Det Hvide Hus overvejer nye tiltag i Irak efter ISIS-fremgang

IRAK/SYRIEN: Obama modtager kritik for ikke at gøre nok for at standse ISIS, efter at de militante islamister denne uge har indtaget to nøglebyer, den irakiske provinshovedstad Ramadi og den syriske nøgleby Palmyra. Administrationen afviser at ændre strategien.

USA sender 2.000 anti-tank-raketter til Irak efter Ramadi og Palmyras fald. Her ses Obama med den irakiske leder al-Abadi i New York, september 2014.
USA sender 2.000 anti-tank-raketter til Irak efter Ramadi og Palmyras fald. Her ses Obama med den irakiske leder al-Abadi i New York, september 2014.Foto: Pete Souza/Det Hvide Hus
Michelle Arrouas

Det Hvide Hus var stadig i gang med at beslutte, hvordan USA skulle svare igen på ISIS’ indtagelse af den irakiske provinshovedstad Ramadi tidligere denne uge, da der kom meldinger om, at de militante islamister også har indtaget den historiske syriske ørken Palmyra.

Tidligere på ugen meddelte Pentagon, at USA gør klar til at sende 1.000 anti-tank-raketter til Irak, et tal, der torsdag blev opjusteret til 2.000, efter nyheden, om at de militante islamister også har overtaget kontrollen med Palmyra, blev bekræftet.

Både Det Hvide Hus og Pentagon anerkender dog, at det langt fra vil være nok til at standse eller bremse ISIS’ fremgang, og begge steder overvejer man nu, hvilke andre tiltag der kan tages.

“Du er sindssyg, hvis du ikke tager det her som en anledning til at spørge, hvad der gik galt, og hvordan vi kan fikse det. Det er en ekstremt seriøs situation,” siger en anonym ledende embedsmand fra USA’s udenrigsministerium til flere amerikanske medier, blandt andet New York Times, efter Ramadis fald.

Obama fastholder: No boots on the ground
Tabet af Ramadi og Palmyra fik denne uge flere republikanske politikere til at opfordre Obama til at revurdere administrationens strategi i forhold til at bekæmpe ISIS.

Det Hvide Hus’ talsmand, Josh Earnest, anerkendte torsdag, at Palmyras fald er “et tilbageslag” for Obama-administrationens politik i Irak og Syrien, men han understregede, at præsidenten fastholder sin politik om, at amerikanske tropper ikke skal deltage i kampen mod ISIS. USA har i øjeblikket udstationeret omkring 3,000 amerikanere, der deltager i efterretningsopgaver, rådgivning og løser logistikopgaver, men ingen af dem deltager i kampene mod ISIS.

I stedet overvejer administrationen, hvordan USA kan hjælpe Iraks militær med at bekæmpe de militante islamister, primært ved at træne de irakiske styrker.

Men ifølge flere republikanske politikere er det langt fra nok at hjælpe med at træne det irakiske militær. John Boehner, den republikanske leder af Repræsentantens Hus, kritiserede torsdag Obama for at forsøge at holde fast i en strategi, der ikke virker.

“For at vinde denne kamp er præsidenten nødt til at droppe de strategier, der ikke virker, og komme med en bred, altomfattende strategi for at bekæmpe de her terrorister,” sagde Boehner.

0:000:00