Debat

Søvndal: Vi må væbne os med tålmodighed

DEBAT: Det Arabiske Initiativ bygger på mange års gode erfaringer og kan gøre en forskel. Det skriver udenrigsminister Villy Søvndal, der vil længere ud end til storbyeliten.
Kvinders rettigheder skal sikres, fremhæver flere i Altinget.dks debat om Det Arabiske Initiativ. Her ses den egyptiske graffitikunstner Mira Shihadehs "Superhero".
Kvinders rettigheder skal sikres, fremhæver flere i Altinget.dks debat om Det Arabiske Initiativ. Her ses den egyptiske graffitikunstner Mira Shihadehs "Superhero".Foto: Mia Gröndahl/CKU
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Villy Søvndal (SF)
Udenrigsminister

De sidste år har vi alle været vidner til historiske omvæltninger i den arabiske verden. Befolkningerne - ofte med de unge i spidsen - har vist et utroligt mod og gjort op med årtiers undertrykkelse og uværdighed. De har vist os alle, at der ikke findes undtagelser fra ønsket om menneskelig værdighed, retfærdighed og frihed.

Men Det Arabiske Forår er jo ikke bare en solstrålehistorie. Lige nu er det faktisk mest udfordringer og problemer, vi hører om. Det er forståeligt - men vidner også om en meget kort tidshorisont. Det er vigtigt, at vi tager de lange og tålmodige briller på, når vi skal vurdere udviklingen i Mellemøsten og Nordafrika.

Demokrati - det tager tid - og som regel lang tid. Det ved vi udmærket, også fra vores egen historie. Én ting er at vælte tyranner som Mubarak, Ben Ali og Gadaffi - det kan nogle gange gå hurtigt. Men det er noget helt andet, at opbygge nye og bæredygtige demokratiske samfund og institutioner - og det endda i en økonomisk krisetid. Vi må ikke bilde os ind, at det bliver en let proces.

Danmark kan være med til at gøre en forskel
Danmark har et stort ansvar for at bidrage til de demokratiske processer i den arabiske verden. Heldigvis har vi nogle rigtig gode forudsætninger for at gøre en forskel, ikke mindst gennem Det Arabiske Initiativ. Her har vi gennem snart 10 års indsats gjort en forskel gennem et tæt og ligeværdigt samarbejde mellem danske og arabiske partnere. Det har blandt andet ført til:

  • Styrkelse af unges deltagelse i og påvirkning af samfundet, herunder træning af en bred vifte af engagerede unge fra blandt andet Egypten, Jordan og Libanon i politisk deltagelse, dialog, lederskab, kampagne, mobilisering, sociale medier og dokumentarfilm.

  • Fremme af ligestilling og kvinders deltagelse i det sociale, politiske og økonomiske liv blandt andet gennem styrkelse af krisecentre i Jordan og kønsforskning i Yemen, oprettelse af en ikke-statslig retshjælp i Marokko og træning af kvindelige politikere i Egypten.

  • Styrkelse af den sociale dialog mellem fagbevægelse og arbejdsgivere. Det har eksempelvis i Marokko ført til en fælles udarbejdet guide til forbedret arbejdsmiljø, en fælles aftale om konfliktmægling og udarbejdelse af flere fælles forslag til lovændringer og politikudvikling.
Fakta
Det Arabiske Initiativ fylder ti år til sommer, og en ny treårig strategi for initiativet ligger klar. Derfor inviterer Altinget | Udvikling politikere, ngo'er, forskere og fagfolk til at debattere Det Arabiske Initiativ - dets forhold til Det Arabiske Forår samt danske bidrag til demokratiseringsprocesser og interkulturel dialog i regionen.

Mød vores debatpanel her.

Du er velkommen til at blande dig i debatten. Skriv til [email protected].

I de kommende år vil vi bygge videre på de mange gode erfaringer og partnerskaber. En central udfordring bliver her at styrke dialogen - også den interne dialog, især i transitionslandene, hvor religiøse og ideologiske skel risikerer at undergrave de demokratiske processer. Vi skal derfor også forsøge at nå endnu bredere ud med vores indsatser. Det er ikke nok at samarbejde og have dialog med storbyeliterne - vi skal også nå ud til andre og bredere befolkningsgrupper.

Debat velkommen
Med vores nye strategiske ramme er vi kommet et godt skridt længere og har fået nogle vigtige pejlemærker i vores fremtidige arbejde. Men vi kan altid blive klogere på, hvordan vi bedst støtter op om demokratisering og reformkræfter i den arabiske verden. Jeg takker derfor Altinget.dk for dette gode initiativ og ser frem til de kommende ugers debat.

Én ting er at vælte tyranner som Mubarak, Ben Ali og Gadaffi - det kan nogle gange gå hurtigt. Men det er noget helt andet at opbygge nye og bæredygtige demokratiske samfund og institutioner - og det endda i en økonomisk krisetid.

Villy Søvndal (SF)
Udenrigsminister

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Villy Søvndal

Fhv. udenrigsminister og partiformand (SF), byrådsmedlem, Kolding, formand for Social- og Arbejdsmarkedsudvalget
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

0:000:00