som det kan blive,” siger han. 


Nummer to på listen er Røde Kors, og det kommer heller ikke bag på Peter Goll, der var spindoktor i Thornings regeringstid.

“Røde Kors er jo et stærkere brand og er en større organisation, som også er mere eksponeret i medierne. Men det er også en mere kontroversiel organisation, som deler vandene,” siger han.

Peter Goll peger blandt andet på, at organisationen ikke er bange for at blande sig i politiske diskussioner om blandt andet flygtninge. 

“Derfor er det naturligt, de ligger højt, men omvendt heller ikke overraskende, at de ligger under Læger uden Grænser,” siger kommunikationsrådgiveren.

Panda-organisation klarer sig pænt
Verdensnaturfonden er også med fremme på listen. 18 procent har WWF på deres top tre, og det er udtryk for, at den grønne dagsorden er ved at blive hot igen, mener Peter Goll.

“Jeg tror, at miljø og dyrevelfærd er på vej tilbage. I København er den største sag i kommunalvalget diskussionen om bebyggelsen af Amager Fælled. Det er meget sigende,”

“Man vil se de grønne organisationer begynde at få mere opbakning igen. WWF er samtidig også en meget professionel og stor organisation, der har et meget genkendeligt logo og brand i hele verden”

Dansk Flygtningehjælp placerer sig til gengæld lige under de bedste. På trods af man er voldsomt eksponeret og Danmarks klart største ngo med en omsætning på omkring tre milliarder kroner.

"Lige så snart danskerne bliver i tvivl om, hvorvidt en del af deres støtte går til at få flygtninge til Danmark, bliver det et meget ømtåleligt spørgsmål. Så er der mange danskere, der står af og siger; her vil vi ikke være med,” vurderer Peter Goll.

Danida-darlings skraber bunden
I den tunge ende ligger organisationer som Care Danmark, Ibis Oxfam og Mellemfolkeligt Samvirke med en tilslutning på mellem en og to procent. De har i årevis fået store millionbevillinger fra Udenrigsministeriet. Derfor er det naturligt, at deres arbejde ikke står helt så skarpt i danskernes bevidsthed, mener Peter Goll.

“Hvis man som organisation er meget tæt på staten, er der nok en tendens til, at ens hovedfokus ikke er på, at man skal ud og vinde opbakning i befolkningen. For man har et økonomisk fundament i forvejen,” siger han.

I Mellemfolkeligt Samvirke er man dog stadig skuffede over målingen.

“Det er vi selvfølgelig enormt ærgerlige over,“ siger National Director Vibeke Vinther.

Hun trøster sig med, at Mellemfolkeligt Samvirke lige har scoret topkarakterer i Danidas evaluering af deres projekt. Ligesom de oplever stor medlemsfremgang i de her år.

Stjæler sjældent overskrifter
Hun indrømmer dog, at arbejdet med at styrke demokratier i ulande sjældent stjæler de store overskrifter.

“Det er mere langsigtet arbejde, men når resultaterne kommer, er de enorme. For så er det civilsamfundsmuskler, der virkelig viser sig - og som kan være med til at ændre nogle ting.”

Hun henviser blandt andet til begivenhederne i Gambia i starten af året. Her nægtede den mangeårige præsident Yahya Jammeh at erkende sit valgnederlag og forlade posten.

Til sidst valgte han dog at give op og rejse i eksil. Og ifølge Vibeke Vinther skete det blandt andet efter pres fra unge aktivister, der har modtaget uddannelse af Mellemfolkeligt Samvirke.

“Så må man jo bare sige; hvor er det fantastisk," siger hun og peger på, at det var resultatet af flere års hårdt arbejde for at opnå politiske resultater.

“Opbygningen af demokratier og stærke civilsamfund er forudsætningen for, at vi kan undgå katastrofer på sigt. Men det er også mere komplekst at kommunikere ud. Det er ikke ment som en klagesang fra vores side. Vi synes jo, vores arbejde er ekstremt vigtigt. Så vi skal bare arbejde benhårdt, og så håber jeg, vi klarer os bedre, næste gange I laver en lignende undersøgelse,” siger Vibe Vinther.

Hver fjerde dansker vil slet ikke støtte
Målingen viser samtidig, at 24 procent af danskerne angiver, at de slet ikke vil støtte nogen af ulandsorganisationerne på listen.

Peter Goll vurderer, at mange danskere føler, at det er statens opgave at støtte arbejde med at hjælpe ulande ud af fattigdom.

“Vi er i et land, hvor vi betaler meget i skat, og staten tager sig af mange ting. Og det gør, at mange borgere siger; den opgave har jeg betalt for en gang,” siger han.

Den tidligere særlige rådgiver peger samtidig på, at mange tvivler på, at det reelt gør en forskel at give penge til hjælpeorganisationer.

“Samtidig er det også omdiskuteret, om støtte til ulandene overhovedet hjælper dem. Eller om de står sig stærkere ved selv at bringe sig videre. Det tror jeg også viser sig i tallene," siger Peter Goll.

Rettelse 09.23: Panelet har også haft mulighed for at pege på Plan Danmark, som fik en tilslutning på en procent.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper H. Brix

Koordinator, Center for Civilsamfundsledelse, Globalt Fokus
sergent (Sergentskolen Sønderborg 1990), sygeplejerske (Hvidovre Hospital Nursing School 1997), oversergent-R (Sergentskolen Sønderborg 1998), proceskonsulent (Inpraxis 2011)

Peter Goll

Adm. direktør, Substantia
lederkursus (Harvard Business School 2006), ba.scient.pol. (Københavns Uni.)

Vibeke Vinther

Forstander, Settelmentet
cand.mag. i spansk og international udvikling (Aarhus Uni. 1993), systemisk ledelse (DISPUK), master i ledelse ledelse (CBS)

0:000:00