Udgifter til flygtninge er de højeste i fem år

BISTAND: Andelen af dansk udviklingsbistand, som bruges på flygtninge og asylansøgere i Danmark, er det højeste i flere år. ”Himmelråbende vanvittigt,” lyder det fra DF. Derimod mener SF, at udgifterne slet ikke bør tælle med som udviklingsbistand.

I 2013 søgte ca. 7.500 asyl i Danmark. Det er det højeste antal i flere år, men stadig langt fra niveauet i 2002, hvor over 12.000 søgte asyl.
I 2013 søgte ca. 7.500 asyl i Danmark. Det er det højeste antal i flere år, men stadig langt fra niveauet i 2002, hvor over 12.000 søgte asyl.Foto: Meriam Nielsen/Røde Kors
Kasper Frandsen

De millioner af flygtninge på flugt fra især borgerkringen i Syrien slog kraftigt ud på de udgifter til modtagelse af flygtninge i Danmark, der hører under udviklingsbistanden i 2013.

I 2013 blev der brugt 909 millioner kroner på flygtninge, der søger asyl i Danmark. Det er næsten 90 millioner kroner mere end i 2012. Og desuden udgør de 909 millioner kroner i alt 5,5 procent af den samlede udviklingsbistand på 16,4 milliarder kroner. Det er den højeste andel i fem år.

Det viser et nyt svar til Folketinget fra Udenrigsministeriet. Udviklingen bekymrer handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).

"Tallene afspejler jo bl.a., at vi i øjeblikket oplever mange store og alvorlige konflikter. Eksempelvis har situationen i Syrien ført til, at millioner har været nødsaget til at flygte fra hus og hjem og mange endda videre til nabolandene," skriver han i et svar til Altinget.dk.

Fakta
Fra 30. april og en måned frem tager Udviklingsdebatten den danske asylpolitik op til debat.

Mød denne måneds debatpanel her.

Udviklingsdebatten på Altinget | Udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].

Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, glæder sig over, at "Danmark tager et markant ansvar for modtagelse af flygtninge".

"Det er et udtryk for, at Danmark også tager et ansvar her, og at det koster noget," siger han.

Regeringen står ved sit internationale ansvar og sikrer anstændige ophold for dem, der ikke ser anden udvej end at forlade deres hjem og familier og flygte hertil for at være i sikkerhed.

Mogens Jensen (S)
Handels- og udviklingsminister

Også Trine Pertou Mach, udviklingsordfører i SF, mener, at "det er rigtigt at hjælpe og bruge penge på flygtninge i Danmark". Omvendt kalder Dansk Folkepartis udviklingsordfører, Hans Kristian Skibby, udviklingen for "himmelråbende vanvittig". 

Han mener, at Danmark skal hjælpe i nærområder til de lande, hvorfra der er mange flygtninge som f.eks. Syrien, hvor millioner af syrere er flygtet til især Libanon og Jordan.

Samtidig afviser Hans Kristian Skibby, at Danmark har et moralsk ansvar for at modtage flere flygtninge fra f.eks. disse to lande.

"Vi har ikke noget som helst ansvar for at tage imod asylansøgere i Danmark. Vi skal selvfølgelig ikke lade folk, der kommer til Danmark, sulte. Men vi skal styrke nærområderne, hjælpe asylansøgere til at tage hjem og støtte genopbygning af Syrien, når det bliver muligt," lyder det.

I 2013 søgte ca. 7.500 mennesker om asyl i Danmark. Det er det højeste antal i flere år, men stadig lagt fra niveauet i 2002, hvor over 12.000 søgte asyl i Danmark.

(Artiklen fortsætter under grafen) 

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js">{"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0Arg2Akr1BZuRdHR2aEFnVTRQbXZ0bWFnTHhNZFY4U3c&transpose=0&headers=0&range=A21%3AB26&gid=0&pub=1","options":{"vAxes":[{"useFormatFromData":true,"title":"Mio. kr.","minValue":200,"viewWindowMode":"explicit","viewWindow":{"min":200,"max":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":16},"series":[{"type":"bars"}],"booleanRole":"certainty","title":"Udgifter til flygtninge er rekordh\u00f8je","height":371,"animation":{"duration":500},"legend":"right","width":450,"useFirstColumnAsDomain":true,"type":"line","hAxis":{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}},"state":{},"view":{"columns":[{"calc":"stringify","type":"string","sourceColumn":0},1]},"isDefaultVisualization":false,"chartType":"ComboChart","chartName":"Diagram2"}</script> 

Kilde: Udenrigsministeriet 

Støtte i nærområder
Danmark har blandt andet ydet 60 millioner kroner til ngo'ers arbejde med at hjælpe syriske flygtninge, samt 75 millioner kroner til et program, der bidrager til forbedring af forholdene for de syriske flygtninge i de tre nabolande Libanon, Jordan og Irak. 

"Det bedste er klart at hjælpe flygtninge tæt på deres oprindelsessted, så de får mulighed for at vende tilbage til deres hjem, så snart situationen forbedres, " siger Mogens Jensen og fortsætter:

"Derudover skal vi selvfølgelig hjælpe de flygtninge, der kommer hertil. Her står regeringen ved sit internationale ansvar og sikrer anstændige ophold for de, der ikke ser anden udvej end at forlade deres hjem og familier og flygte hertil for at være i sikkerhed."

Udgifterne til flygtninge og asylansøgere dækker blandt andet indkvartering og forplejning det første år, de opholder sig i Danmark. De 909 millioner kroner under udviklingsbistanden udgør ca. 60 procent af de samlede udgifter til flygtninge og asylansøgere. Resten ligger under justitsministeriet.

Giver et skævt billede
Både Trine Pertou Mach og Andreas Kamm mener dog, at det giver et skævt billede af udviklingsbistanden, når udgifter til flygtninge og indvandrere tæller med.

"Det kan være uhensigtsmæssigt, at vi ikke rapporterer tallene adskilt, fordi det slører, hvad der bruges i og uden for Danmark. Begge formål er værdige. Men de fleste vil jo tro, at hele udviklingsbistanden bliver brugt uden for Danmark," siger Andreas Kamm.

Han glæder sig dog over, at udviklingsbistanden, som er brugt uden for Danmark, også er vokset. 

Danmark følger de internatonale såkaldte DAC regler for, hvordan man opgør udviklingsbistanden. Reglerne, der er lavet i OECD-regi, skal frem mod 2015 revurderes. Og her mener Trine Pertou Mach, at Danmark bør gå forrest for at sikre, at udgifter til flygtninge og asylansøgere ikke tælles med.

"Udgifterne udgør en betydelig del af udviklingsbistanden. Det giver et falsk indtryk af, hvor mange penge Danmark reelt bruger på udviklingsbistand. Vi har brug for et renere tal - frem for at alt muligt kan puttes ind under den overskrift," siger hun.

Trine Pertou Mach peger desuden på, at flygtninge og asylansøgere i Danmark ikke er en del af udviklingsdagsordenen, men er en del af det internationale ansvar Danmark tager for mennesker, der har måtte flygte. 

Besparelser i 2014
Regeringen aftalte sammen med Venstre og De Konservative i finansloven for 2014, at man ville spare på udgifterne til flygtninge og asylansøgere, blandt andet ved at sænke taksterne, som staten giver til hver asylansøger.

Røde Kors måtte derfor fyre en række medarbejdere. I alt sparer staten 150 millioner kroner på sigt i de samlede udgifter, viser en tidligere analyse fra konsulentfirmaet Mckinsey. Men de besparelser er ikke nødvendigvis en dårlig ide, mener Andreas Kamm.

"Det er godt, hvis vi kan gøre det billigere og bedre, for så kan pengene bruges på et andet formål. F.eks. har konkurrenceudsættelse af sprogcentrenes drift betydet, at opgaver løses billigere og mindst ligeså godt," siger han.

I Enhedslisten er partiets integrationsordfører meget kritisk overfor "de McKinsey-inspirerede besparelser", som ifølge hende er med til at spænde ben for asylaftalen fra 2013, der skulle sørge for, at flere asylansøgere boede og arbejdede udenfor asylcentrene.

"Besparelserne nednormerer eller fyrer de netværksmedarbejdere på centrene, som skulle være asylansøgernes bro til det omgivende samfund," skrev hun blandt andet den 7. maj i et debatindlæg på Altinget.dk.

Selvom taksterne for hver asylansøger er sænket, forventer regeringen, at de samlede udgifter til flygtninge og asylansøgere under udviklingsbistanden vil vokse yderligere i 2014 til 1.063 mio. kr.  

Dokumentation

DOKUMENTATION:

 
Kilde: Udenrigsministeriet og egne beregninger 
 
 

Kilde: Udenrigsministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00