11. september-mindesdag præget af nye krigshandlinger i Irak

TERROR: Obamas bebudede angreb på den militante gruppe ISIS i Irak hang som en tung skygge over mindesdagen for ofrene for terrorangrebet den 11. september.

<br>Obama deltager i mindeshøjtideligheden for terrorangrebet den 11. september.<br>

Obama deltager i mindeshøjtideligheden for terrorangrebet den 11. september.
Foto: Pete Souza/Det Hvide Hus
Michelle Arrouas

Torsdag markerede USA for 13. gang årsdagen for terrorangrebet på landet den 11. september 2001, og flere kommentatorer påpegede sammenhængen mellem ulykkestallet og de seneste begivenheder i Irak.

Få timer før nationen blev tavs for a mindes det tidspunkt, det første passagerfly ramte World Trade Center, havde præsident Barack Obama bebudet, at USA vil destruere den militante oprørsgruppe ISIS, der har dræbt tusindvis af mennesker, blandt andet to amerikanske journalister, i grænselandet mellem Irak og Syrien.

Både blandt politiske eksperter, der kommenterede begivenhederne, og amerikanske borgere, der deltog i mindeshøjtideligheden i New York, var der en stemning af opgivenhed over, at historien gentager sig selv, og at den krig mod terror, der begyndte i kølvandet på terrorangrebet, endnu ikke er slut.

"Det er en uendelig krig mod terrorister. Gamle dør, og nye popper frem," sagde Vasile Poptean, der mistede sin bror i terrorangrebet for 13 år siden, til Dallas News.

Opgivenhed over endnu en krig
Flere amerikanske aviser skrev, at der "ingen slutning er i sigte" for USA's militære engagement i Irak, og at det bliver svært for præsidenten at holde det løfte om ikke at føre USA ind i endnu en krig uden slutdato i det kriseramte land.

"Denne nation er udkørt 13 år efter, krigen mod terror begyndte, og den må til stadighed tage sig af de geopolitiske granatsplinter fra den 11. september," skrev The Sacramento Bee i en leder.

I en tale ved Pentagon, det amerikanske forsvarsministeriums hovedkvarter, der også blev ramt af et fly ved terrorangrebet, anerkendte Obama, at krigen mod terror vil fortsætte lang tid endnu.

"Vi kan ikke radere hvert eneste spor af ondskab fra verden," sagde præsidenten ved mindeshøjtideligheden.

"Det var tilfældet før den 11. september, og det er stadig sandt i dag," sagde han.

0:000:00