Billigere at udvikle sin egen digitale infrastruktur

IT: Tænk i open source og åbne it-standarder. Det er budskabet fra Syddjurs, som for to år siden gik i gang med at udvikle kommunens brug af velfærdsteknologi.

Klaus Ulrik Mortensen

Et spørgsmål trængte sig på i Syddjurs Kommune i 2013:

Hvordan bygger man en sundhedsplatform, som letter hverdagen for patienten, hurtigere opdager sygdom og samtidig gør det lettere at dele sundhedsdata mellem kommune, praktiserende læge og sygehuset.

Desuden skal løsningen være nem at udvikle og opskalere.

“Det blev hurtigt klart, at der har været mange nationale strategier på telesundhed de sidste par år. Det handler om udbredelse af telemedicin, samarbejde på tværs og at gøre løsningerne til standard - og ikke undtagelsen. Men der var ikke nogen, der havde knækket koden for, hvordan man omsætter strategierne til kommunal drift,” siger programleder for velfærdsteknologi i Syddjurs Kommune Frederik Mølgaard Thayssen i en pressemeddelelse.

Han forklarer, at kommunen har undersøgt mange løsninger på markedet. Noget af det, der karakteriserede dem var, at det var starts-ups med løsninger udviklet til et meget specifikt formål eller også, at de var lukkede og dyre i drift.

“De er afprøvet på 10-50 borgere og er slet ikke gearet til opskalering. Det ville løbe løbsk i drift,” siger han.

Lavede egen løsning
Løsningen blev, at man selv gik ind i udviklingsarbejdet. Målet var en infrastruktur, som byggede på internationale standarder, og som ikke blev dyrere, i takt med at antallet af brugere voksede. Man endte med projektet OS2, som er et fællesoffentligt udviklingsfællesskab baseret på åbenhed, ejerskab og brugerdrevet innovation.

“Mange kommuner er pressede på pengepungen, og en af fordelene med OS2 er, at vi kan dele udviklingsomkostningerne, og at vi ikke skal tjene penge på det, vi udvikler. Vi kan gå ind på områder, hvor der ikke er en kommerciel forretningsmodel,” siger afdelingsleder i Syddjurs Kommune Jon Badstue Pedersen.

Fællesskabet breder sig i dag over 43 kommuner.

“Vi har lært, at det er forholdsvis nemt at købe og agere på open source-vilkår, og at det er reelt muligt at dele teknik. Du er ikke sovset ind i en kommerciel brugerklub. Du kan bare hente koden. Det giver mulighed for at prøve forskellige teknologier af og ikke lægge sig fast på noget bestemt fra starten af,” siger Jon Badstue Pedersen.

Analogi til Apples Appstore
Morten Kyng, som er professor og leder af pervasive healthcare på Alexandra Instituttet, mener, at OS2 illustrerer, hvordan man skaber en markedsplads for leverandører på sundhedsområdet.

Alexandra Instituttet arbejder på et lignende projekt - 4S - som skal gøre det lettere for kommuner og regioner at anskaffe effektive løsninger. Desuden satser man på gøre det lettere for virksomheder at levere it til sundhedsvæsenet.

Et eksempel er Open Tele, en telemedicinsk platform, der bliver brugt af gravide med komplicerede graviditeter samt diabetes- og KOL-patienter.

“Vi er ved at dele det op, så man kan lave moduler til nye borgergrupper. Det betyder, at moduler, der anvendes til at monitorere komplicerede graviditeter i hjemmet, kan bruges på andre helt patientgrupper som for eksempel patienter med cystisk fibrose,” siger Morten Kyng og fortsætter:

0:000:00