Fangeudveksling varsler om kompleks fremtid for USA og Afghanistan

AFGHANISTAN: Obama er kommet under skarp kritik for at opmuntre til nye kidnapninger af amerikanere efter udvekslingen af fem højtstående Taleban-fanger med den tidligere tilfangetagne amerikanske soldat Bowe Bergdahl, mens Taleban fejrer, hvad bevægelsen ser som en PR-sejr over USA.
En video, der viser udleveringen af Bergdahl, er blevet en internetsensation på Youtube.
En video, der viser udleveringen af Bergdahl, er blevet en internetsensation på Youtube.Foto: Youtube
Annegrethe Rasmussen

WASHINGTON DC - "Når vi sender amerikanske unge mænd og kvinder i krig for vort land, skal de være sikre på, at vi aldrig vil lade dem i stikken. Længere er den ikke i første omgang."

Sådan lød det fra en talsmand fra Pentagon i denne uge, efter en storm af kritik rejste sig mod Det Hvide Hus over en udveksling af fem taleban-ledere, der i årevis har siddet fængslet i Guantánamo Bay i Cuba, med den amerikanske sergent Bowe Bergdahl, der indtil sidste weekend var den eneste tilfangetagne amerikanske soldat i Afghanistan.

Barack Obama, der i denne uge var i Europa - på statsbesøg i Polen, til G7-møde i Bruxelles og til højtideligholdelsen af 70-året for D-dag - sagde det samme, men lidt anderledes i Bruxelles torsdag:

"Jeg skriver for mange breve til mennesker, som desværre aldrig kommer til at se deres børn igen efter udkæmpelsen af en krig. Og jeg har ikke tænkt mig på nogen måde at undskylde, at vi nu har sørget for at få en ung mand bragt tilbage til sine forældre. Amerikanerne forstår udmærket, at vi taler om nogens barn, og at vi ikke begynder at stille betingelser for, hvorvidt vi gør os den anstrengelse at få ham tilbage eller ej," lød det fra en sammenbidt præsident.

Han havde næppe forudset, at den succesrige udveksling af de fem fanger med Bergdahl, og især en efterfølgende pressekonference i Rosenhaven ved Det Hvide Hus med sergentens forældre, ville have udløst så omfattende en kritik på hjemmefronten.

Men det er, hvad der er sket, og der er adskillige grunde til balladen.

Forhandlinger med terrorister
For det første forhandler USA normalt ikke med grupper, som man betegner som "terrorister". Men sådan er det unægteligt kommet til at se ud nu, efter at amerikanerne indvilgede i at løslade de fem tidligere topledere i Taleban-bevægelsen - den ene en tidligere minister - for at få bragt Bergdahl tilbage til USA.

Den republikanske opposition har derfor ikke lagt fingre imellem, men har beskyldt præsidenten for at sjakre med den nationale sikkerhed -  altid den første prioritet for enhver præsident. Den del af kritikken har fået næring af, at anonyme kilder i løbet af ugen lod forstå, at der var kraftig modstand mod udvekslingen fra efterretningstjenesterne og Pentagon, men at Det Hvide Hus og Udenrigsministeriet, der har forestået forhandlingerne i årevis, og på det seneste med styret i Qatar som mellemmænd, insisterede på aftalen.

Begrundelsen herfor var dels den ovenfor nævnte - at USA lover sine soldater, at man altid vil gøre sit yderste for at få dem ud fra fjendeland, hvis de skulle havne der - dels at kidnapperne i december udleverede en video af Bergdahl, hvor hans tilstand var i åbenlys forværring. Videoen er hemmeligstemplet, men blev vist ved en lukket høring i Senatet i denne uge.

Var soldat deserteret?
For det andet blev frigivelsen af Bergdahl øjeblikkeligt mødt med åben kritik fra flere af hans egne gamle soldaterkammerater, der føler sig overbevist om, at den indesluttede og "boglige" soldat selv havde besluttet sig for at forlade sin deling og lejr, muligvis ikke engang for at desertere - en forbrydelse, der i USA kan straffes med døden i krigstid - men måske endda i sympati med Taleban, hed det.

Samtidig beskyldte flere soldater Bergdahl for dermed at være skyld i andre amerikanske soldaters død - kolleger til ham, som var sendt ud for at forsøge at redde ham. Pentagon har dog efterfølgende klargjort, at man ikke kan konkludere, at nogen andre soldater er døde som en direkte følge af Bergdahls kidnapning.

Bergdahl havde sendt alle sine personlige ejendele hjem til sine forældre, i ugerne før han forsvandt, og det er velkendt, at den unge soldat var blevet særdeles kritisk over for Amerikas krigsførelse, en udvikling, der også blev beskrevet i en feature om ham i magasinet Rolling Stone i 2012.

I den sidste e-mail, han sendte til sine forældre, lod han sin kritik, af hvad han så som USA's hykleri, stå åbent frem. "Du må følge din samvittighed," svarede hans far, hvilket var en del af den tredje begrundelse for denne uges stormløb.

En alt for langskægget far
Ifølge Fox News' Bill O'Reilly fremstod Bob Bergdahl, Bowes far, under pressemødet med Obama udenfor Det Hvide Hus "som en muslim" på grund af sit lange skæg.

O'Reillys medvært, Brian Kilmeade stemte i:

"Ok, han siger, han har langt skæg, fordi hans søn var taget til fange, men well, nu er din søn altså fri. Så hvis du ikke længere ønsker at ligne et medlem af Taleban, så behøver du ikke længere ligne et medlem af Taleban. Er du løbet tør for barberblade, eller hvad er problemet?"

Bergdahl Senior har ikke klippet sit hår eller barberet sig, siden hans søn forsvandt for fem år siden, og han har også lært sig pashto; et af de sprog, der tales af pashtunerne i Afghanistan og Pakistan (det andet er dari).

Pashto er angiveligt det sprog, Bowe Bergdahls kidnappere talte. Herudover har faderen udsendt tweets, hvor han har beklaget fangelejren i Guantánamo Bay og undskyldt over for afghanerne på vegne af USA for de afghanske børn, der er døde som resultat af krigen i Afghanistan.

Under pressemødet med Obama takkede han "Allah" for sin søns løsladelse - også på pashto, hvilket åbenlyst overraskede det amerikanske pressekorps, og forløbet førte i ugens løb til en veritabel tsunami af kritik fra konservative kredse, der dog overså, at familien faktisk er kristen.

Kongressen vidste intet
Men der var også en fjerde begrundelse for kritikken af regeringen og Det Hvide Hus, og den var på papiret den alvorligste. For der er ingen tvivl om, at præsidenten bevidst brød loven med sin beslutning om at udveksle fanger for Bergdahl.

Loven siger, at Kongressen skal høres, 30 dage før en fange forlader lejren på Cuba, men det skete ikke. Tværtimod fik lovgiverne ikke besked, før udleveringen af Bergdahl havde fundet sted, og de fem talebanere havde forladt Guantánamo Bay og var på vej til Qatar, hvor de ifølge aftalen skal opholde sig under opsyn, men ikke i fængsel, det næste år. De kan kun tage til Mekka og har ingen pas.

Det Hvide hus forsvarede sig i løbet af ugen med Bergdahls angiveligt svigtende helbred, og med, som en militær forhandler sagde til Washington Post torsdag, "de mennesker, vi forhandlede med, var ikke typer, der var indstillet på at vente på USA's kongres".

På den førnævnte briefing i Senatet viste regeringen beviserne for den nu 25-årige sergents sundhedstilstand i form af kidnappernes videofilm, men det tilfredsstillede ikke alle kritikere.

Propagandasejr for Taleban?
En anden video vakte til gengæld behørig opsigt verden over. Og især på de sociale medier.

For selve overleveringen, der fandt sted forrige lørdag i det østlige Afghanistan, hvor de tildækkede kidnappere mødtes med amerikanske specialtropper, blev filmet og lagt ud på forskellige jihad-websider onsdag.

Videoen er 17 minutter lang og viser en operation, som almindelige mennesker aldrig normalt ville kunne se. Man kan se de bevæbnede og tildækkede krigere og en lettere desorienteret Bergdahl klædt i traditionel, hvid afghansk klædedragt. Han går ud af en truck med usikre skridt og virker forstyrret af sollyset. De amerikanske specialtropper hilser på en af talebanerne med en hilsen, hvor man lægger armen over brystet som et tegn på respekt. Herefter kropsvisiterer amerikanerne Bergdahl for at sikre sig imod eventuelle bomber, og en af de tildækkede krigere siger på pashto til Bergdahl. "Kom ikke tilbage til Afghanistan. Du vil ikke slippe levende ud igen".

Videoen blev omgående et kæmpe viralt hit på internettet. Som en kommentator på hjemmesiden The Daily Beast sagde torsdag, så sørgede Twitter, Facebook og andre sociale medier "for at forvandle 18 maskerede medlemmer af Taleban til rockstjerner. Efter to timer gik den afghanske hjemmeside ned. Jo, det var party time for Taleban".

Taleban gjorde da også, hvad de kunne for at malke situationen for alt, den kunne trække. Den afghanske oprørsleder Mullah Omar udsendte en officiel udtalelse fra sit skjul, formentlig i Pakistan, hvor han sagde, at Taleban "nu er tættere på en sejr end nogensinde før".

Det er især en af de nu frie talebanere, Mullah Mohammad Fazil, som har vakt glæde i de ekstremistiske miljøer i Pakistan og Afghanistan. Fazil er tidligere afghansk viceforsvarsminister og var kendt som en effektiv og uhyre brutal hærchef for alle Taleban-tropperne i det nordøstlige Afghanistan, da amerikanerne invaderede landet i slutningen af 2001.

"Mullah Fazil er en militær helt, han er tæt på Mullah Omar, og hans frihed vil inspirere hele Taleban-bevægelsen, som har ventet på hans tilbagekomst," lød det jublende fra Mullah Salem Khan, der er Taleban-leder i Helmand, i et interview med the Daily Beast.

Velkomstfest aflyst
Mens politikerne og medierne er gerådet i krig i Washington og i de elektroniske medier, venter Bergdahls forældre fortsat på at få deres søn hjem. Nye rapporter fortæller, at han forsøgte at flygte to gange, mens han var kidnappet - første gang i 2010, hvor han gemte sig i fem dage, før han blev fundet igen, og sidste gang i efteråret 2011, hvor han nåede til en landsby i Pakistan, der imidlertid tilbageleverede ham til Haqqani-netværket, som holdt ham fanget.

Bergdahl befandt sig i slutningen af ugen på et militærhospital i Tyskland, men vil muligvis allerede i den kommende uge blive overført til et amerikansk militærhospital i Texas. Han gør efter lægernes udsagn hastige fremskridt, men har endnu ikke set sin familie.

En planlagt velkomstfest 28. juni for den nu befriede soldat i hjembyen Hailey i Idaho blev imidlertid aflyst torsdag. Planlæggerne meddelte medierne, at de dels ikke kunne garantere for folks sikkerhed, dels var nervøse for en mediestorm af besøgende udefra grundet beskyldninger om, at Bergdahl i virkeligheden var desertør.

Et billede på en kompleks fremtid
Som TIME Magazine konkluderede i en analyse fredag i denne uge, er historien om sergent Bergdahl på denne måde blevet til andet og mere end en uenighed om en kidnappet soldat.

Den ophidsede diskussion er et forvarsel om og et sindbillede på den ekstremt komplicerede situation, der tegner sig, når USA officielt trækker sine tropper tilbage, og Afghanistan formelt overgår til at blive et "normalt land", et land, hvor Taleban-bevægelsen efter alt at dømme vil blive en magtfaktor igen. Og hvor amerikanske vælgere skal vænne sig til realitetsforhandlinger med dele af bevægelsen, samtidig med at de vil kunne se historier i medierne om f.eks. mishandling af kvinder og forhindringer for pigers skolegang.

Alt sammen samtidig med at de har deres eget lands krigsindsats - og tab - i frisk erindring.

Spørgsmålet "Hvad er de egentlig døde for, de amerikanske soldater?" vil med andre ord ikke forsvinde foreløbig.

Annegrethe Rasmussen er udenrigskorrespondent i Washington DC

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Barack Obama

Fhv. præsident, USA (Demokraterne)
Cand.jur. (Harvard 1991)

0:000:00