Strid om udlændinge truer ministerium med lukning

BUDGETSTRID: Ministeriet for USA’s indre sikkerhed – Homeland Security – trues af lukning om en uge. Det republikanske flertal har forbundet en ny bevillingslov med en aflysning af Obamas opblødning af immigrationspolitikken, men det blokeres af det demokratiske mindretal og af præsidenten.

Mitch McConnell, den republikanske leder af Senatet, slog sidste år fast, at der ikke kunne blive tale om ”nogen lukning
af regeringen eller trusler om ikke at betale den føderale gæld” under hans
ledelse. Alligevel er Department of Homeland Security er nu truet af lukning.
Mitch McConnell, den republikanske leder af Senatet, slog sidste år fast, at der ikke kunne blive tale om ”nogen lukning af regeringen eller trusler om ikke at betale den føderale gæld” under hans ledelse. Alligevel er Department of Homeland Security er nu truet af lukning.Foto: CNN/Youtube
Annegrethe Rasmussen

WASHINGTON DC - Den amerikanske Kongres, der er kontrolleret af republikanerne efter midtvejsvalget i november 2014, styrer med søvngængeragtig sikkerhed mod en lukning af det vigtige ministerium, der varetager USA’s indre sikkerhed, Department of Homeland Security.

Ministeriet har 240.000 medarbejdere, herunder alle grænse-, lufthavne-, havne- og toldmedarbejdere samt Secret Service og det føderale katastrofeberedskab, FEMA.

Lukningen har været en kendt sag i månedsvis – pengene løber ud den 27. februar, og derefter er der ingen bevillingslov, der kan tilføre ministeriet, der blandt andet står for administrationen af den amerikanske udlændingepolitik, nye midler. Det faktum har ikke ført til en løsning, hvilket kan synes besynderligt, eftersom Senatets nye republikanske leder, Mitch McConnell, allerede i december 2014 slog fast, at der ikke kunne blive tale om ”nogen lukning af regeringen eller trusler om ikke at betale den føderale gæld” under hans ledelse.

Pokerspil om magten og præsidenten
Hvad er problemet så?

Et klassisk amerikansk pokerspil om magten er svaret: Det republikanske flertal i Repræsentanternes Hus nægter at vedtage en lov, der ikke inkluderer en bestemmelse om at aflyse præsident Obamas nyeste dekret om udokumenterede indvandrere (et dekret, der giver op mod fem millioner mennesker mulighed for at blive i USA og for dermed ikke at blive deporteret – mennesker, der i dag er ulovligt i USA).

Senatet, hvor demokraterne fortsat besidder et blokerende mindretal, nægter til gengæld at behandle en bevillingslov til DHS, der indeholder en sådan ophævelsesklausul af præsidentens dekret. Og selv hvis Kongressen kunne komme igennem med en lov, der aflyste Obamas politikker, ville den blive mødt med et veto.

Ganske som sædvanligt skyder parterne skylden på hinanden:

”Vi har vedtaget en lov i Huset. Det er Demokraterne i Senatet, der har anbragt os i denne udsatte position, og det er op til dem at tage sig sammen,” sagde lederen af Repræsentanternes Hus, John Boehner, til Fox News mandag.

Til det svarede minoritetslederen af demokraterne i Senatet, Harry Reid:

“Den republikanske kongres er et stort rod, og det er det eneste ord, som dækker. Vi demokrater hjælper gladeligt vore republikanske kolleger med at løse deres problemer, men det første skridt hen imod en løsning er, at de republikanske ledere sørger for, at der bliver vedtaget en ’ren lov’, der finansierer Homeland Security.”

Republikansk selvkritik
Med ordet ’ren’ mener Reid en lov, der udelukkende er en bevillingslov for ministeriet og ikke har sidebetingelser vedhæftet, som tilfældet er med den lov, Repræsentanternes Hus har vedtaget nu. Og Reids indstilling deles ikke kun af hans demokratiske kolleger – flere republikanske medlemmer af Senatet har vendt sig imod at bruge DHS-loven som en måde at genere Obama på, herunder John McCain, Jeff Flake og Mark Kirk.

Flake, der ligesom McCain er valgt i Arizona, har pointeret, at Repræsentanternes Hus hellere skulle have brugt sin tid konstruktivt på at vedtage en ny omfattende udlændingelov. Kirk, der er fra Illinois, siger til hjemmesiden Politico, at ”når man har æren af at besidde flertallet, må man være sig sit ansvar bevidst. At true med at lukke ministerier, som har med nøgleområder af vor sikkerhed at gøre, er ikke klog politik.”

En løsning skal der dog findes, men grunden til, at demokraterne tager udsigten til kaos relativt roligt er, at alle meningsmålinger tildeler republikanerne hovedansvaret for lukningen.

53 procent af vælgerne peger på republikanerne som synderne, hvis ministeriet lukker, mens 30 procent mener, at demokraterne og præsidenten har skylden, og 13 procent mener, at de to parter deler ansvaret ifølge en ny måling fra CNN/ORC.

Klassisk dilemma for republikanerne
Samtidig repræsenterer udsigten til en lukning et klassisk dilemma for republikanerne. For det første: skal de holde fast i politikker, der er populære i deres egen base, men til gengæld er stærkt upopulære i resten af vælgerskaren? For det andet: skal de acceptere et præsidentielt dekret, som de fleste af dem anser for et brud på forfatningen, eller skal de løbe risikoen for at blive beskyldt for at underminere USA’s indre sikkerhed på et tidspunkt, hvor der er nervøsitet over en række terrorangreb mod en stribe af Amerikas nære allierede.

Skismaet synes uløseligt – ingen af siderne viser tegn på at give sig, og der er syv dage tilbage. Og det om end dele af ministeriet bliver anset for livsnødvendige for USA – eksempelvis grænsevagter, toldbetjente og administrationen, der varetager lufthavne og havnes sikkerhed. De arbejdere vil blive bedt om at møde på arbejde, selv om de ikke får løn i en naturlig forventning om at blive betalt på efterbevilling – så er det givet, at en nedlukning af ministeriet ikke er acceptabel. End ikke på kort sigt.

Derfor er spørgsmålet ikke, om republikanerne vil vedtage en bevillingslov, men hvornår. Det ret beskedne spørgsmål vil vi have svaret på, inden næste nyhedsbrev udkommer. Kongressen mødes efter vinterferien tirsdag 23. februar. Så er der fire dage til at løse problemet.

Annegrethe Rasmussen er udenrigskorrespondent i Washington DC


Annegrethe Rasmussen skrev for Altinget fra Washington frem til udgangen af 2015.

Redaktionen blev da opmærksom på, at der blandt hendes artikler forekommer tilfælde, hvor der er en for Altinget uacceptabel grad af afsmitning i sprog og / eller tankerække og fakta fra andre mediekilder, og hvor disse kilder ikke er angivet.

Redaktionen har ikke konstateret sådanne mangler ved artiklen ovenfor, men såfremt redaktionen modtager oplysninger herom, vil Altinget tage de fornødne skridt.

Se i øvrigt Kulturministeriets vejledning for god citatskik og plagiat i tekster her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Barack Obama

Fhv. præsident, USA (Demokraterne)
Cand.jur. (Harvard 1991)

0:000:00