frivillige forbereder jordskælv katmandu nepal

Af Troels Donnerborg - oprindeligt publiceret 29.04.2013.

Den 20-årige Røde Kors-frivillige Sailendra Prapa og mange af hans elever vil være på gaden for at uddele førstehjælp, når jordskælvet rammer Kathmandu. Sailandra Prapa har undervist 210 elever på 10 skoler og 78 voksne, siden han begyndte som frivillig førstehjælpsinstruktør i Røde Kors. Hans mission er at forberede almindelige mennesker. 

”Jordskælvet kan komme, hvornår det skal være, siger han. 

”Og da vi ikke ved, hvad der vil ske, er vi nødt til at være forberedte på det værste. Mange mennesker ved alt for lidt om jordskælvet endnu."

Jordskælvsundervisning: førstehjælp på skoler

Sailandra Prapa og Røde Kors’ andre førstehjælpsinstruktører kommer både ud på skoler for at undervise elever, men træner også voksne i lokalsamfund i byen og på landet.

Og selv om de kun er 50 undervisere i alt i bydelen Bhaktapur, mener Sailandra, at det har stor betydning.

”En enkelt mand kan gøre en meget stor forskel, siger han.
”De mennesker, jeg underviser, deler jo deres viden med venner og familie efterfølgende. ”

Er på gaden, når jordskælvet sker

Sailandra  er også selv klar til give hjertemassage og lægge forbindinger på de kvæstede, når jordskælvet kommer og understreger, at førstehjælp også er nyttigt i forbindelse med mange af Nepals andre katastrofer som oversvømmelser og jordskred.

13-årige Shristis skole er jordskælvssikret - hendes hus er ikke

Og Røde Kors' danske mand i Nepal, Anders Skjelmose er ikke i tvivl om, at træningen vil redde liv.

”Vi ved, det bliver afgørende, at mennesker kan redde hinanden ud af ruinerne og udøve førstehjælp, hvis jordskælvet kommer. Derfor satser Røde Kors meget stærkt på den del af opgaven. Jo flere folk, vi kan uddanne i førstehjælp, inden jordskælvet kommer, jo flere vil vi være i stand til at redde," siger han. 


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget