Sundhedsreform i høj søgang

SYG HJEMMESIDE: Præsident Obamas sundhedsreform er kommet usædvanligt skidt fra start med store tekniske problemer. Spørgsmålet er, om det vil torpedere loven, eller om vi blot er vidne til begyndervanskeligheder.
Mange borgere bliver mødt af denne hjemmeside, når de forsøger at få en sundhedsforsikring.
Mange borgere bliver mødt af denne hjemmeside, når de forsøger at få en sundhedsforsikring. Foto: obamacare.com
Annegrethe Rasmussen

WASHINGTON DC - 600 millioner dollar. Det er den ikke helt ringe sum, den amerikanske regering har betalt for den hjemmeside, hvorfra amerikanerne kan finde frem til og tilmelde sig de nye sundhedsforsikringer (som fortsat er private, men i offentligt regi) under præsidentens omstridte sundhedsreform, der oftest går under navnet "Obamacare." 

Prisen for hjemmesiden ville ikke have været et problem i sig selv, hvis den altså havde virket. Men som de fleste med interesse i sagen vil vide, så er det ikke tilfældet. Snarere tværtimod. Lige fra starten 1. oktober har hjemmesiden været endog særdeles svær at få adgang til. 

Flertallet af amerikanerne har fået fejlmeldinger, frosne sider eller er blevet smidt af systemet igen, når de har forsøgt sig. Samtidig har de andre muligheder - personligt fremmøde eller telefonisk henvendelse - været alt for langsommelige, og det eneste som har dækket over den ægte skandale har været den langstrakte budgetstrid i Kongressen. Den overskyggede det, som regeringen fortsat kalder for "startvanskeligheder," men som præsidenten allerede selv har erkendt "simpelt hen ikke er godt nok." 

Risiko for massiv prisstigning
Ud over den åbenlyse ydmygelse af præsident Obama - det er ikke rart for nogen politiker at blive udstillet for amatørisme - så er den store og mere langsigtede risiko for præsidenten og for loven, at de mennesker, som har mindst brug for sundhedsforsikringerne - typisk unge, raske mennesker - simpelthen aldrig tilmelder sig.

Mens dem, der nok får mest gavn af dem, men som samtidig er "dyre" - typisk lavtlønnede ældre, der ikke tidligere har haft råd til forsikring samt mennesker med kroniske og svære sygdomme - står tilbage.

Hvis det sker, vil omkostningerne ved reformen stige dramatisk, og de kritikere, som især fokuserede på bureaukratiet og skattestigninger, vil kunne køre frem med det tunge politiske skyts frem mod midtvejsvalget. 

Høringer - uden undskyldning
Republikanerne - der som bekendt ikke har noget ønske om at bistå præsidenten på nogen måde - har kørt kanonerne i stilling og indledte slaget med en række høringer i Kongressen, der startede onsdag i denne uge. 

Torsdag var de uheldige ansvarlige fra firmaet CGI Federal, hovedentreprenøren, der har designet hjemmesiden, på pinebænken i Repræsentanternes Hus, hvor Udvalget for Energi og Handel stod for indkaldelsen. 

Om end den uheldssvangre hjemmeside er deres tekniske ansvar, så var der et ord, der særligt brillerede ved sit fravær, nemlig "undskyld". 









0:000:00