Debat

Tørnæs: Verdensmålenes sjæl gennemsyrer regeringsgrundlag

REPLIK: Ulla Tørnæs tager til genmæle på Christian Friis Bachs kritik af regeringens svigt af verdensmål. Verdensmålenes visioner og sjæl gennemsyrer hele regeringsgrundlaget, lyder svaret.

For mange mennesker i udviklingslandene er verdensmålene fjerne drømme, skriver Ulla Tørnæs, minister for udviklingssamarbejde.<br>
For mange mennesker i udviklingslandene er verdensmålene fjerne drømme, skriver Ulla Tørnæs, minister for udviklingssamarbejde.
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulla Tørnæs (V)
Minister for udviklingssamarbejde

Hvor er verdensmålene i regeringsgrundlaget, spørger Christian Friis Bach den 1. december. Det korte svar er: over det hele.

For som Friis Bach skriver handler verdensmålene ikke kun om udvikling i de fattigste lande – det handler om udvikling af hele verden. Til en mere bæredygtig, mere rig, mere rimelig og mere tryg verden.

Verdensmålene er 17 mål for en bæredygtig global udvikling, som bliver Danmarks kompas for vores udviklingssamarbejde frem mod 2030. Men verdensmålene er mere end det.

Vi vil prioritere de verdensmål, som tager afsæt i Danmarks interesser, styrker og de steder, hvor vi kan bygge brede danske alliancer.

Ulla Tørnæs (V), minister for udviklingssamarbejde

De 17 verdensmål dækker fra at bekæmpe sult og fattigdom til udviklingen af vedvarende energi og bekæmpe klimaforandringer til at styrke fredelige og inkluderende samfund.

Regeringsgrundlag leverer på verdensmål
Når vi i regeringsgrundlaget skriver, at vi vil være et foregangsland inden for grøn omstilling og energieffektivitet, så leverer vi på verdensmålene.

Når vi i regeringsgrundlaget skriver, at vi vil gøre en særlig indsats for de unge, som falder igennem uddannelsessystemet, fordi de forlader folkeskolen uden tilstrækkelige forudsætninger til at tage næste skridt i uddannelsessystemet, så leverer vi på en af de grundpiller, som verdensmålene er bygget på: ”leave no-one behind”.

Når vi i regeringsgrundlaget skriver, at vi i vores udviklingssamarbejde vil inddrage erhvervslivet og skabe økonomisk frihed i udviklingslandene, så leverer vi på verdensmålenes vigtige budskab om at støtte udviklingslandene i at mobilisere private investeringer i udvikling, så udviklingslandene selv kan bekæmpe sult og fattigdom.

Det er korrekt, som Christian Friis Bach skriver, at verdensmålene kun er nævnt med navn en gang i regeringsgrundlaget. Men verdensmålenes visioner og sjæl gennemsyrer hele regeringsgrundlaget.

Og når det så er sagt, må vi ikke glemme, at for mange mennesker i udviklingslandene er verdensmålene fjerne drømme.

Piger og drenge skal have lige muligheder
En af mine vigtigste mærkesager som minister for udviklingssamarbejde bliver at skabe lige vilkår og lige muligheder for drenge og piger over hele verden – verdensmål nummer 5.

Når der er lande i verden, hvor unge piger – og her taler vi ofte om børn – bliver tvunget ind i arrangerede ægteskaber.

Når der er lande i verden, hvor unge piger ikke selv bestemmer, hvem de vil have børn med, hvor mange børn de vil have og hvornår de vil have dem.

Når der er lande i verden, hvor piger ikke må gå i skole.

Så er der en meget vigtig kamp, vi skal tage ude i verden for ligestilling, retten til egen krop og retten til eget liv. Og her har vi naturligvis meget mere at gøre i udviklingslandene end i Danmark.

Derfor er det også naturligt, at dette mål har en central plads i vores udviklingssamarbejde, og at det ikke fylder i eksempelvis regeringsgrundlaget – og heldigvis for det, vil jeg skynde mig at indskyde.

Verdensmål skal ikke udføres med bind for øjnene
Jeg er helt enig med Friis Bach i, at det er vigtigt, at vi integrerer verdensmålene i de nationale politikker og dagsordener.

Men det skal gøres klogt, og det skal ikke gøres blindt.

Nogle steder, skal vi bekæmpe sult, fattigdom og undertrykkelse. Nogle steder skal vores danske myndigheder samarbejde med andre landes myndigheder, så vi kan overføre viden og erfaringer. Nogle steder skal vi styrke kampen mod klimaforandringerne og udviklingen af vedvarende energi.

Danmarks kommende udviklingspolitiske strategi vil være baseret på verdensmålene. Den vil tage udgangspunkt i, at lande er forskellige. At der er forskellige behov forskellige steder i verden.

Danmark prioriterer sin indsats i ny strategi
Vi vil prioritere de verdensmål, som tager afsæt i Danmarks interesser, styrker og de steder, hvor vi kan bygge brede danske alliancer. Jeg glæder mig meget til at kunne præsentere strategien og begynde arbejdet med at føre den ud i livet.

Derudover vil regeringen præsentere et bud på en handlingsplan for Danmarks opfølgning på verdensmålene, som gælder for både den nationale og internationale indsats, selvfølgelig med udviklingssamarbejdet som en central del.

Verdensmålene er mål for hele verden. Derfor har de naturligvis også nuancer, som kan rumme hele verdenssamfundets arbejde for en mere bæredygtig, en rigere, rimeligere og mere tryg verden.

Dokumentation

Debat: Verdensmål og vejen til en bedre verden

SDG'er, bæredygtighedsmål og verdensmål. Alle betegnelser dækker over de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, som blev vedtaget af alle verdens lande i september 2016.

Verdensmålene er blevet kaldt den mest ambitiøse plan for klodens fremtid nogensinde. For de lægger op til at løse mange af klodens største problemer inden 2030 og kræver en fælles indsats fra virksomheder, ngo’er, filantroper, forskere, politikere, ledere og befolkninger.

Altinget: udvikling har derfor inviteret 17 forskellige debattører til at give hvert deres bud på, hvordan vi når verdensmålene og skaber en bedre verden. Debatten løber fra 17. november til 8. december.

FN's 17 verdensmål

#1: Afskaf fattigdom
#2: Stop sult
#3: Sundhed og trivsel
#4: Kvalitetsuddannelse
#5: Ligestilling mellem kønnene
#6: Rent vand og sanitet
#7: Bæredygtig energi
#8: Anstændige jobs og økonomisk vækst
#9: Industri, innovation og infrastruktur
#10: Mindre ulighed
#11: Bæredygtige byer og lokalsamfund
#12: Ansvarligt forbrug og produktion
#13: Klimaindsats
#14: Livet i havet
#15: Livet på land
#16: Fred, retfærdighed og stærke institutioner
#17: Partnerskaber for handling.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Tørnæs

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00