Højesteretsafgørelse baner vej for homoægteskaber i 30 stater

RETTIGHEDER: USAs højesteret har med en opsigtsvækkende afgørelse fået delstaters forbud mod homoægteskaber til at falde som dominobrikker. Eksperter spår, at det vil bane vej for homovielser i alle 50 stater.

Højesteretten består af ni dommere. Her mødes de med Obama i 2012.<br>
Højesteretten består af ni dommere. Her mødes de med Obama i 2012.
Foto: Pete Souza/Det Hvide Hus
Michelle Arrouas

NEW YORK - Homoseksuelle par begyndte i mandags at vie sig i adskillige stater i USA, hvor det tidligere havde været forbudt, efter at højesteretten samme dag afgjorde, at statslige forbud mod homoseksuelle ægteskaber ikke holder.

Højesteretten afviste at høre sager fra fem stater, hvor lavere domstole allerede har afgjort, at staternes forbud mod ægteskaber mellem par af samme køn er forfatningsstridige. Dermed blev de lavere domstoles afgørelser gældende, og det fik antallet af stater, der nu tillader homoægteskaber, til at stige fra 19 til 30, plus forbundshovedstaden District of Columbia.

Flere af de stater, hvor homoægteskaber nu er tilladte med mandagens afgørelse, der tæller Indiana, Oklahoma, Utah, Virginia og Wisconsin, er konservative stater i det sydlige og midtvestlige USA.

"Vi har nu en situation, hvor 30 stater tillader homoægteskaber. Når der er så mange folk, der nu lever i en verden, hvor homoægteskaber er lovlige, så bliver det uundgåeligt, at resten af landet vil følge med," sagde CNN's juridiske analytiker Jeffrey Tobin.

Ifølge flere opgørelser bor 60% af den amerikanske befolkning nu i stater, hvor par af samme køn kan gifte sig.

Nægter at træffe national beslutning
Højesterettens afgørelse har både vækket glæde og skuffelse blandt organisationer, der kæmper for homoseksuelle pars ret til at gifte sig. Mens mange fejrer, at homoægteskaber nu er tilladte i over halvdelen af USAs stater, ærgrer andre sig over, at højesteretten ikke har tilladt dem i alle stater.

Med afgørelsen afviste højesteretten at tage stilling til, om homoægteskaber skal tillades i alle USAs stater. Afgørelsen betyder, at kampen nu skal tages én stat ad gangen, og at højesteretten ikke foreløbig kommer med en afgørende, historisk kendelse i spørgsmålet om homoseksuelles ret til at gifte sig.

"Par burde ikke skulle kæmpe stat for stat og år for år for friheden til at gifte sig," siger Evan Wolfson, stifteren af foreningen Freedom to Marry, til NPR.

Men ifølge flere eksperter betyder afgørelsen reelt, at homoægteskaber vil blive tilladt i alle stater - det kommer bare til at tage tid.

0:000:00