Venstre: Vi følger helt klart OECD-reglerne

INTERVIEW: Selvom Danmark er et af de lande, der bruger mest ulandsbistand per asylansøger, samt får kritik for den danske praksis med at tælle integrationsindsatser med, så holder Danmark sig inden for reglerne. Det mener udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen (V).

"Du får ikke en procentssats ud af mig i forhold til, hvad der er godt  - det er jo ekstreme ekstraordinære tider," siger Michael Aastrup Jensen (V) om rekordhøje asyludgifter over udviklingsbistanden. 
"Du får ikke en procentssats ud af mig i forhold til, hvad der er godt  - det er jo ekstreme ekstraordinære tider," siger Michael Aastrup Jensen (V) om rekordhøje asyludgifter over udviklingsbistanden. Foto: Ft.dk
Kasper Frandsen

Danmark er et af de lande i verden, der bruger flest bistandskroner på modtagelse af flygtninge, og har været det i årevis.

Desuden har forskere afvist, at 220 millioner kroner i 2015 til jobtræning og sprogkurser overhovedet er udviklingsbistand, fordi det er i strid med OECD-reglerne, der eksplicit afviser, at integrationsudgifter kan tælle med.  

Men trods kritikken så er udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen (V) ikke i tvivl. 

”Vi følger OECD-reglerne og har fordelt vores udviklingsstøtte efter dem. Men det er vidt forskelligt, hvordan de forskellige lande håndterer reglerne. Derfor er vi meget interesserede i at se, hvad der kommer ud af den interne arbejdsproces i OECD, som skal gøre reglerne for, hvad der kan tælles med, mere tydelige. Og det arbejde vil vi selvfølgelig tage til efterretning," siger han.  

Vi holder os inden for OECD’s regler. Men vi anerkender, at landene gør det forskelligt, og derfor afventer vi OECD-undersøgelsen.

Michael Aastrup Jensen (V)
Udenrigsordfører

Har I en generel holdning til, hvor meget af udviklingsbistanden, der kan bruges på flygtninge i Danmark?

”Nej. Vi afventer OECD’s arbejde. Hvis det stod til os, skulle vi slet ikke bruge så meget udviklingsstøtte herhjemme. Men vi har en kæmpe humanitær opgave i Danmark med tusindvis af flygtninge, der skal have mad og tag over hovedet."

"Det er jo en humanitær opgave lige meget, om det er i Syrien eller Danmark. Derfor håber vi og regner med, at det er en midlertidig ting. Tallet er højt i Danmark, fordi der er kommet mange på kort tid."

Intet loft
Det er en politisk beslutning, hvor meget man vil bruge af bistanden på flygtninge. Hvor meget mener I, at udviklingsbistanden skal betale af udgifterne til flygtninge i Danmark?

”Vi løser en humanitær opgave i Danmark, som er inden for reglerne. Men du får ikke en procentsats ud af mig i forhold til, hvad der er godt - det er jo ekstreme, ekstraordinære tider.”

Danmark tæller også udgifter til afviste asylansøgere med – det I selv kalder migranter. Hvorfor er det udviklingsbistand?

”Vi ved, at vi holder os inden for OECD’s regler. Men vi anerkender, at landene gør det forskelligt, og derfor afventer vi OECD-undersøgelsen."

Forskere har slået tvivl om, hvorvidt det er bistand at bruge penge på at integrere flygtninge på det danske arbejdsmarked via jobtræning og sprogkurser. Hvorfor er det udviklingsbistand?

”Vi føler helt klart, at vi holder os inden for reglerne, og det er også helt klart Udenrigsministeriets opfattelse af den sag.”

Kritik til efterretning
OECD har efterfølgende bedt om en uddybning af udgifterne til sprog og jobtræning. Hvad siger det dig?

”De vil selvfølgelig få alle de oplysninger, de har brug for."

Hvad vil I gøre, hvis OECD siger, at den form for støtte til flygtninge ikke er bistand?

”Det vil vi tage til efterretning. Vi følger helt klart reglerne, og det er derfor, at vi lægger undersøgelsesarbejdet en stor betydning. For os er det vigtigt at følge reglerne," lyder det.

Hvad vil det sige, at I tager det til efterretning?

”Vi har helt klart opfattelsen af, at vi følger retningslinjerne. Og det har vi altid gjort og fortsætter med at gøre."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

0:000:00