Tusindvis demonstrerer i New York efter storjury-afgørelse om politidrab

RETFÆRDIGHED: Der er store demonstrationer i flere af USA's storbyer, efter at en storjury har afgjort, at en hvid politimand, der drabte en sort, ubevæbnet mand med kvælertag under en anholdelse, ikke skal tiltales. Flere tusinde gik på gaden i New York torsdag.

Store dele af Manhattan var torsdag aften lammet af demonstrationer og mindre sammenstød mellem politi og demonstranter.<br>
Store dele af Manhattan var torsdag aften lammet af demonstrationer og mindre sammenstød mellem politi og demonstranter.
Foto: Michelle Arrouas
Michelle Arrouas

"Hands up," råber en ung mand med en megafon. "Don't shoot," svarer de flere hundrede mennesker rundt om ham af deres lungers fulde kraft.

De står på kørebanerne på West Side Highway midt mellem flere hundrede biler, der ikke har rykket sig en meter i over en halv time. Det er torsdag aften, og normalt ville vejen, der er en af New York's travleste, være proppet med trafik, men i aften har fodgængerne overtaget de brede kørebaner.

For anden aften i træk har protester i New Yorks gader lammet trafikken i byen. I protest over, at en storjury har besluttet ikke at rejse tiltale mod en hvid politibetjent, der kvalte en sort, ubevæbnet mand tidligere på året under en anholdelse på Staten Island, er flere tusinde mennesker gået gennem byens gader med skilte og kampråb om, at de vil have retfærdighed nu.

"I can't breathe," råber de protesterende med henvisning til, at Eric Garner - manden, der blev kvalt - 11 gange under anholdelsen råbte, at han ikke kunne få vejret. Det blev optaget på en video, der blev delt på de sociale medier og gjorde sagen kendt i USA.

Storjuryens afgørelse faldt en uge efter, at en jury afgjorde, at den politibetjent, der skød Michael Brown i Ferguson, heller ikke bliver tiltalt, og det har genoplivet protesterne i New York. Demonstranterne har blokeret vigtige veje, broer og tunneler i New York, men ellers er protesterne forløbet forholdsvis fredeligt i kontrast til protesterne i Ferguson, Missouri.

Justitsministerium lover undersøgelse
Eric Garner-sagen er den sidste af mange lignende sager, siden Michael Brown blev skudt i Ferguson, og protesterne er begyndt at brede sig til andre dele af landet, især Chicago og Washington, DC, dog i markant mindre omfang end i New York.

USA's afgående justitsminister, Eric Holder, har i en tale i Cleveland torsdag lovet en hurtig og "omfattende og fair" undersøgelse af storjuryens afgørelse.

"Vi har allesammen set videoen af Eric Garners anholdelse, hans død var en tragedie," sagde justitsministeren i Cleveland.

"Alle liv skal tages alvorligt - alle liv. Hr. Garners død er en af flere nylige episoder i vores store land, der har testet følelsen af tillid, der skal være mellem de retshåndhævende myndigheder og det samfund, de er sat til at tjene og beskytte," fortsætte han. Holder sagde desuden, at præsident Obame er enig i, at politiet skal undersøge de dødbringende metoder, betjente bruger i deres arbejde.

Præsidenten sagde til et arrangement i Det Hvide Hus torsdag efter første nats protester, at han har talt med New York's borgmester, Bill de Blasio, om demonstrationerne.

0:000:00