Debat

Ældre Sagen: Digital velfærd skal ikke være en spareøvelse

DEBAT: Der kommer ikke noget godt ud af at se digital velfærd som en spareøvelse. Det vil i værste fald gå ud over personale, patienter og borgere, skriver Bjarne Hastrup, adm. direktør i Ældre Sagen.

Digital velfærd skal ikke være en spareøvelse, skriver Bjarne Hastrup, adm. direktør i Ældre Sagen. 
Digital velfærd skal ikke være en spareøvelse, skriver Bjarne Hastrup, adm. direktør i Ældre Sagen. 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bjarne Hastrup
Adm. direktør i Ældre Sagen

Den største udfordring med digital velfærd er, at nogle tror, at det er en besparelsesdagsorden – uden at være helt sikker på, at det rent faktisk holder.

Bjarne Hastrup
Adm. direktør i Ældre Sagen

Er Danmark rustet til digitaliseringen, og hvad er den største udfordring? Sådan lyder spørgsmålene fra Altinget i debatten om den nye digitaliseringsstrategi.

Fakta
Velfærdsteknologidebatten på Altinget har til formål at fokusere og styrke den politiske og faglige debat om velfærdsteknologi i Danmark.

Løbende inviterer vi derfor eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for velfærdsteknologiområdet.


Velfærdsteknologidebatten vil i den kommende tid sætte fokus på den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2016-2020. Er Danmark rustet til digitaliseringen? 

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. 

Send dit indlæg til [email protected]

Når det gælder digital velfærd, her forstået som sundhed og pleje, der bliver understøttet digitalt, for eksempel af videoskærme, computere, apps, sms’er eller e-mails, så kan jeg hurtigt svare på det første spørgsmål. Ja, danskerne er rustet. Bare kom i gang!

At man moderniserer og bruger ny teknologi er i sig selv intet problem. Man skal bare huske tre ting: Teknologien skal fungere, den skal være brugervenlig, og man skal tage hensyn og fortsat hjælpe de borgere, som ikke kender til teknologien eller ikke kan bruge den.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Disse tre ting kan selvfølgelig i sig selv være en udfordring. At teknologierne rent faktisk fungerer for borgerne, kan dække over en masse praktiske udfordringer for myndighederne. Er der internetdækning, så den online genoptræning kan gennemføres? Hvis den ikke fungerer, hvem ringer man så til? Hvordan sender man data sikkert fra patientkuffert til den rette læge eller sygeplejerske?

Digital velfærd er ikke spareøvelse 
Hvad er så den største udfordring med digital velfærd? Jeg tror faktisk, den allerstørste udfordring er ideen om, at kvalitet, modernisering og besparelser kan gå hånd i hånd. Se på alle de visioner, som flyver igennem luften på en gang, når talen falder på digital velfærd: ”Digital velfærd skal sikre, at vi gør tingene smartere”. ”Digital velfærd skal være til gavn for borgerne”. ”Digital velfærd skal hjælpe os med effektiviseringer, for vi har ikke længere råd til samme sundhed, pleje og omsorg, i takt med at danskerne lever længere”. Det sidste argument forvirrer.

Endnu har ingen nemlig, mig bekendt, fremlagt klar og entydig dokumentation på, at der er et stort besparelsespotentiale i velfærdsteknologi og telemedicin, når man samtidig ikke vil slække på kvalitet og patientsikkerhed – og dermed værdig pleje for den enkelte.

Mit svar skal derfor være: Den største udfordring med digital velfærd er, at nogle tror, at det er en besparelsesdagsorden – uden at være helt sikker på, at det rent faktisk holder.

Går ud over personale, patienter og borgere
Lad nu være med igen at starte med en sparevision. Det kommer der ikke noget godt ud af, og det vil i værste fald gå ud over personale, patienter og borgere. Lad os fokusere på en relevant udvikling af sundheds- og plejesektoren, hvor tingene bliver nemmere, bedre og mere tidssvarende ved hjælp af teknologi.

En udvikling, hvor ingen lades i stikken, hvis de ikke mestrer teknologien. Og en udvikling af pleje- og sundhedssektoren, som selvfølgelig aldrig må gå ud over patientsikkerheden eller kvaliteten af plejen for mennesker med brug for behandling. Det helt afgørende er nemlig, at alle med behov – unge som gamle, digitale og ikke digitale – får den nødvendige hjælp, når man er syg og svækket og får brug for behandling og pleje.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Hastrup

Adm. direktør og medstifter, Ældre Sagen, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00