V lover færre asylansøgere med ny reform

ASYL: Venstre vil bremse asyltilstrømningen ved blandt andet at indføre en integrationsydelse på SU-niveau og gøre det sværere at få permanent opholdstilladelse. Og det skal gå stærkt, lyder det. 

Lars Løkke Rasmussen præsenterede tirsdag Venstres nye asylreform sammen med næstformand Kristian Jensen og politisk ordfører Inger Støjberg.
Lars Løkke Rasmussen præsenterede tirsdag Venstres nye asylreform sammen med næstformand Kristian Jensen og politisk ordfører Inger Støjberg.Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Kasper Frandsen

Siden 2011 er antallet af asylansøgere i Danmark næsten tredoblet. Og det viser ifølge Venstre, at asyltilstrømningen er ude af kontrol.

Derfor vil Venstre blandt andet genindføre starthjælpen i en ny form som en såkaldt integrationsydelse og gøre det sværere at få permanent opholdstilladelse i Danmark.

Det fremgår af Venstres nye asylreform, som partiet præsenterede tirsdag på Christiansborg.

"Vi er en lille nation med en stor sammenhængskraft, men den er udfordret af en nærmest eksplosiv vækst i antallet af asylansøgere. Den asyltilstrømning har ikke været større i 15 år – og der er intet, der tyder på, at det aftager," siger Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen.

Vi er en lille nation med en stor sammenhængskraft, men den er udfordret af en nærmest eksplosiv vækst i antallet af asylansøgere.

Lars Løkke Rasmussen
Venstre-formand og statsministerkandidat

Venstre lover, at deres asylreform vil betyde færre asylansøgere og på sigt sænke udgifterne til asylområdet og familiesammenføringer, der ifølge Lars Løkke Rasmussen er vokset fra cirka tre milliarder kroner til cirka ni milliarder kroner, siden regeringsmagten skiftede i september 2011.

"Regeringens mange lempelser og forbedringer af opholdsvilkår sender signaler, der også bliver aflæst i verden," siger Lars Løkke Rasmussen.

Det er ikke kun i Danmark, at antallet af asylansøgere er vokset siden 2011. Tendensen er den samme for hele EU, hvor antallet af asylansøgere er cirka fordoblet, så der i 2014 i alt kom 620.000 asylansøgere.

Ny integrationsydelse

Kort efter valget i 2011 afskaffede et rødt flertal starthjælpen, der nogenlunde svarede til halvdelen af kontanthjælpssatsen. Ifølge Løkke har det været med til at give "familier med tre børn en lønforhøjelse på ca. 10.000 kroner".

Derfor vil Venstre indføre en såkaldt integrationsydelse, som svarer til SU-niveauet på knap 6.000 kroner. Dog vil man fortsat have ret til forsørgertillæg – og så vil man kunne optjene en økonomisk bonus, hvis man lærer dansk eller deltager aktivt i foreningslivet.

"Man har selvfølgelig ret til beskyttelse og en god behandling, når man kommer til Danmark. Men det er ikke det samme som, at man har ret til kontanthjælp fra dag ét. Den lavere ydelse og bonusordningerne skal få flygtningene til at integrere sig hurtigst muligt," siger politisk ordfører Inger Støjberg.

Desuden vil Venstre indføre optjeningsprincipper for børnecheck og folkepension for flygtninge.

Skal hastebehandles

Hvis Venstre vinder magten, lover partiet, at asyltallet vil falde. Derfor vil Venstre ekstraordinært indkalde Folketinget til hastebehandlingen af en ny asylpolitik lige efter folketingsvalget.

"Der skal gøres noget nu, så risikerer vi ikke, at udviklingen kommer helt ud af kontrol, uden at den kan rulles tilbage," siger Lars Løkke Rasmussen, der ellers forventer en massiv tilstrømning henover sommeren.

Venstre lovede også at sætte gang i en undersøgelse af den danske asylpraksis for at sikre, at Danmark ikke har en mere lempelig asylpolitik end resten af EU.

Der er folketingsvalg 18. juni 2015.

Dokumentation

Hovedelementer i Venstres asylreform:

- Ingen kontanthjælp til nytilkomne flygtninge og familiesammenførte. De skal i stedet modtage en lavere ydelse, der starter på SU-niveau.

- Genindførsel af optjeningsprincipper på børnecheck og folkepension for flygtninge, så flygtninge ikke stilles bedre end danskere.

- Afskaffelse af muligheden for, at flygtninge kan opnå permanent ophold uden at kunne tale dansk og er i arbejde.

- Og så vil Venstre ikke længere have Dansk Flygtningehjælp til at udpege medlemmer af Flygtningenævnet, der fastlægger retspraksis for, hvem der kan få asyl i Danmark.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00