Anklagere: Scott Walker del af kriminel koordinering af kampagnefinansiering

KAMPAGNEFINANSIERING: Den kontroversielle guvernør og potentielle republikansk præsidentkandidat Scott Walker bliver anklaget for at have omgået kampagnelovgivning for at koordinere ulovlig fundraising.
Guvernøren har i en pressemeddelelse afvist anklagerne mod ham og hans ansatte.
Guvernøren har i en pressemeddelelse afvist anklagerne mod ham og hans ansatte.Foto: Youtube
Michelle Arrouas

Wisconsins guvernør er kommet i søgelyset for at have brudt adskillige kampagnefinansieringslove.

Torsdag beordrede en dommer hidtil hemmlige dokumenter fra retten offentliggjort, og i de dokumenter bliver den republikanske guvernør Scott Walker anklaget for at have koordineret ulovlig fundraising. 

"Beviset viser en omfattende koordineringsplan, der gennemsyrede stort set alle kampagneaktiviteter i løbet af det historiske valg til Senatet og guvernørposten i Wisconsin i 2011 og 2012," skriver Francis Schmitz, den ledende efterforsker på sagen, i retsdokumenter dateret 9. december 2013, offentliggjort denne uge. 

"Omfanget af den ulovlige plan under granskning er vidtstrakt. Det inkluderer kriminelle krænkelser af adskillige valglove," fortsætter Schmitz. 

Ulovlig koordinering
Ifølge anklagerne var både Scott Walker, hans stabschef og andre af Walkers ansatte involveret i planen om at koordinere fundraising for udestående konservative grupper, hvilket er et brud på amerikansk kampagnefinansieringslov.

Undersøgelsen startede for to år siden, og dele af anklagerne har været fremme tidligere, men det er første gang, at Walker beskyldes for at have haft en central rolle i koordineringen.

Anklageren siger, at den udestående konservative støtte kom fra flere førende republikanere og republikanske grupper, blandt andet Karl Rove, politisk rådgiver for det republikanske parti. Amerikanske medier har udlagt dokumenterne som en afgørende vending i efterforskningen af, hvorvidt Walkers kampagne i 2011 og 2012 var med til at koordinere fordelingen af millioner af dollars, som konservative grupper brugte på valget i håbet om at få republikanske kandidater valgt.

Afviser anklagerne
Der er ikke blevet rejst nogen tiltale mod Scott Walker eller hans ansatte, og guvernøren afviste i en pressemeddelelse anklagerne som "ubetinget falske".

"Det her er intet mere end en partisk undersøgelse uden basis i statslov," skrev guvernøren i pressemeddelelsen.

0:000:00