USA skabte cubansk version af Twitter for at skabe politisk uro

CUBA: I et forsøg på at undergrave den kommunistiske cubanske regering arbejdede amerikanske tjenestemænd i al hemmelighed på et socialt medie, der skulle inspirere det cubanske folk til politiske protester.
Foto: Wikimedia Commons
Michelle Arrouas

Fra 2010-2012 arbejdede embedsmænd fra U.S. Agency for International Development, der i daglig tale er kaldt USAID og er det amerikanske svar på Danida, på at skabe og drive et socialt medie for cubanske mobilbrugere. Det skrev nyhedsbureauet Associated Press torsdag i en stor afsløring, der har fået international mediebevågenhed.

Formålet med det sociale medie, der var inspireret af Twitter, var at undergrave den kommunistiske regering ved at inspirere cubanere til at initiere politiske protester arrangeret med kort varsel via sociale medier, ligesom demonstranter gjorde det i mange arabiske lande i løbet af det arabiske forår.

Før Associated Press' afsløring var det kun de involverede, der vidste, at mediet var skabt og finansieret af den amerikanske regering. Mediet blev kaldt ZunZuneo og nåede op på over 40.000 brugere. Programmet blev lukket i 2012.

Det Hvide Hus: Det var ikke hemmeligt
Ifølge AP var mediet en hemmelig operation, men Det Hvide Hus har siden afsløringen argumenteret for, at det ikke var en "hemmelig", men i stedet "diskret" form for humanitær assistance.

"Det var et bistandsprogram, ikke en hemmelig operation," sagde Det Hvide Hus' talsmand, Jay Carney, torsdag. Han understregede, at der så vidt han var blevet informeret, ikke var nogen fra Det Hvide Hus, der havde arbejdet på programmet.

Ordvalget er langt fra tilfældigt, for mens programmet ifølge AP er på grænsen af loven, hvis det var at betegne som en hemmelig operation, er det kun kontroversielt, hvis der er tale om et bistandsprogram, som Det Hvide Hus hævder.

Flere af de dokumenter, AP har baseret historien på, viser, at den amerikanske regering arbejdede hårdt på at skjule, at den var involveret i programmet.

"Den amerikanske regerings involvering skal absolut ikke nævnes. Det er fuldstændig afgørende for programmets langvarige success og for at sikre missionens success," står der i et dokument fra et af det sociale medieprojekts entreprenører.

Stor debat i kongressen
Afsløringen af programmet har vakt stor debat I USA, hvor mange eksperter har kaldt det "kold krigs-agtigt" på sociale medier med henvisning til USA's Cuba-politik under krigen. CIA forsøgte flere gange uden held at underminere den cubanske regering i løbet af Den Kolde Krig.

0:000:00