Konservative aktivister holder årsmøde i Washington

FRA HØJRE: Der tegner sig to hovedlinjer i den aktuelle kamp om Det Republikanske Partis sjæl. Ved denne uges CPAC-konference repræsenterede Rand Paul den ene fløj og Marco Rubio den anden.
Republikanerne Marco Rubio (t.v.) og Rand Paul (t.h.) ser ud til at repræsentere de to vigtigste fløje ved den konservative konference.
Republikanerne Marco Rubio (t.v.) og Rand Paul (t.h.) ser ud til at repræsentere de to vigtigste fløje ved den konservative konference.Foto: Office of Senator Paul/Senator Rubio/Wikimedia Commons
Annegrethe Rasmussen

WASHINGTON DC - Ikke siden præsidentvalget har der været flere konservative aktivister og politikere i nærheden af den amerikanske hovedstad. Men nu er de her - næsten - alle sammen ved den traditionelle CPAC-konference, der startede torsdag i denne uge i nabostaten Maryland og slutter søndag.

CPAC står for Conservative Political Action Conference, og er, som navnet antyder, et årligt møde, hvor man som hovedregel kan finde ud af, hvor den konservative sild i vadehavet står p.t.

Det anslås, at mellem 8.000-10.000 mennesker vil deltage i begivenheden i år - den absolut største af sin slags i hele USA.

Chris Christie på køl
Ud over et væld af aktivister fra det konservative bagland kan man finde de fleste nuværende og kommende politiske stjerner et eller andet sted som oplægsholdere - dog ikke New Jerseys folkekære guvernør Chris Christie, hvilket politiske æggehoveder havde travlt med at udlægge betydningen af i starten af ugen, da det endelige program blev offentliggjort.

De fleste mente, at guvernørens ros til præsident Obama for sidstnævntes håndtering af superstormen Sandy lige før valget, havde gjort Christie til persona non grata i år, men de færreste ville afskrive ham som mulig kandidat i 2016 på den baggrund. "Han er sendt en tur i køledisken men ikke i dybfryseren," som et lokalt medlem af Det Republikanske Parti i Maryland betroede Altinget.dks udsendte onsdag.

CPAC har 40 år på bagen. Begivenheden afholdes af græsrodsbevægelsen "American Conservative Union Foundation" og så dagens lys første gang, da en lille gruppe konservative besluttede at træde sammen og diskutere den konservative bevægelses daværende krise tilbage i 1973.

Andre prominente organisationer, der i dag bakker op om konferencen, er den stærkt højreorienterede ungdomsbevægelse "Human Events" og the National Rifle Association (NRA), der er hjemsted for den amerikanske våbenlobby. De fleste amerikanske, republikanske præsidenter har talt ved CPAC herunder Ronald Reagan, der i 1975 nærmest udødeliggjorde mødet, da han proklamerede, at "Historiens tidevand bevæger sig ubønhørligt i vores retning. Hvorfor? Fordi den anden side har spillet endegyldigt fallit, når det gælder ideer og visioner". Fem år efter vandt han præsidentvalget.

Konservatisme i krise
I år var stemningen imidlertid ikke just euforisk. Som den liberale avis Washington Post skrev onsdag, er den amerikanske konservative bevægelse både "usikre over kursen, dysfunktionelle og i borgerkrig om, hvor man skal kaste anker efter to tabte præsidentvalg".

Ikke desto mindre morer deltagerne sig alligevel. Som den kendte anti-skatte-aktivist Grover Norquist - der også er bestyrelsesmedlem i the American Conservative Union sagde til CNN onsdag: "Det her er Woodstock for Konservative". Og der var enighed blandt deltagerne om, at det er vigtigt for partiet at finde tilbage til sine rødder. Spørgsmålet er så blot, hvor de gror? Til højre eller langt til højre.

0:000:00