Voldsomme demonstrationer efter politidrab på afroamerikansk teenager

POLITIDRAB: Demonstranter og politiet har haft voldelige sammenstød i Missouri hver dag i snart en uge. Demonstranterne protesterer mod politidrabet på en teenager, mens medierne sammenligner sagen med Trayvon Martin-drabet.

Den forgangne uge har der været voldelige sammenstød mellem politi og demonstranter i byen Ferguson i Missouri, efter at politidrabet på en 18-årig afroamerikansk teenager har vakt vrede i byen.
Den forgangne uge har der været voldelige sammenstød mellem politi og demonstranter i byen Ferguson i Missouri, efter at politidrabet på en 18-årig afroamerikansk teenager har vakt vrede i byen.Foto: CNN/Youtube
Michelle Arrouas

Siden en politimand lørdag den 9. august i Missouri skød og dræbte den 18-årige sorte teenager Mike Brown, er den lille by Ferguson gået fra en stille tilværelse langt fra mediernes søgelys til forsiden på alle USA's landsdækkende aviser.

Kampe mellem demonstranter og politiet, der møder hinanden med henholdsvis molotovcocktails og gummikugler, tåregas og røgbomber, har forvandlet Ferguson, der har lidt over 20,000 borgere, til en kampplads, der vækker minder om det arabiske forårs opstande.

"Det her er ikke Kairo. Det er Missouri", skrev Wesley Lowery, Washington Posts journalist på stedet, som kommentar til et billede af tåregaseksplosioner og flygtende demonstranter.

Ubevæbnet universitetsstuderende
Demonstrationerne startede dagen efter at den 18-årige teenager blev skudt af politiet. Ifølge de amerikanske medier, der citerer øjenvidner, kom Mike Brown gående ubevæbnet ned ad gaden, da en politibetjent af uklare årsager stopper ham og forsøger at få ham med ind i politibilen.

Teenageren protesterer og forsøger at løbe derfra med hænderne over hovedet, da et skud lyder, og han falder om på gaden.

Ifølge politiet, der har en anden beskrivelse af forløbet, kom Mike Brown gående sammen med en ven, da døren til politibilen åbnede, og en af dem forsøgte at få fat i politibetjentens pistol, hvorefter han affyrede skud og ramte Mike Brown, der skulle være startet på universitetet to dage efter episoden.

Ved en offentlig mindetjeneste lørdag aften i Fergusons gader brød uroen ud, da vrede demonstranter begyndte at smadre og stjæle fra butikker. Siden da har protesterne vokset sig større og mere voldelige hver dag, og de sidste dage er de blevet mødt af politiet, der har svaret igen med gummikugler og tåregas for at få demonstranterne til at sprede sig.

Obama kalder til ro, mens protesterne vokser
Politiske analytikere vurderer, at historien kan blive lige så stor som Trayvon Martin-sagen, der i 2012 vakte landsdækkende debat om racisme, da en 17-årig sort teenager blev skudt af en vagt.

Flere førende politikere, blandt andet præsident Obama, er også gået ind i sagen. Obama, der har lovet, at Justitsministeriet og FBI vil efterforske politimordet, opfordrede torsdag både demonstranterne og politiet til at stoppe de voldelige sammenstød.









0:000:00