Automatiske toiletter gode for økonomien men dårlige for arbejdsmiljøet

DILEMMA: Ny evaluering af velfærdsteknologi i plejeboliger i Aarhus Kommune viser, at det, der er godt for borgere og ansatte, ikke nødvendigvis er godt for økonomien, og omvendt.

Foto: Colourbox.dk
Klaus Ulrik Mortensen

Nogle gange ville det være nemmere at få lov at se verden i sort/hvid.

Det ville gøre Aarhus Kommune i stand til at fortælle historien om, at automatiske toiletter i plejeboligerne er en succes, fordi de sparer penge.

Eller at gardinautomatik og døre, der åbner og lukker af sig selv, er nødvendige investeringer, fordi de skaber glæde og forstærker borgernes autonomi.

Desværre er hverken borgere eller personale eksalterede ved tanken om toiletter, der yder automatisk hjælp til at tørre sig efter toiletbesøg. Ligesom der ingen økonomi er i at installere automatik i plejeboligernes døre og vinduer.

Tit er det desværre sådan, at efter at medarbejderne er blevet oplært i en ny teknologi, overlades de til sig selv. Og så sker der nogle gange det, at de bliver usikre og ender med at gøre tingene, som de plejer.

Inger Kirk Jordansen
Chefkonsulent, Aarhus Kommune

Besparelser kan ikke isoleres
Bemeldte dilemmaer er blandt konklusionerne i en frisk evaluering fra SFI af velfærdsteknologiske installationer i 107 aarhusianske plejeboliger. Teknologierne evalueres ud fra henholdsvis borgerens, personalets og pengepungens perspektiv.

Og går man viften af teknologier igennem, viser det sig, at ingen redskaber scorer højt på alle tre parametre.

“Dørautomatik, gardinautomatik, elektrisk solafskærmning og vinduesautomatik er alle teknologier, hvor personalets tidsforbrug på opgaver relateret til teknologien kan være vanskeligt at isolere, og forskelle i tidsforbrug med og uden teknologierne må formodes at være marginale,” står der i rapporten.

Forskerne fra SFI tilføjer dog, at mellem en tredjedel og halvdelen af borgerne, som ellers ville have behov for assistance, bliver selvhjulpne med dørautomatik, gardinautomatik og elektrisk solafskærmning. Og at der dermed kan være andre typer gevinster at hente.

Robotstøvsugere er kun dårlige
Blandt de mindre populære teknologiske tiltag står robotstøvsugeren særligt skidt. Faktisk er den det eneste redskab, der evalueres negativt ud fra alle tre målestokke.

Dokumentation

Her er oversigten over teknologien i de 107 plejeboliger i Aarhus Kommune, som indgår i en ny rapport fra SFI:

  • Dørautomatik (døre, der kan åbne via tryk på fjernbetjening eller vægkontakt)
  • Elektronisk dørlås (låsemekanismer, der betjenes via Salto-brik frem for traditionel nøgle)
  • Gardinautomatik (gardiner, der kan trækkes for/fra via tryk på fjernbetjening eller vægkontakt)
  • Vinduesautomatik (vinduer, der kan åbne/lukke via tryk på fjernbetjening eller vægkontakt)
  • Omverdenskontrolsystemer som Intelligent Home Concept; IHC (smarthometeknologi, der kan samle funktioner såsom regulering af indeklima, ventilation, lys, medier etc. i enheder såsom en tablet eller en fjernbetjening)
  • Loftlifte henholdsvis med og uden gennemføring til toilet (skinnesystem i loftet, der, kombineret med løftesejl, kan bruges ved personforflytninger)
  • PIR-styring af lys på badeværelse (lys, der tænder automatisk, når censorer registrerer bevægelse)
  • Robotstøvsugere (selvkørende støvsugere)
  • Elektronisk solafskærmning (udvendig afskærmning med markiser eller lignende)
  • Toiletter med automatiske funktioner (toiletter med indbyggede skylle-, tørre-, kip- og/eller løftefunktioner)

0:000:00