Debat

Dansk sundhedsvæsen vækker international interesse

DEBAT: Udviklingen af det danske sundhedsvæsen vækker større og større international interesse. Det gavner danske virksomheders eksport af sundheds- og velfærdsløsninger, skriver Hans Erik Henriksen, direktør i Healthcare Denmark.

Det danske sundhedsvæsen har vakt international interesse, skriver Hans Erik Henriksen, direktør i Healthcare Denmark. 
Det danske sundhedsvæsen har vakt international interesse, skriver Hans Erik Henriksen, direktør i Healthcare Denmark. Foto: HealthcareDenmark.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Erik Henriksen
Direktør i Healthcare Denmark

For at håndtere de globale udfordringer på sundhedsområdet skal sundhedsmyndigheder kunne håndtere den stigende efterspørgsel efter sundhedsydelser fra befolkninger, som bliver ældre, får flere livsstilssygdomme – og som efterspørger de nyeste behandlingsmuligheder.

Inden for det seneste år har vi i Danmark taget initiativer på sundhedsområdet, som vækker stor international interesse.

I Healthcare Denmark har vi i løbet af foråret været involveret i besøg af delegationer fra sundhedsministerier i fem forskellige lande, som alle ville lære af de initiativer, som Sundheds- og Ældreministeriet, Danske Regioner og Kommunerne er i færd med for at udvikle vores sundhedsvæsen.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Øger eksportmuligheder 
Den internationale interesse viser sig også ved, at flere lande på baggrund af besøgene til Danmark har anmodet om at indlede et myndighedssamarbejde med Danmark, så man konkret kan lære af de danske initiativer. Denne form for internationalt myndighedssamarbejde sætter Danmark på dagsordenen i de pågældende lande, samtidig med at det støtter danske virksomheders muligheder for eksport af sundheds- og velfærdsløsninger.

Inden for det seneste år har Sundheds- og Ældreministeriet sat fokus på fem områder: tidlig diagnosticering af cancer og kroniske sygdomme, Den Ældre Medicinske Patient, Demens-handlingsplanen, national udrulning af telemedicin og strategien for Personlig Medicin.

Indførelsen af telemedicin har allerede givet danske virksomheder de første eksportordrer på løsninger, som er blevet modnet via de danske storskala-projekter.

Hans Erik Henriksen
Direktør i Healthcare Denmark

I forhold til sundhedsvæsenets fremtidige udfordringer giver det stor mening at fokusere på tidlig opsporing af sygdomme, både for så vidt angår alvorlige sygdomme og for så vidt angår ældre patienter. Dette er med til at forbedre overlevelsen og patienternes livskvalitet, samtidig med at der spares ressourcer i sundhedsvæsenet. Den samme effekt har national udrulning af telemedicin.

På længere sigt kan strategien for Personlig Medicin medføre et paradigmeskift i sundhedsvæsenet, som både for så vidt angår diagnosticering og behandling kan bidrage afgørende til at løse fremtidens udfordringer.

Nationale mål for sundhedsvæsenet   
Senest har Sundheds- og Ældreministeriet sammen med Danske Regioner sat otte nationale mål for den konkrete udvikling af sundhedsvæsenet, som tager udgangspunkt i de fire førstnævnte fokusområder.

Sundheds- og Ældreministeriets initiativer er først og fremmest sat i værk for at skabe et bedre sundhedsvæsen i Danmark. Men samtidig er initiativerne med til at skabe nye, innovative produkter og løsninger med internationalt potentiale.

Som eksempel kan nævnes, at indførelsen af telemedicin allerede har givet danske virksomheder de første eksportordrer på løsninger, som er blevet modnet via de danske storskala-projekter. Den samme effekt gør sig gældende inden for produkter rettet imod demens-patienter og løsninger, som kan overvåge og hjælpe ældre patienter i eget hjem.

Dermed er der inden for det seneste år skabt en fremdrift for både den langsigtede og kortsigtede udvikling af sundhedsvæsenet, som anerkendes internationalt, samtidig med at der skabes nye eksportmuligheder for de danske virksomheder, som arbejder med udvikling af løsninger til fremtidens sundhedsvæsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Erik Henriksen

Adm. direktør, Healthcare Denmark
hd (Handelshøjskolen i Aarhus 1986)

0:000:00