Spindoktor fyret efter kritik af præsidentdøtrene

USA: En republikansk pressechef lagde kritik ud af førstedøtrenes påklædning og opførsel op til Thanksgiving i sidste uge. Trods efterfølgende undskyldning blev hun øjeblikkelig fyret. 

<br>Præsidentparrets døtre er off-limits, måtte en republikan spindoktor erkende i den forgangne uge.<br>

Præsidentparrets døtre er off-limits, måtte en republikan spindoktor erkende i den forgangne uge.
Foto: Pete Souza/Det Hvide Hus
Annegrethe Rasmussen

WASHINGTON DC. Ikke mange stats- og regeringschefer benytter sig af deres børn som redskaber i politiske kampagner. Nogle går endda langt for at holde dem helt væk fra spotlyset.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har eksempelvis sendt en af sine døtre til Europa på kostskole, og få ved, hvordan hun ser ud. En anden ældre datter optræder aldrig i offentligheden.

Skiftende britiske premierministre har også konsekvent afholdt sig fra at paradere deres afkom offentligt – modsat eksempelvis royale familier, hvor børnene som regel fra en tidlig alder er standardrekvisitter i iscenesættelsen af verdens monarkier. I det danske har skiftende ministre holdt en tilsvarende lav profil, og som hovedregel afholder medierne sig derfor også fra at beskæftige sig med dem eller deres opførsel.

I USA er den gyldne regel imidlertid ikke helt så enkel: præsidenter især, men også præsidentkandidater, kan godt og har også med jævne mellemrum promoveret sig ved hjælp af deres familier.

Da Mitt Romney stillede op til præsidentposten i 2012, var hans sønner og børnebørn i front, lige som en anden kandidat, Rick Santorum, havde sin mentalt syge datter som en fast del af sit repertoire. En anden republikaner fra 2012-opløbet, Jon Huntsman, lod sine fotogene døtre spille klaver på TV, så ikke et øje var tørt.

Imidlertid er det alligevel sådan, at politikernes børn generelt er ”off-limits” for medierne. Og – siger den uskrevne regel – jo yngre de er, jo mere stålsat er reglen.

Rush Limbaughs fornærmelser
Der findes afvigelser – den mest omtalte og generelt bredest kritiserede var, da den konservative enfant terrible og radiovært Rush Limbaugh sammenlignede Chelsea Clinton med ”en hund” på et tidspunkt, da førstedatteren blot var 13 år gammel.

Tidligere havde han kaldt Jimmy Carters datter for ”den nok mest u-attraktive datter i Det Hvide Hus nogensinde.”

Det slap han meget dårligt fra. Chelsea Clinton har senere udtalt, at udsagnet ”ikke handlede om mig, men om Rush Limbaugh,” hvilket blev bedømt som en både klog og behersket reaktion.

En anden undtagelse var, da de næsten 10 år ældre Bush-døtre, Barbra og Jenna, der som 19-årige og i starten af tyverne fik smag for diskoteker og alkohol. I USA kan man ikke drikke, før man er 21, og en af dem forsøgte at købe en øl som 19-årig. Her var ramaskriget mindre, fordi deres opførsel blev set som fordømmelsesværdigt i det generelt temmelig puritanske USA.

”Prøv at vise lidt klasse”
Under Thanksgiving-højtidelighederne i sidste uge gik det imidlertid galt for Elizabeth Lauten, republikansk talskvinde, som blev fyret grundet kritiske bemærkninger på Facebook om præsident Obamas døtre. Lauten var indtil sidste weekend kommunikationsdirektør for det republikanske medlem af Repræsentanternes Hus, Stephen Lee Fincher fra Tennessee.

Hendes bemærkninger på Facebook faldt i anledning af den traditionsrige benådnings-ceremoni, hvor den siddende præsident sørger for at redde to kalkuner fra slagtedøden op til Thanksgiving. En dråbe i havet kunne man mene, eftersom det anslås, at 45 millioner af slagsen havner på frokost- og middagsbordene under den mest populære og mest udbredte helligdag i USA.

Under ceremonien havde Obama indforskrevet sine døtre, Malia (16) og Sasha (13), som publikum, og de så ud til at kede sig bravt, lige som de ikke grinede helt så hjerteligt af deres fars vittigheder, som han måske havde håbet.

Adspurgt om hun ville klappe kalkunen, der var bragt ind på et bord ved siden af de to teenagere og deres far, svarede Malia ”nah.” De to piger var i korte kjoler men med gamacher og kraftige strømpebukser – ”næppe noget, der ville tiltrække sig opmærksomhed nogen steder,” som flere kommentatorer bagefter fastslog.

Lauten følte sig ikke desto mindre kaldet til at opdatere sin væg på det populære sociale medie med blandt andet følgende kritiske tekst:

"Kære Sasha og Malia, jeg forstår, at I står midt i disse forfærdelige teenageår, men I er en del af The First Family, så hvorfor ikke prøve at vise lidt klasse. At vokse med opgaven. Som om det at være i Det Hvide Hus betyder noget for jer. Og bær en kjole, der kalder på respekt, og ikke ser ud som om, I står i en bar.”

Lauten skrev også, at de to døtres forældre jo nok også var ”ret dårlige rollemodeller” for dem.

En hård dom
Bemærkningerne havde ikke været på Facebook i mere end et par minutter, før de var at finde overalt på nettet og på alle sociale medier. Kritikken af spindoktoren var nådesløs, og på trods af en senere undskyldning, hvor Lauten erkendte at have optrådt ”ubetænksomt og sårende” – denne konklusion var hun i øvrigt kommet frem til ved at bede til Gud, fremgik det – blev hun bedt om at fratræde sin stilling, hvilket hun prompte gjorde i weekenden. Lauten skrev også, at hun ”havde dømt de to unge damer på en måde, jeg aldrig ville have ønsket at blive dømt på, da jeg var teenager.”

Den republikanske partiledelse var også utilfreds med den åbenmundede kommunikationsdirektør, men republikanske pressefolk mente samtidig, at mediernes reaktion var ”motiveret af politisk bias:”

"Børn, især præsidentens døtre, er off-limits. Men omend kommentarerne var upassende og ufølsomme, så er mainstream-mediernes dækning af denne historie alligevel rystende," lød det fra den republikanske hovedbestyrelses kommunikationsdirektør, Sean Spicer, i en række tweets mandag.  

"I over 20 år i politik har jeg aldrig set en eneste af de utallige upassende kommentarer fra Demokraterne dækket blot en brøkdel på denne måde.”

I Det Hvide Hus var man ikke overraskende omvendt svært tilfreds med både reaktionen og udfaldet.

Fra præsidentens talsmand, Josh Earnest, lød det mandag ved et pressemøde, at: "Jeg tror, vi alle – og når jeg siger ’alle’, mener jeg mig og alle mennesker i dette rum – som har lejlighed til at tale offentligt med en vis regelmæssighed, har grunde til at vælge vore ord meget nøje. Og vi forsøger at være opmærksomme på, hvordan disse ord og budskaber vil blive modtaget.” Om Obamas døtre sagde Earnest: "Jeg tror, at en masse mennesker synes, at et princip som dette (off-limits, red.) er sund fornuft."

Clintons barnebarn
Der kan dog være undtagelser fra reglen om ikke at dække fremtrædende politikeres (meget små) børn.

Da Bill og Hillary Clinton blev bedsteforældre tidligere i år, udsendte familien en række billeder, hvor de to veteraner ser henførte og begejstrede ud, mens de bøjer sig ind over den nyfødte Charlotte Clinton Mezvinsky, som den tidligere udenrigsminister holder i sine arme.

Det er imidlertid, anfører kilder i Det Hvide Hus over for Altinget, ”noget helt andet, fordi det i det tilfælde er et bevidst valg, som mormor og morfar har taget.” Hvilket ”ikke betyder, at Chelsea Clintons førstefødte er et legitimt emne for medierne at beskæftige sig med fremover.”

Annegrethe Rasmussen er udenrigskorrespondent i Washington, DC


Annegrethe Rasmussen skrev for Altinget fra Washington frem til udgangen af 2015.

Redaktionen blev da opmærksom på, at der blandt hendes artikler forekommer tilfælde, hvor der er en for Altinget uacceptabel grad af afsmitning i sprog og / eller tankerække og fakta fra andre mediekilder, og hvor disse kilder ikke er angivet.

Redaktionen har ikke konstateret sådanne mangler ved artiklen ovenfor, men såfremt redaktionen modtager oplysninger herom, vil Altinget tage de fornødne skridt.

Se i øvrigt Kulturministeriets vejledning for god citatskik og plagiat i tekster her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Barack Obama

Fhv. præsident, USA (Demokraterne)
Cand.jur. (Harvard 1991)

0:000:00