Venstre går solo i regeringen: Vil droppe al bistand til palæstinenserne

Venstres tålmodighed med palæstinenserne er brugt op, og partiet vil derfor droppe den danske millionbistand. Vi må holde hovedet koldt, siger udenrigsminister og Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen.

Mens Venstre melder klart ud, er de straks sværere at få et entydigt svar fra Socialdemokratiet og Moderaterne i spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skal trække den årlige ulandsbistand til Palæstina som følge af Hamas angreb på Israel. 
Mens Venstre melder klart ud, er de straks sværere at få et entydigt svar fra Socialdemokratiet og Moderaterne i spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skal trække den årlige ulandsbistand til Palæstina som følge af Hamas angreb på Israel. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Christina HoulindMalte Bruhn

Det er præciseret, at den danske bistand til palæstinenserne er på 450 millioner kroner i årene 2021-2025. Det fremgik tidligere, at det er årligt. Altinget beklager fejlen.

Skal Danmark trække udviklingsbistanden til palæstinenserne oven på terrorbevægelsen Hamas' blodige angreb mod Israel? 

Det spørgsmål splitter både oppositionen og SVM-regeringen. 

Flere blå partier vil bremse de mange millioner kroner, der årligt strømmer fra den danske statskasse til palæstinenserne. Heriblandt regeringspartiet Venstre.

Danmark er nemlig nødt til at tage konsekvensen af de seneste dages uhyrligheder og sætte en stopper for støtten, der fra år 2021 til og med 2025 løber op i 450 millioner kroner, mener partiets udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen. 

Læs også

For V-ordføreren var det udslagsgivende, da præsidenten for det palæstinensiske selvstyre, Mahmoud Abbas, kort efter angrebene udtalte sig og ifølge V-ordføreren billigede Hamas' blodige angreb på Israel, som har kostet hundredvis af civile liv de seneste dage. *

"Venstres tålmodighed er brugt op. Nu må palæstinenserne gøre op med sig selv, hvorvidt de ønsker at bakke op om Hamas og deres mange allierede, eller om man ønsker en form for fredelige sameksistens, så vi kan begynde at arbejde hen mod en fredelig tostatsløsning. Hvis det sker, og man smider Hamas på porten, er vi klar til at bakke op igen," siger han.

Risikerer man ikke at kaste den civile befolkningen i armene på terrorister og forarme dem endnu mere, hvis man stopper med at sende penge? 

"Det er ikke en lille gruppe mennesker i en ekstrem terrorbevægelse, der render og laver det her, mens resten af befolkningen er imod. Vi ved fra målinger, at Hamas har voldsomt stor opbakning, og det er vi nødt til at konsekvensen af," siger Michael Aastrup.

De penge, vi sender, kan de bruge til våben, og det skal vi sætte en stopper for.

Henrik Dahl
Udenrigsordfører, LA

Løkke: Vi må holde hovedet koldt

Er det også SVM-regeringens politik, at ulandsstøtten skal stoppes?

"Det er selvfølgelig spørgsmålet. Jeg har rakt hånden ud til mine to regeringspartnere og appelleret til, at vi lynhurtigt får truffet en beslutning og følger i Tyskland og Østrigs fodspor, der allerede nu har besluttet sig for at sætte en stopper for pengene til Palæstina. Men jeg har ikke fået svar endnu."

Det er heller ikke lykkedes for Altinget at få svar fra Socialdemokratiet, mens Moderaternes udenrigsordfører, Jeppe Søe, skriver i en sms, at partiet ikke ønsker at tage beslutninger "uden at kende hele billedet".

I en skriftlig kommentar fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) lyder det, at "regeringen er i gang med at overveje vores bistand til de palæstinensiske områder". *

"Det er klart, at tingene ikke bare kan fortsætte, som de var. Samtidig må vi holde hovedet koldt og tænke os om. Regeringen er meget bevidst om, at der er forskel på terrororganisationer og civilbefolkning," fortsætter han.

EU gennemtrawler bistand til palæstinensere

Også i EU kigger man nu på de mange milliarder kroner, som Unionen årligt sender til palæstinenserne. Det oplyser EU-Kommissionen i en pressemeddelelse mandag aften. *

"Målet med gennemgangen er at sikre, at ingen EU-midler indirekte bidrager til, at terrororganisationer kan udføre angreb mod Israel," lyder det.

Tidligere på dagen såede den ungarske kommissær med ansvar for EU's nærområder, Olivér Várhelyi, ellers alvorligt tvivl om, hvorvidt EU allerede havde slået bremsen i og standset udbetalingerne af euro til palæstinenserne.

Det er dog ikke tilfældet for nu, ligesom EU-Kommissionen også understreger, at den humanitære bistand består.

"En standsning af ​​betalingerne – en afstraffelse af hele det palæstinensiske folk – ville have skadet EU's interesser i regionen og kun have opmuntret terrorister," skriver EU’s udenrigschef, Josep Borrell, på Twitter.

LA vil også droppe bistanden

Liberal Alliance støtter Venstres forslag om at sætte en stopper for udviklingsbistanden til selvstyreområderne. 

"Der har siden 2018 været en balance mellem stok og gulerod. Men guleroden har ikke virket. De folk, der bor i Gaza, må protestere mod Hamas og afsætte dem. De penge, vi sender, kan de bruge til våben, og det skal vi sætte en stopper for," siger partiets udenrigsordfører, Henrik Dahl. 

Jeg har rakt hånden ud til mine to regeringspartnere og appelleret til, at vi lynhurtigt får truffet en beslutning (...). Men jeg har ikke fået svar endnu.

Michael Aastrup Jensen
Udenrigsordfører (V)

Blandt de røde oppositionspartier SF og Radikale er der dog ingen opbakning til at bremse bistandsmillionerne til palæstinenserne.

Selvom begge partier mener, at Danmark skal bakke op om Israels ret til at forsvare sig selv, bør Hamas' angreb på Israel ikke få konsekvenser for den palæstinensiske civilbefolkning, lyder det.

"Hvis man ikke forstår, at der er forskel på en terrororganisation som Hamas og den almindelige palæstinenser, vil den almindelige palæstinenser lide endnu mere," siger SF's udenrigsordfører Karsten Hønge.

Ifølge Radikales udenrigsordfører, Christian Friis Bach, kan det risikere at drive civilbefolkningen over mod netop Hamas, hvis man trækker udviklingsstøtten til Palæstina.

"Men man skal tage et ekstra kritisk blik på, om den danske bistand risikerer at havne hos Hamas, og det kan være, man i nogle tilfælde kan blive nødt til at omlægge dele af bistanden."

* Artiklen er opdateret mandag 9. oktober klokken 19.52, efter at udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen er vendt tilbage med en skriftlig kommentar, klokken 20.43, efter at EU-Kommissionen har udsendt en pressemeddelelse. Den er desuden opdateret med en præcisering, så det fremstår klart, at det er Michael Aastrup Jensen, der opfatter udtalelserne fra Mahmoud Abbas som en billigelse af Hamas' angreb på Israel.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

Jeppe Søe

MF (M), 2. næstformand, Folketingets Præsidium, journalist og foredragsholder
journalist

Henrik Dahl

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (LA), MF (LA), forfatter, foredragsholder
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1987), MA (Pennsylvania 1988), ph.d. (Handelshøjskolen i København 1993)

0:000:00