Bill Clinton: Danmark er foregangsland for tolerance og sameksistens

VALGAFTEN: Den danske ambassade i Washington DC havde besøg af den tidligere demokratiske præsident på valgaftenen. Den danske kunstner Gugger Petter afslørede et portræt af Clinton, som holdt en tale fyldt med roser til Danmark. 

Bill Clinton besøgte torsdag aften den danske ambassade i DC, som er nabo til Bill og Hillary Clintons privatbolig i DC:
Bill Clinton besøgte torsdag aften den danske ambassade i DC, som er nabo til Bill og Hillary Clintons privatbolig i DC:Foto: Annegrethe Rasmussen
Annegrethe Rasmussen

WASHINGTON DC - Danmarks ambassade i den amerikanske hovedstad var prydet med rækker af danske flag udenfor både repræsentationen og ambassadør Peter Taksøe-Jensens bolig på valgnatten.

I kælderen skiftede TV mellem DR og TV2 og spændte danske diplomater, besøgende samt de herboende journalister sad klar foran skærmen, da de første exitpolls og prognoser viste sig; om end mange også valfartede til det beskedne køkken, der i aftenens anledning bød på sandwichs, salater og kager til gæsterne.

Efter valgresultatet stod klart, blev opmærksomheden imidlertid rettet mod det fine besøg, som ambassaden fik samme aften: Præsident Bill Clinton kom nemlig forbi for officielt at afsløre portrættet ’President Bill Clinton’ af den danske kunstner Gugger Petter.

Petter har foræret portrættet til den danske ambassade, og som tak holdt den tidligere præsident en munter tale for et indbudt VIP-publikum, der blandt andet talte to tidligere amerikanske ambassadører i Danmark – Richard Swett og Laurie Fulton - samt den demokratiske såkaldte whip (indpisker) i Repræsentanternes Hus, Steny Hoyer, der er halvt dansk.

Fakta
Gugger Petters portræt af Bill Clinton er vævet med tusindvis af strimler fra de to aviser Washington Post og Arkansas Democrat. Den danske kunstner Gugger Petter har tilbragt størstedelen af sin karriere i USA, hvor hun blev berømt efter hendes billede af Obama - vævet med strimler fra Chicago Tribune, den dominerende avis i Obamas hjemby - hang på Obamas kampagnehovedkontor i Chicago i 2008. I Danmark er hun mest kendt for sit portræt af kronprinsesse Mary, der blev vævet med australske avisstrimler.

Naboen der kigger forbi
I talen afslørede den tidligere præsident, at han ofte gik ture og løb rundt om ambassaden om aftenen – Bill og Hillary Clintons privatbolig i Washington er naboer til den danske ambassade, men ægteparret opholder sig ikke ofte i boligen. Clinton har en lejlighed nær New York City og den tidligere udenrigsminister og førstedame er konstant på farten.

”Så det var jo på tide, at jeg kom indenfor og så, hvordan det så ud her i stedet for at løbe rundt udenfor,” som han sagde.

Da en af de indbudte gæsters mobiltelefon ringede under takketalen, udbrød præsidenten, der ikke så ud til at tale efter manuskript:

"Pyha, jeg er glad for, det er ikke min telefon ... Jeg troede lige, det var Hillary, der ringede."

Kæmpe roser til Danmark
Alt var dog ikke spøg. Clinton mindedes sit besøg i Danmark i 1997 – det første en amerikansk præsident har aflagt i København - og takkede Danmark for en lang række bedrifter, blandt andet vor rolle i Bosnien i 90’erne, hvor han bemærkede, at Danmark var det land i verden, der havde ydet det største bidrag til den fredsbevarende styrke, når man tog antallet af danskere i betragtning:

”Vi forsøgte at holde forskellige grupper sammen, muslimer, kristne, jøder. Jeg er meget taknemmelig ikke kun for Danmarks venskab med USA, men også for, hvad I gør for verden,” sagde han og gik endnu videre til slut i talen:

”Hvis vi skal overleve, skal vi være mere som Danmark. Og hvis du er dansk, skal du ikke glemme, at jeg har sagt dette,” lød det med en varme, som er typisk Clintons stil, men som åbenlyst glædede de danske repræsentanter i lokalet.

Han havde også roser til overs, når det gjaldt den danske rolle i processen, der sikrede de baltiske landes medlemskab af NATO:

”Med de begivenheder vi ser udspille sig i øjeblikket i regionen, bliver vi mindet om, at vi har god grund til at være taknemmelige for dette resultat,” sagde han med henvisning til blandt andet Ruslands oprustning i Ukraine.

Verden kan lære af jer
Om det aktuelle danske valgresultat sagde Clinton:

”Jeg ved at nogle af jer er kede af det, nogle af jer er glade. Men I har den næsthøjeste stemmeprocent i verden. I bør være stolte. Det er demokratiet, der virker.”

Den erfarne campaigner mindede også om, at ”intet er permanent i politik” – nok en læresætning, som er værd at skrive sig bag øret. Og endelig roste han Danmark til skyerne for at være et land, der praktiserer inklusion og som viser, hvordan man lever sammen, selvom alle ikke er ens:

”De lande, der ikke praktiserer negativ identitetspolitik vil sejre i det lange løb", sagde han og skosede de amerikanske politikere, der er negative over for øget indvandring. Her syntes det dog som om han ikke helt havde forstået budskabet fra Dansk Folkepartis betydelige fremgang eller fulgt med i den danske udlændingedebat. 

Clinton tilstod at ”Hillary og jeg tog en overdosis af 'Borgen' - vi kunne ikke stoppe da vi var startet, og jeg ville ønske alle kunne se den serie. Den minder os alle om, at i politik, er intet permanent,” sagde han og sluttede med en lille filosofisk betragtning og en fortælling om nye og radikale fremstød på kræftbekæmpelsesområdet og inden for bioteknologien:

”Vi lever i interessante tider, det er fascinerende. Jeg ville opgive mit eget, tidligere præsidentskab, hvis jeg kunne blive en ung mand - igen bare for at se, hvad der kommer til at ske med verden.” 

Annegrethe Rasmussen er udenrigskorrespondent i Washington DC


Annegrethe Rasmussen skrev for Altinget fra Washington frem til udgangen af 2015.

Redaktionen blev da opmærksom på, at der blandt hendes artikler forekommer tilfælde, hvor der er en for Altinget uacceptabel grad af afsmitning i sprog og / eller tankerække og fakta fra andre mediekilder, og hvor disse kilder ikke er angivet.

Redaktionen har ikke konstateret sådanne mangler ved artiklen ovenfor, men såfremt redaktionen modtager oplysninger herom, vil Altinget tage de fornødne skridt.

Se i øvrigt Kulturministeriets vejledning for god citatskik og plagiat i tekster her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bill Clinton

Fhv. præsident, USA, stifter, Clinton Foundation
Yale Law School

0:000:00